Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Tepali su mu da je novi Sagnol. Onda je došao u Monaco i karijera je krenula nizbrdo

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 01.10.24. | 13:00

Dinamov branič imat će protiv kluba iz Kneževine dodatan motiv. Trebao je biti veliko pojačanje toga kluba, ali stvari su otišle u drugom smjeru

Ima li Nenad Bjelica u kadru čovjeka, koji bi protiv Monaca mogao biti ključni igrač? Teško pitanje, naravno, nije nogomet svijet Nostradamusa. No, možda ima čovjeka, koji bi tu utakmicu mogao shvatiti i pomalo osobno, imati u njoj dodatan motiv i dati, što se u nogometnom žargonu kaže, više od 100 posto.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ronaël Pierre-Gabriel, baš u vrijeme dok je u Hrvatskoj vladala euforija zbog Mundijala u Rusiji, stigao je u Monaco iz St-Etiennea za šest milijuna eura. Njegov novi suigrač Danijel Subašić baš je večer prije opet briljirao na vratima protiv Rusije, skidao jedanaesterce i utro Vatrenima put u polufinale. Tamo su bili i Francuzi, koji su se pripremali pohod na krov svijeta, a jedna od najvažnijih nogometnih vijesti tih dana, nevezanih za Mundijal za Rusiji, ticala se baš Pierre-Gabriela.

"Mladi branič stigao u Kneževinu. Tako je krenuo i Willy Sagnol", bio je jedan od naslova u francuskim medijima, koji su transfer najavljivali velikim, ipak, u pitanju je bilo šest milijuna eura za 20-godišnjaka. A usporedba sa Sagnolom? On je isto kao i RPG u Monaco došao iz St.Etiennea, a u Monte Carlu eksplodirao, osvojio naslov, otišao u Bayern, napravio veliku karijeru, odigrao 58 utakmica za Francusku. Takav su uspon predviđali Pierre-Gabrielu. Međutim, umjesto da mu u Monacu karijera krene uzlaznom, strmoglavila se silaznom putanjom. Tek što je stigao, ozlijedio je gležanj i nije ga bilo u kadru gotovo dva mjeseca. Nije bio prijavljen za Ligu prvaka. Promijenio se trener, otišao je Leonardo Jardim, na klupu je privremeno sjeo Thierry Henry. Dok se Jardim na proljeće nije vratio. No, Pierre-Gabriel, hvaljen kao igrač, koji može igrati na oba boka, čak pokriti i stopersku poziciju, rijetko je ulazio u momčad. Vratio se, ponovno se ozlijedio, sad je u pitanju bila tetiva, malo klupa, malo ambulanta, malo tribina. U toj je sezoni odigrao samo četiri utakmice, zadnju još početkom prosinca te iste 2018. Sve ostalo bilo je mučenje i traženje izlaza.

Već idućeg ljeta otišao je u Mainz, koji je Monacu platio uloženo, oko šest milijuna eura. Međutim, ni tamo mu nije išlo kako je planirao. Za bundesligaša odigrao je samo osam utakmica, odlazi na posudbe u Brest, Strasbourg, Espanyol, trajalo je to pune tri godine. Dok lani nije, napokon, trajno napustio Njemačku i došao besplatno u Nantes. A onda, šest mjeseci kasnije, u Dinamo.

"U Njemačkoj je bio komplicirano. Odradio sam jednu sezonu i onda otišao na posudbu, a uvijek sam imao želju vratiti se u Ligue 1. Kad se ukazala šansa da idem u Nantes, odmah sam pristao", pričao je lani Pierre-Gabriel, nakon što je potpisao za 'Kanarince'. Međutim, nije se ni tamo zadržao, što je još uvijek svojevrsna enigma. Jer, u Dinamo je došao besplatno i vrlo brzo postao standardan u prvih 11, a od svih klubova u kojima je igrao, Dinamo je već treći po broju nastupa. A odigrao je tek 20 utakmica! Najviše je igrao u Brestu, 69 puta potom u St.Etienneu 39 utakmica. U istom razgovoru s medijima otprije godinu dana, otkrio je dio svojih problema. Koji su krenuli baš u Monacu.

"U Monacu sam imao tešku sezonu, puno ozljeda. I kad sam došao u Mainz, bio sam nestrpljiv, htio sam odmah igrati, a to se nije pokazalo dobrim. Doživio sam neuspjeh, ali on me natjerao da se borim, da rastem. Prije dvije godine počeo sam više raditi u teretani, raditi na sebi i sad me ozljede zaobilaze, zapravo, puno ih je manje nego prije. Osjećam se dobro", kazao je tada, priznavši da su mu baš ozljede usmjerile karijeru u neželjenom pravcu. Baš u Monacu, gdje je trebao napraviti 'boom'. Sad će 'boom' pokušati napraviti protiv Monaca, u Dinamovu dresu!



Tagovi

Ronaël Pierre-GabrielGNK DinamoMonacoLiga prvaka

Ostale Vijesti