Action Images
Action Images

Suci pozdravili dolazak Layeca koji je dobio odriješene ruke i odlučuje o svemu

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 19.07.24. | 08:02

Uspješnost novog povjerenika za suđenje odredit će se trendom rasta povjerenja u suce, ali i iskorakom naših djelitelja pravde na međunarodnoj sceni

Vijest o izboru Bertranda Layeca povjerenikom za suđenje HNL-a, a koju je Germanijak ekskluzivno donio u hrvatski medijski prostor, dočekana je pozitivno u nogometnim krugovima.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kustić i ekipa iz HNS-a dobro su odradili posao jer je rijetko tko znao kako je konačan izbor pao na 59-godišnjeg bivšeg suca iz Francuske a koji je slične funkcije osim u svojoj zemlji obavljao u Belgiji i na Cipru. Za očekivati je kako će članovi IO HNS-a jednoglasno prihvatiti Layecov izbor te da bi Francuz mogao krenuti s poslom kroz nekoliko dana a što je i logično s obzirom na to da početkom kolovoza kreće nova sezona HNL-a.

Velik utjecaj na izbor Bertranda Layeca imao je i Roberto Rosetti, šef europskih sudaca. Dvojac njeguje jako dobre odnose i za očekivati je kako bi novi povjerenik HNS-a, osim učvršćivanjem povjerenja što je osnovni motiv njegova izbora, u HNS-u mogao donijeti novu priliku za hrvatske suce na međunarodnoj sceni.

Za početak, treba vidjeti tko će na sudačku listu uopće. Ovih dana su testiranja nakon kojeg slijedi zaključivanje liste. Prema našim informacijama, Layec će se nasloniti na svog prethodnika Brunu Marića koji je značajno promijenio popis sudaca tijekom svog mandata. Lista je skraćena i pomlađena. Priliku su dobila neka nova imena kojima se s novim šefom otvara i nova perspektiva.

Jer, obrisi Layecova rada vidjet će se na iskoraku sudačke scene u međunarodnim vodama. Ako su za vrijeme Marića suci poput Kolarića i Čuline, kasnije i Ercega napravili iskorak u domaćim okvirima - sada se očekuje kako bi pod Layecom mogli to isto napraviti u europskim okvirima. I ne samo oni. To bi bio pravi lakmus kako je francuski sudački ekspert donio pomak po pitanju kvalitete, nastavno bi i sebi ukrasio CV etiketiravši misiju u HNL-u uspješnom. Jednostavno, Layec će opravdati svoj dolazak ako u skorije vrijeme vidimo nekog od hrvatskih sudaca na utakmicama najvećeg europskog ranga natjecanja - odnosno Ligi prvaka.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Nadalje, Layec će dobiti potpunu samostalnost u svom radu. I najmanji detalj vezan uz sudačku organizaciju neće proći bez njegova blagoslova što će limitirati određene elemente u sudačkoj organizaciji koji nisu ondje zahvaljujući znanju i sposobnosti već zbog drugih nekih razloga. Saznajemo kako Layec ne mora brinuti o “zaslužnima”. U slučaju njegove procjene da neki nisu dovoljno kvalitetni da sudjeluju u radu sudačke organizacije - dovoljna je njegova riječ da bi se isti sklonili. I to je nešto na što računaju aktualni suci u HNL-u jer su dojma da su o njihovim sudbinama nerijetko odlučivali oni koji su potkapacitirani znanjem. Čak i onim elementarnim.

Ono što je najbitnije jest da Layec sa svojim ljudima nastavi s trendom vraćanja povjerenja. Opcije angažiranja stranih sudaca na utakmicama od posebnog značaja nisu a priori prekrižene, ali cilj je da to bude iznimka koja će potvrditi pravilo. Jer, u zabludi su svi koji smatraju kako strana putovnica garantira odmah i kvalitetu.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Uostalom, da je bilo koji sudac na svijetu sudio derbi HNL-a na način na koji je, primjerice, Anthony Smith sudio dvoboj Njemačke i Španjolske na Euru, odnosno kako je okarakterizirao spornu situaciju u kojoj je Marc Cucurella ispruženom rukom zaustavio loptu - još bi se tresla država od prozivki i tumačenja.

U zaključku, dolazak Layeca je “win - win” situacija za sve. Udovoljeno je željama za stranim povjerenikom koji će imati apsolutnu vlast u sudačkoj organizaciji a suci se nadaju da će s novim šefom i njegovim ugledom u UEFA-i biti bliže oltaru i velikoj sceni. Na koncu, Layecova era u HNL-u gledat će se po tome koliko je Hrvata sa zviždaljkom napravilo iskorak...




Tagovi

Sudačka komisija HNS-aSudacHNSBruno MarićMarijan KustićHNLBertrand LayecVAR sobaVAR suciSuci

Ostale Vijesti