Reuters
Reuters

Germanijak ekskluzivno doznaje: Bertrand Layec je novi povjerenik za suđenje HNL-a

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 17.07.24. | 14:30

Nešto više od dva tjedna uoči početka nove sezone Hrvatske nogometne lige u HNS-u su prelomili kako će povjernik za suđenje biti stranac

Obećano - ispunjeno. Marijan Kustić je na Skupštini HNS-a u travnju najavio kako se ide u smjeru stranog povjerenika za suđenje. Bili su zadovoljni u HNS-u što je završnica sezone i pokus sa stranim sucima imao pozitivan odjek u javnosti pa su definitivno prelomili kako će Bruni Mariću pronaći zamjenu preko granice.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

A čini se da su je pronašli. Kako Germanijak ekskluzivno doznaje, novi povjerenik za suđenje bit će Bertrand Layec iz Francuske. Saznajemo i kako su tijekom ovog tjedna otklonjene su i posljednje sumnje, ako ih je uopće bilo. Slijedi potpis ugovora i Bertrand Layec će krenuti od prvog kola s delegiranjem sudaca u elitnom rangu HNL-a.

Bertrand Layec (1959.) je bivši međunarodni sudac. Od 1998. počeo je suditi u prvom rangu francuskog nogometa da bi četiri godine kasnije stupio na međunarodnu scenu. Posljednju utakmicu odsudio je 2010. kada je preuzeo funkciju predsjednika francuske inačice Sudačke komisije.

Layec nikada nije bio na velikom natjecanju već je dijelio pravdu u kvalifikacijama za Euro 2008., odnosno SP 2010 a zanimljivo je svakako kako je, osim u Francuskoj, Layec bio šef sudaca u Belgiji i na Cipru gdje ga je naslijedio Milorad Mažić.

Uvjeti pod kojima dolazi u HR nogomet nisu poznati, odnosno oni su u sferi poslovne tajne ali za očekivati je kako će glavni fokus biti na domaćim sudačkim snagama. Doduše, očekuje se da derbije i utakmice od visokog značaja i dalje sude stranci ali to je nešto što će se rješavati u hodu i na način na koji se već dogovore.

Na ovaj način je HNS je napravio posljednji korak prema vraćanju povjerenja u sudačku organizaciju. U završnici prošle sezone pronašli su strane suce kako bi otklonili sumnje koje su se s godinama taložil, ponekad s opravdanim razlozima a dosta često i mimo njih. S angažmanom stranca na ovoj funkciji - HNS je jasno poručio kako je Disciplinska komisija neovisno tijelo koje ima potpunu slobodu, ali i veliku odgovornost. A na čelu će joj biti Bertrand Layec.

Podsjetimo, Bruno Marić je podnio ostavku na mjesto šefa Sudačke komisije koncem veljače nakon što su u javnost procurile snimke VAR komunikacije. Povjerenik za suđenje do sada je bio Ivan Novak dok je ulogu određivanja kontrolora suđenja imao Ante Kulušić. Kakve će oni imati uloge u novoj sezoni HNL-a i hoće li ih uopće imati - ostaje za vidjeti, ali jasno je kako će Bertrand Layec biti novi šef procedure! I čovjek koji će imati potpunu autonomiju u svim odlukama vezanim uz djelitelje pravde na HNL travnjacima.



Tagovi

HNLpovjerenik za suđenje Prve HNLHNSIzvršni odbor HNS-aSudačka komisija HNS-aSudacvideo sudacHrvatska nogometna ligaBertrand Layec

Ostale Vijesti