REUTERS/Phil Noble , Action Images via Reuters/John Sibley
REUTERS/Phil Noble , Action Images via Reuters/John Sibley

This is football: Zamršeno klupko Premier lige se raspliće, pred nama je tjedan odgovora

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 10.05.22. | 08:05

Tri kola prije kraja prvenstva u Engleskoj je malo toga poznato.

Često slušamo hvalospjeve za Premier ligu u Engleskoj. Najatraktavnija, najnapetija, najkvalitetnija. Sve što se događa na i oko terena u Engleskoj nosi superlative u prefiksu. Organizacijska mašina upogonjena tradicijom s jedne i stranim kapitalom s druge strane, iz godine u godinu nudi napetu i nepredvevljivu borbu za sami vrh tablice, a ništa drugačije nije ni na dnu, gdje svake sezone posljednjeplasirane momčadi prvenstva grčevito čuvaju i ganjaju bodove, sve u svrhu ostanka u eliti. Razlozi su višestruki, ali najviše se tiču lukrativnih sponzorskih ugovora i tantijema od TV prava. U Engleskoj bodovi jednostavno znače više.

Tako je i ove sezone. Otkako je Sir Alex Ferguson napustio kormilo Uniteda, uz kratki period dominacije Chelseaja, u prvenstvu mimo Manchester Cityja i Liverpoola svi imaju skoro pa jednake šanse napraviti dobar posao, možda čak i osigurati kakvo europsko natjecanje jer ipak ovdje govorimo o prvenstvu koje nagrađuje sedam najboljih klubova lige europskim pozicijama. Tri kola prije kraja (uz pokoji zaostali susret koja valja odraditi) situacija je itekako zamršena. Ne znamo tko je prvak, fali nam i posljednji putnik u Ligu prvaka, a i na začelju imamo otvorenih pitanja.

Stoga, zakoračimo u još jedan nogometni tjedan na Otoku, gdje ćemo od utorka do četvrtka, u jednoj kombinaciji regularnih susreta 36.kola uz nekoliko zaostataka, pokušati odgovoriti na pitanja koja tište navijače i zainteresiranu javnost. Svi se pitaju može li Liverpool uzeti četverostruku krunu, veliki upitnik je i Manchester United, indisponirani Vragovi su u opasnosti izgubiti i to malo što im je ostalo. Isto tako, velika borba nam slijedi i na dnu tablice. Watford i Norwich su ispali, ali ostalo nam je još vidjeti tko će sjesti na ono najgore mjesto, prvo ispod crte koje vodi u kudikamo slabiji Championship.

Stoga, pogledajmo što se krije iza ovog nogometnog tjedna u Engleskoj.

(7.25) Aston Villa (4.40) Liverpool (1.45)

Akciju otvaramo već danas, od 21 sat. Na Villa Park stižu izazivači iz Liverpoola. Naime, Nakon 35 odigranih kola, Manchester City i Liverpool udaljeni su tri boda, pa će Pep Guardiola s velikim interesom pratiti ovaj dvoboj u Birminghamu. Kiksa li Liverpool, prvenstvo neće biti matematički gotovo, ali sve kombinacije padaju u vodu ne uzme li Klopp na ovom susretu tri boda. Isto tako, da scenarij bude pomalo filmski, Aston Villu, točnije nove i redizajnirane Villanse predvođene Coutinhom, trenira upravo Steven Gerrard, legendarni kapetan Redsa koji brusi znanje ne bi li jednog dana možda zasjeo na klupu Poola. Villa igra za dojam, Liverpool za prijeko potrebne bodove.


(5.50) Leeds (3.80) Chelsea (1.65)

Pokušao je Thomas Tuchel odvojiti zbivanja na terenu i u svlačionici sa zbivanjima iza kulisa. Otkako je krenula ruska invazija na Ukrajinu, Chelsea se našao u nezavidnoj situaciji, no sve se čini da je klub napokon prodan što bi značilo da su problemi koji dolaze s ruskim kapitalom napokon iza njih. Ipak, u posljednja tri mjeseca je propatio nogomet. Ne samo da je Chelsea ispao iz Lige prvaka što znači da Bluesi neće braniti naslov, a po novom je ugrožena i treća pozicija na tablici. Kasni gol Conora Coadyja donio je bod Wolverhamptonu, dok je Chelsea došao na svega bod prednosti od Arsenala.

Leeds pak štiti svoj ugled. Otkako ih je Marcelo Bielsa vratio u Premier ligu nakon čak 16 godina izbivanja, kultni engleski klub se našao u opasnosti opet ispasti. Promjenom trenera situacija se malo popravila ali stanje je i dalje isto. Leeds i Burnley su poravnati sa 34 boda, a upravo će netko od njih dvoje biti posljednji putnik u Championship. Kako sada stoje stvari to će ipak biti Leeds, ali prvo moraju preživjeti London.

(4.20) Watford (3.45) Everton (1.90)

Watford ove sezone nije uspio. Promjena velikog broja trenera je učinila svoje. Zajedno uz Norwich koji je postao utjelovljenje tzv. yo-yo efekta (ulazak i izlazak iz Premier lige) Hornetsi su posve zasluženo predzadnji pa je za njih ova sezona tehnički gotova. Roy Hodgson vjerojatno ostaje i sljedeće sezone, ali misli li se Watford vratiti u društvo najboljih, momčad će morati odraditi jednu ozbiljnu rekonstrukciju. S druge strane, ova utakmica može Franka Lamparda učiniti junakom.

Everton je bio na rubu prvoligaške provalije, ali nekoliko krucijalnih pobjeda, poglavito ona protiv njegovog Chelseaja, ostavili su nadu Toffiesima da se neće dogoditi ono najgore. I sve se čini da neće. Everton ima bod više i utakmicu manje od izravne konkurencije za ostanak, sutrašnja pobjeda bi vjerojatno potvrdila kako će se i iduće sezone igrati prvoligaški nogomet na Goodison Parku. Premier liga bez Evertona izgleda nezamislivo.

(14) Wolves (6.25) Manchester City (1.22)

Wolvesi i dalje sanjaju Europu. S utakmicom manje iza izravne konkurencije (West Ham i Manchester United) imaju jedinstvenu priliku ubaciti se iz drugog plana i iskoristiti opetovane kikseve Crvenih vragova ali i varljivu formu Ćekićara. Ipak, postoji jedan problem. Manchester City s tri boda prednosti ispred Liverpoola nema pravo na kiks. Samo ih pobjede garantirano vode do naslova, a kako je Pep sa svojim trupama opet ispustio osvojiti Ligu prvaka, prvenstvo je imperativ. Navijači Wolvesa pamte pobjedu s Molineauxa otprije dvije godine kada je City imao dva gola prednosti samo da bi Jimenez i Traore zajedničkim snagama preokrenuli rezultat i bacili navijače iz industrijske zone zapadnog Midlandsa u apsolutni delirij.


(2.20) Tottenham (3.35) Arsenal (3.35)

Šećer za kraj. Napkon gledamo konkurentne Pijetlove i Topnike. I dalje čekamo sezonu koja će ih odvesti do trona, no i ovakva bespoštedna borba za četvrto mjesto je sasvim dovoljna da ostanemo prikovani za male ekrane u četvrtak navečer. Naime, Spursima je ovo posljednja šansa da se približe ljutim gradskim rivalima i tako otvore lov na četvrtu poziciju. Arsenalu je dosta i remi, ali isti taj Arsenal nije zadovoljan skoro pa osiguranom četvrtom pozicijom. Topnici žele prestići i Chelsea, a to je moguće samo ako upišu pobjedu i potom agreisbvno napadnu bodove u posljednja dva kola.


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Premier ligaManchester CityManchester UnitedLiverpoolEvertonLeeds UnitedAston VillaChelseaWatfordWolverhamptonTottenhamArsenal

Ostale Vijesti