Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Germanijak doznaje: Dinamovi 'klinci' prije debija za prvu momčad moraju potpisati posebne anekse!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 19.05.24. | 08:30

Mnogi Dinamovi talenti imaju klauzule, koje im jamče veliki porast ugovora, čim zakorače u prvu momčad ili odigraju poneku utakmicu. Uoči dvoboja u Koprivnici tu su praksu u Maksimiru odlučili ukinuti. Odmah!

Toni Majić, Branko Pavić i Leon Jakirović. To je trojac mladih Dinamovih igrača, kojima je Sergej Jakirović dao minute u dvoboju protiv Slaven Belupa. Majić je derbitirao još lani, Pavić i Jakirović upisali su svoje debije u modrom dresu, a to bi protiv Rudeša trebali napraviti i Zlatan Koščević, Ante Sušak i Tin Miljak, dok se Ivan Cvetko, sedmi na ovom popisu, već može pohvaliti nastupom u Kupu protiv Gorice, odigrao je tada zadnjih 10-ak minuta. Međutim, osim sam zanimljivosti da Sergej Jakirović u zadnje dvije HNL utakmice daje šansu talentiranim juniorima i kadetima i da je među njima i njegov sin Leon, njihovi debitantski nastupi u fokusu su i zbog jedne 'revolucionarne' odluke zagrebačkog kluba.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, kako doznaje Germanijak, u Maksimiru su odlučili promijeniti neke aktualne standarde i svi će talentirani klinci, koji ulaze u prvu momčad, prije nego što debitiraju ili odigraju ozbiljnije minute, morati potpisati anekse važećih ugovora, koji bi mogli promijeniti dosadašnju Dinamovu praksu! O čemu se radi? Većina tih mladih igrača pa i neki (a možda i svi) od navedenih imaju u svojim ugovorima klauzulu po kojoj im ugovori automatski rastu kad počnu igrati za seniore. Kod nekih je u pitanju fomalni nastup, nekima određeni broj minuta ili utakmica, ali svima, koji imaju takvu klauzulu ugovori višestruko rastu, uglavnom na više tisuća eura mjesečno. Jedan dan junior ili kadet sa, za nogometne uvjete, malim primanjima, drugi dan debitira za prvu momčad i odmah drastični rast plaće, često i veći od prosječnih ugovora u ostalim HNL klubovima! Stoga su u Maksimiru prije ova zadnja dva kola HNL-a, u kojima će, dakle, sedam mladih igrača dobiti priliku u prvoj momčadi, odlučili tim dečkima - a i svima, koji će doći nakon njih, a imaju slične uvjete - staviti na stol poseban aneks ugovora. Njime se, praktički, odriču tog naglog rasta plaće, uvjeti će im ipak biti nešto promijenjeni.

Oglas

Kup: Rijeka - Dinamo (UŽIVO)


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

"Neprirodno je da mladi igrači u Dinamu igraju zbog novca. On trebaju u Dinamu igrati zbog afirmacije, a novac će zaraditi kasnije, kad se pokažu u seniorskom nogometu. Ovdje se događalo da mladi igrač uđe u prvu momčad, debitira i odmah dobije visoki ugovor. Tada se neka djeca zadovolje tim novcem, više ne misle na nogomet", rekao nam je svojedbono Marko Marić, Dinamov sportski direktor, koji je, očito, odlučio promijeniti tu praksu, ističući da je bezbroj primjera, u kojima su mladići došli do prve momčadi, zadovoljili se tom činjenicom, a onda nestali. Njegova je ideja, ali i pravac, kojim odsad ide Dinamo, bit će upravo takva, mladi igrači neće si debijem za prvu momčad odmah osigurati egzistenciju i puniti bankovne račune, već će prvo morati dokazati da su uistinu spremni nositi Dinamov dres. Odluka, koja sigurno neće biti popularna među mladim igračima i mnogi je neće dočekati s veseljem, ali iz kuta kluba i razvoja tih mladih igrača, ona bi mogla stvarno biti prekretnica.

"Ne mogu klinci, koji još nisu ozbiljno zakoračili u seniorski nogomet imati po pet, šest, 10 tisuća eura mjesečno. To nije dobar put. A ako je nekome do novca i ima financijski bolju ponudu, neka ide za novcem", jasno je i u intervjuima još kao šef Škole i sad kao sportski direktor rekao Marko Marić. Tako su i neki od ovih sedam spomenutih klinaca, koji su zaigrali u Koprivnici ili će igrati protiv Rudeša morali prije utakmice potpisati taj aneks i, na neki način, odreći se novog, bogatijeg ugovora, kojem su se ubrzo nadali. A takva će realnost biti i ubuduće, dok novi klinci, koji tek dolaze u taj status, mogu u startu zaboraviti da će igranje za Dinamo, dok ne postanu važni igrači prve momčadi, biti jako unosan posao! Svakodnevica u kojoj kadeti i juniori imaju više tisuća eura mjesečno, očito, otišla je u povijest, čime je Dinamo poslao i jasnu poruku, upravo u skladu s Marićevim razmišljanjima.

Kako će se to odraziti na budućnost Dinamove škole? U Maksimiru vjeruju da će egida 'prvo nogomet, a onda novac' dugoročno biti pozitivna i poticajna za mlade nogometaše, a s obzirom da su sva sedmorica 'klinaca' bila u sastavu u Koprivnici, dovodi do zaključka da su oni kojima je ponuđen takav aneks pristali na nove uvjete! U svakom slučaju, odluka, koja je veliki novitet u Dinamu i koja predstavlja jedan od temelja razvoja Škole i slaganja momčadi od igrača iz Dinamove Akademije izazvat će, sigurno, brojne komentare u nogometnim krugovima.



Tagovi

GNK DinamoSlaven BelupoMarko MarićSergej JakirovićHNL

Ostale Vijesti