REUTERS/Jose Manuel Ribeiro (PORTUGAL SPORT SOCCER)
REUTERS/Jose Manuel Ribeiro (PORTUGAL SPORT SOCCER)

Strani mediji o Ćiri: Otišla je istinska trenerska legenda

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 08.02.23. | 10:32

Smrt 'trenera svih trenera' snažno je odjeknula u svjetskim medijima

Brojni svjetski mediji izvijestili su o smrti Ćire Blaževića. Tako francuski Le Figaro podsjeća da je „legendarni trener“ svoj pečat na nogometnoj mapi ostavio u Francuskoj 1998.

„Legendarni hrvatski trener Miroslav „Ćiro“ Blažević koji je osvojio brončanu medalju na SP-u 1998. preminuo je uoči svog 88. rođendana“, piše francuski list, pa podsjeća da je izbornik Zlatko Dalić nedavnu broncu osvojenu na katarskom Mundijalu posvetio upravo Ćiri.

„Blažević je bio poznat po svojoj sposobnosti motiviranja, bio je čovjek koji je mogao kompletno promijeniti mentalitet klubova u kratkom roku“, piše Le Figaro.

O Ćiri se oglasio i britanski The Sun i to naslovom „PLAMEN SLAVE Miroslav Blažević preminuo je s 87 godina: Legendarni bivši izbornik Hrvatske poznat pod nadimkom 'trener svih trenera'.

„Kao izbornik je postao poznat i izgradio si ime. Vodio je Hrvatsku do četvrtfinala Europskog prvenstva 996., a njegov najveći trenutak odvio se dvije godine kasnije kada je osigurao broncu u Francuskoj. Osim toga imao je i dugotrajnu klupsku karijeru koja je trajala od 1968. do 2015. godine“, dodaje The Sun.

Talijanska novinska agencija ANSA ističe kako je preminuli hrvatski trener bi „istinska legenda hrvatskog nogometa“.

Švicvarski Le Matin je za Ćiru napisao da je bio "monument hrvatskog nogometa", a u tekstu se piše i o tome da je imao i švicarsko državljanstvo, kao i da je vodio brojne švicarske klubove. Vodio je Vevey (1968.-71.), Sion (1971.-76., osvojen Kup 1974.), Lausanne-Sport (1976.-79.), Grasshopper (1983.-85., naslov prvaka 1984.), a posljednji švicarski angažman bio mu je u Neuchâtel Xamaxu.

„U 50-ima i 60-ima igrao je za Dinamo, Lokomotivu, Sarajevo i Rijeku, a igračku karijeru zaključio je u Švicarskoj. U pet desetljeća trenerske karijere, vodio je reprezentacije Švicarske, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Kine i Irana. Hrvatsku je odveo do bronce u Francuskoj 1998“. (pz)


Tagovi

Miroslav Blažević

Ostale Vijesti