Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Hoće li i HNS? Nakon Eura i Lige prvaka, Njemački savez također uveo 'kapetansko pravilo'

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 16.07.24. | 11:57

U svim njemačkim ligama samo će kapetan ubuduće smjeti razgovarati sa sucem

Zaštita sudaca posljednjih je sezona sve aktualniji problem u svijetu nogometa, a UEFA je našla dobar način kako mu barem djelomično doskočiti. Sada to već svi znaju, na Euru su samo kapetani smjeli raspraviti nedoumice sa sucima na terenu, dok bi drugi igrači u pokušaju da to naprave zaradili žuti karton.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Pravilo je dobro prihvaćeno i među navijačima i strukom, a sada se proširilo i na druga natjecanja. Sada se proteže od najvećeg europskog nacionalnog natjecanja do ostalih liga. Pravilo je odmah uvela i Liga prvaka, a potom ga je sada slijedio i DFB, odnosno, Njemački nogometni savez. Objavljeno je u utorak ujutro da će takozvano "kapetansko pravilo" bit će uvedeno u svim njemačkim ligama na početku nove sezone. Uredba se primjenjuje u tri profesionalne muške lige, kao iu ženskim nacionalnim ligama, svim amaterskim ligama, svim kup natjecanjima i mlađim uzrastima. Nijemci time žele postići i zaštitu sudaca, ali i ubrzavanje nastavka igre.

Ubuduće će u cijelom njemačkom nogometu samo kapetan smjeti raspravljati o odluci sa sucem. Postoji jedna iznimka: ako je vratar u ulozi kapetana, prije utakmice se određuje igrač u polju koji se može obratiti sucu. Kapetani su također odgovorni za to da se njihovi suigrači drže podalje od sudaca i da ih ne uznemiravaju.

"Igrač koji ignorira ulogu svog kapetana, prigovara sucu ili se ponaša bez poštovanja bit će opomenut", naglasili su iz DFB-a.

U isto vrijeme, DFB potiče suce da traže dijalog s kapetanima "kako bi se stvorila atmosfera poštovanja između svih strana i izgradila osnova povjerenja s igračima."

Naravno, suci također trebaju pokazati poštovanje prema igračima, osobito jer kamere sve snimaju, što smo vidjeli i na Copa Americi.

No, da ne bi bilo da je samo uvedeno suhoparno pravilo, Njemački je savez naglasio i naputke za suce: ubuduće bi trebali djelovati preventivno ako vratar kontrolira loptu rukama znatno dulje od dopuštenih šest sekundi. Jasne prekršaje treba sankcionirati dosljednije nego do sad. Isto vrijedi i za nepravilno izvođenje ubacivanja. DFB također želi vidjeti dosljednost u nadoknađivanju izgubljenog vremena igre, u poduzimanju mjera protiv nesportskog ponašanja svih vrsta i u kažnjavanju prekršaja koji ugrožava zdravlje i to strogo - crvenim kartonom. Dobar primjer u HNL-u bio je baš njemački sudac Daniel Siebert koji je sudio proljetni derbi Hajduka i Dinama.

Tako izgleda utorak dopodne u Njemačkom nogometnom savezu, samo par dana nakon završetka domaćinstva Europskog prvenstva. U Hrvatskoj, pak, nešto drugačije. Od 29. veljače nemamo predsjednika Komisije nogometnih sudaca, a kamo li inovacije i napredak u suđenju koje se u HNL-u toliko često spominje kao jedan od glavnih faktora postizanja rezultata i osvajanja naslova. UEFA i europske lige dale su dobre primjere, a na našoj je da ih slijedi. No, možda da prvo odaberemo Marićevog nasljednika? Suci su nam gotovo pola godine 'bezglavi'. (eg)



Tagovi

SuciVAR suciHNLBundesliga

Ostale Vijesti