Filip Kos/Pixsell
Filip Kos/Pixsell

Uvijek se sjetimo Atalante: Bjelica je riskirao i pogodio! Kakvo iznenađenje sprema Monacu?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 01.10.24. | 08:55

Uoči dolaska Monaca u Maksimir, Dinamo traži način kako do prvih bodova u Ligi prvaka, poslije debakla u Münchenu

Okolnosti su, istina, bile drukčije. Prvo, Nenad Bjelica bio je tada već godinu dana u Maksimiru, on je slagao momčad i rastao s njom. Drugo, bila je to prvo kolo Lige prvaka, a talijanski klub još 'zelen', s jedne strane naivan, bez iskustva u ovom natjecanju, s druge pretjerano samouvjeren i malo podcjenjivački nastrojen. Treće, imao je tada Dinamo Mislava Oršića u životnoj formi, djelovao je nezaustavljivo, bio je 'gladan' velike scene i iznimno motiviran. Sve se te večere poklopilo, stopilo u snagu, koja je 'samljela' Atalantu (4-0) i ispisala jednu od najvećih Dinamovih pobjeda.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, Bjelica je uoči te utakmice u rujnu 2019.povukao potez o kojemu se i danas priča. U samo tri dana, dva i pol treninga, odlučio je promijeniti sustav, posložiti Dinamo u svojevrsnu 3-4-2-1 formaciju. Iznenadio je sve, očito i iskusnog kolegu Gasperinija, ali njegova je momčad odigrala savršeno, kao da čitavo vrijeme igra baš u tom sustavu. Theophile, Dilaver i Perić bila su trojica stopera ispred Livakovića, Stojanović i Leovac na bokovima, Ademi i Moro u sredini, a iza Petkovića su igrali Olmo i Oršić. Gusta i pokretna sredina, a ubojita trojka prema naprijed, k tome Stojanović i Leovac, često su se ubacivali i u šesnaesterac. Uostalom, Leovac je zabio prvi pogodak, nakon njega Maksimir je zapalio Oršićev hat-trick.

"Zna se da preferiram sustav s četvoricom igrača u zadnjoj liniji", odgovorio je Bjelica neki dan na predstavljanju, na pitanje kojim će sustavom igrati njegov Dinamo. Naravno, postoje iznimni slučajevi kao što je bila ta utakmica protiv Atalante. Ali, nije baš sve isto kao tad. Bjelica je tek došao i premda dobro poznaje momčad i igrače, ipak ne zna sve tajne vlastite svlačionice, još uvijek upoznaje ovaj Dinamo. Također, za razliku od 2019. iza Dinama je već težak poraz u Münchenu, koji sigurno nosi traume i teško je ih prebrisati, a i Monaco, ipak, nije Atalanta. Možda su slični po entuzijazmu i formi na početku sezone, po nekom 'novom valu', koji ih je zapljusnuo. No, dečki iz Kneževine ipak iza sebe imaju već pobjedu nad Barcelonom i nešto više europskog iskustva. A i igraju nešto drukčiji nogomet, nije im ista ni formacija... Stoga, ne treba povlačiti puno paralela, ne treba tražiti previše sličnosti između Monaca i Atalante.

Ali, mi se uvijek sjetimo te Atalante pa i uoči ovog dvoboja s Monacom. Gledajući roster, na papiru bi to moglo biti 'tu negdje'. Theophile je i danas ovdje, ali pitanje je mogu li Dilavera i Perića 'glumiti' Bernauer i Torrente. Teško! Možda bi se Ristovski mogao ubaciti na stopera? Stojanovića i Leovca tada bi mijenjali Pierre-Gabriel i Ogiwara, dvojac Ademi-Moro mogli bi danas biti Mišić-Sučić. A iza Petkovića, umjesto Olma i Oršića, igrali bi Baturina i Pjaca!? No, naravno, teško je tako preslikavati igrače, pitanje je i forme, fizičke spreme, uigranosti, trenutka... Bjelica je tada riskirao mijenjajući sustav uoči same utakmice i baš je pogodio. Što, dakako, ne znači da bi pogodio i sad. I da bi efekt bio isti. Postoji i još jedna 'caka'. Dinamo je s trojicom u zadnjoj liniji zaigrao u Münchenu, Sergej Jakirović imao je sličnu ideju, ali je tamo doživio taj epski potop. Ima li onda smisla ponovno istrčati na isti način i riskirati još jednu 'porciju'?

Ne znamo, zasad, što Bjelica smjera svojem prijatelju Adolfu Hütteru i njegovom Monacu, ali poznavajući Dinamova trenera, vjerujemo da razmišlja o nekom iznenađenju, o potezu, koji bi mogao biti Dinamov adut.

"Najviše smo se bavili razgovorom, puno smo pričali, nismo imali vremena za neke ozbiljne treninge i taktičko uigravanje. Nećemo ga puno imati niti do utakmice s Monacom", rekao je Bjelica nakon pobjede nad Lokomotivom (5-1), priznavši da i nema puno prostora za neke radikalne manevre. No, neki adut sigurno ima u rukavu, hoće li ovog puta umjesto formacije, u koju je tada drugačije posložio istih 11 igrača, sad u istoj formaciji promijeniti igrače? S klupe su protiv Lokomotive ušli Rog, Sučić, Špikić, Kulenović i Pjaca. Stojkovića nije niti bilo u zapisniku, Kačavenda nije ušao... Je li možda netko od njih Bjeličino tajno oružje za Hüttera?



Tagovi

GNK DinamoMonacoLiga prvakaNenad Bjelica

Ostale Vijesti