Armin Durgut/PIXSELL
Armin Durgut/PIXSELL

U21 BiH zadnji puta je pobijedila kada je za njih igrao standardni Vatreni

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 16.10.24. | 16:00

Otkako je napustio BiH, njihova mlada reprezentacija niže poraze u natjecateljskim utakmicama, dok je u jedinoj prijateljskoj upisala pobjedu

Sredinom ožujka ove godine, Hrvatski nogometni savez objavio je da će Petar Sučić u seniorskoj konkurenciji predstavljati Vatrene. Bila je to vijest koja je odjeknula hrvatskim, a pogotovo medijima u Bosni i Hercegovini, koju je do tog trenutka Sučić predstavljao.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Odluka nije bila laka te bih želio zahvaliti svima u bosanskohercegovačkom savezu i tamošnjim reprezentacijama na razumijevanju. Ipak, kao Hrvatu mi je najveća želja predstavljati Hrvatsku koja je moja domovina. Pritom želim zahvaliti čelnicima HNS-a na iskazanoj želji da predstavljam Hrvatsku, kao i Dinamu koji mi je omogućio nogometni razvoj. Nastavit ću naporno raditi kako bih ispunio san i zaigrao za hrvatsku nogometnu reprezentaciju", poručio je tada Petar Sučić.

Reakcije u susjednoj nam državi bile su raznolike, čak su i neka imena iz svijeta nogometa poput Ermina Zeca, bivšeg napadača Šibenika, vrlo negativno reagirala prema Sučiću, ali prema svemu sudeći, Sučić je napravio fantastičan potez i u dvoboju protiv Poljske bio je možda i najbolji pojedinac Vatrenih. ,

A koliki je njegov odlazak hendikep za BiH nogomet, možemo najbolje vidjeti kada pogledamo kvalifikacijske rezultate njihove U21 selekcije. Još prije godinu dana, Petar Sučić bio je standardan član mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, a posljednji puta dres popularnih Zmajeva odjenuo je 17. studenog 2023. u gostima protiv Cipra. BiH je tada upisala lijepu pobjedu u Larnaci, završilo je 2-1, Sučić je odigrao cijelu utakmicu i upisao asistenciju.

Od te utakmice, U21 Bosna i Hercegovina poražena je u svim natjecateljskim utakmicama koje je odigrala, uključujući i uvjerljivi 1-3 domaći poraz od Ciprana. Jedini puta slast pobjede okusili su u prijateljskom dvoboju protiv Sjeverne Makedonije, igranom u lipnju ove godine. Pored toga, od odlaska Sučića redali su samo i jedino poraze.

I dok je u U21 selekciji Bosne i Hercegovine stanje prilično turobno, Petar Sučić u Hrvatskoj proživljava zvjezdane dane. Iza njega je godina iz snova, prometnuo se u jednog od najboljih igrača Dinama i Hrvatske nogometne lige, a vrhunac je uslijedio u novom ciklusu Lige nacija. Poslije neuspjeha na Euru, Zlatko Dalić pružio je priliku nekolicini mladića u A selekciji, a Sučić je sigurno jedan od onih koji su najbolje iskoristili priliku. Početkom rujna debitirao je za Hrvatsku u tijesnom porazu od Portugala odigravši 13 minuta, potom je protiv Poljske i Škotske dobio po jedno poluvrijeme, da bi u dvoboju 4. kola u Varšavi doživio jednu od najljepših večeri karijere.

Zlatko Dalić pametno mu je dozirao minutažu, postepeno mu povećavao ulogu u reprezentaciji i veznjak Dinama vratio mu je na najbolji način. U remiju 3-3 kod Poljske, Sučić je zabio gol i asistirao za pogodak Martinu Baturini, čime je nastavio svoj meteorski uspon. U sljedećem prozoru, kada će se Hrvatska boriti za prolazak u četvrtfinale Lige nacija, navršit će se godinu dana od Sučićevog posljednjeg nastupa za Bosnu i Hercegovinu, a njegov prelazak pod hrvatske boje pokazao se, blago rečeno, kao pun pogodak. (I.M.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Petar SučićVatreniHrvatska nogometna reprezentacijabosna i hercegovinaBiH nogometna reprezentacijaNogometni savez BiHHNS

Ostale Vijesti