Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

“Monaco je najteži mogući suparnik. Ali, Dinamo može puno dobiti“

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 30.09.24. | 13:00

Čak petorica igrača igrala su za Dinamo i Monaco, a Jerko Leko vjerojatno najbolje poznaje momčad iz Kneževine

Dario Šimić, Leandro Cufre, Nikola Pokrivač, Jerko Leko i Ronaël Pierre-Gabriel. To su petorica, koji povezuju Dinamo i Monaco, nosili su kroz karijeru dresove oba kluba. Aktualni trener Jaruna Jerko Leko, možda i najbolje poznaje momčad iz Kneževine. I danas dobro prati Monaco, svake godine odaziva se na poziv iz Monte Carla i igra prigodne veteranske utakmice, bit će gost kluba i na službenoj proslavi 100.rođendana u siječnju iduće godine. A imat će posebnu ulogu i ovih dana, u sklopu utakmice Lige prvaka Dinama i Monaca, koja se u srijedu (21 sat) igra u Maksimiru.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Pozvali su me iz Dinama na službeni ručak s Monacovom delegacijom i rado sam se odazvao. Drago mi je da ću vidjeti ljude iz toga kluba, za koji me vežu jako lijepe uspomene, s onima koji su bili u Monacu u moje vrijeme, a i danas su tamo, redovito sam u kontaktu. Žao mi je što se utakmica ne igra u Monacu, da ljudima iz Dinama pokažem Monte Carlo, ali bit će i ovo lijepo druženje", javio se Leko, koji, naravno, pomno prati svoje bivše klubove.

"Pratim Monaco, sad pogotovo prije utakmice s Dinamom. Gledao sam utakmicu protiv Barcelone, uspio sam malo pogledati i ovu zadnju protiv Montpellierea, u kojoj je Monaco zabio za pobjedu u 98.minuti. Baš su dobra momčad, imaju sjajan niz, nisu ove sezone još izgubili, imaju tek jedan remi. U odličnom su razdoblju, puni samopouzdanja i dolaze u Maksimir jako motivirani", priča Leko, koji ističe najjače strane Dinamova protivnika.

"Prvo i osnovno, oni su momčad, koja je već neko vrijeme na okupu. Protiv Barcelone, mislim, većina ako ne i svi, bili su igrači koji su u klubu već dvije, tri godine. Nema tu puno novih igrača, trener je također tamo već godinu dana. Uigrani su, dobro se poznaju i jako su dobro balansirana momčad. Ima nešto starijih igrača, poput Golovina, dosta mladih, ali opet, ne klinaca, koji tek stupaju na seniorsku scenu, već igrača od 22, 23 godine, koji su brzi, fizički moćni. I igraju jako dobar nogomet."

Razlikuje se ovaj Monaco od onoga u kojemu je igrao Leko.

"Monaco danas ima odličnu skautsku službu i nogometne akademije u Africi, puno igrača dovodi otamo, dosta njih onda stasa u Monacovoj Akademiji, koja je zadnjih godina u usponu. U moje vrijeme više je bilo Europljana, nas Hrvata, Čeha, recimo. Ima i sad tamo Švicaraca, Nijemac, Rus Golovin, ali generalno, Monaco je danas mnogo tipičnija francuska momčad, no što je bila ranije."

Stil igre je, rekli bismo, moderan.

"Da, krasi ih brzi protok lopte, brza tranzicija. Kao ključnog igrača izdvojio bih Denisa Zakariju, veznjaka, on je važna karika u stabilnosti momčadi. Meni se jako sviđa Maghnes Akliouche, krilni napadač, koji je zabio gol Barceloni, a jako je opasan i napadač Folarin Balogun, koji je baš zabio Montpelliereu. Naravno, ima tu još puno dobrih igrača, odigrali su odličnu utakmicu protiv Barcelone, pobijedili 2-1, iako im je posao bio dosta olakšan, jer su vrlo brzo imali brojčanu prednost. No, i da nisu, mislim da bi igrali isto, to je njihov način igre, možda bi svejedno pobijedili. Monaco svih 90 minuta igra u visokom ritmu, bez obzira tko je s druge strane."

Dakle, Monaco se u ovom trenutku čini kao vrlo težak suparnik. Možda bi bilo lakše da je s druge strane čak i neka zvučnija momčad?

"Pa, sigurno je Monaco najteži mogući suparnik za Dinamo, bilo bi bolje da nakon onog teškog poraza u Münchenu igraju Modri protiv nekog lakšeg suparnika. Čak i ne vjerujem da će oni podcijeniti Dinamo, da će ih zavarati taj njihov pobjednički niz ili Dinamovih 2-9 protiv Bayerna. Francuske momčad znaju često ući svisoka protiv momčadi Dinamova ranga, međutim, ovaj Monaco je gladan i željan dokazivanja u Ligi prvaka, to im je magnet i neće razmišljati na taj način. Iako po godinama ima tu dosta mladih igrača, ipak imaju i dovoljno iskustva, ali i trenera Hüttera, koji poznaje Dinamo i koji sigurno neće dopustiti bilokakvo opuštanje."

Kakve su onda Dinamove šanse u toj utakmici?

"Dinamo sigurno nije favorit, bez obzira što se igra u Maksimiru, ali očekujem puno bolje izdanje nego u Münchenu. Recimo, jedan od aduta Dinama mogli bi biti baš ti igrači iz Francuske ili bliski Francuskoj, jer oni još bolje znaju što je Monaco, više ga prate i poznaju te igrače. Također, svima njima Monaco je, sigurno, dodatan motiv, pozornica za dokazivanje, jer, Monaco je u Francuskoj uvijek bio klub, protiv kojega su se svi željeli pokazati. Ne sumnjam da su svi oni dodatno motivirani baš za utakmicu s Monacom."

Dinamov adut mogao bi biti i Nenad Bjelica, koji je puno puta vodio takve utakmice i rijetko bivao nadigran?

"Sigurno će Dinamo biti bolji nego protiv Bayerna, očekujem da će Bjelica složiti dobru momčad. Poznaje igrače, već se protiv Lokomotive vidio pomak, vjeruejm da će protiv Monaca izgledati još i bolje. Da će Dinamo biti kompaktniji, čvršći. E sad, hoće li to biti dovoljno za pozitivan rezultat, vidjet ćemo."

Bjelica je svojedobno iznenadio Atalantu u Zagrebu (4-0), koja je tad, poput danas Monaca, bila u sjajnom, pobjedničkom razdoblju. Tada je promijenio formaciju, zaigrao s trojicom/petoricom u zadnjoj liniji, a i kasnije je taj sustav koristio u Ligi prvaka.

"Siguran sam da Bjelica razmišlja o toj opciji, da opet posegne za istom idejom, iako, taj sustav je u Münchenu nije izgledao dobro, znamo što se dogodilo. No, možda će mu dati još jednu šansu. U svakom slučaju, uvjeren sam da će Bjelica težiti tome da pojača defenzivu i da nećemo gledati Dinamo, koji će jurišati od prve minute. Pogotovo ako su točne priče o slabijoj fizičkoj spremi, o čemu se pričalo nakon Bayerna. Tada je pogotovo važno čuvati energiju, snagu da bi se moglo 90 minuta igrati na visokoj razini. A ne odmah mahnito krenuti po pogodak, jer to bi moglo biti pogubno."

Ipak, Leko je, na kraju, optimist.

"U svakom slučaju, Dinamo u ovoj utakmici može puno dobiti. Kako god ona završila! Bjelica bi mogao vratiti stabilnost momčadi, Dinamo odigrati jednu dobru utakmicu. Pa ako na kraju i izgubi, poslije svega što se događalo u zadnje vrijeme, mogao bi to biti dobar temelj za nastavak u Ligi prvaka i HNL-u. Nitko ne očekuje sigurnu pobjedu, nema imperativa, najvažnije je da se vidi pomak u igri, da Dinamo pokaže da može i da je forma u uzlaznoj putanji. Naravno, ako uz takvo izdanje Dinamo zaustavi Monaco, osvoji bod(ove), tim bolje."



Tagovi

GNK DinamoMonacoLiga prvakaJerko Leko

Ostale Vijesti