Matija Habljak, Srećko Niketić/Pixsell
Matija Habljak, Srećko Niketić/Pixsell

Što će Bjelica s krilima? Pjaca u drugom planu, Cordoba toplo-hladno, Mbukua još čekamo...

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 04.10.24. | 08:25

Dinamov trener protiv Monaca igrao je bez krilnih igrača, a ima ih čak petoricu. Utakmica je puno, ali teško sva petorica mogu dobiti adekvatnu minutažu. Posebno intrigira status Marka Pjace. Hoće li u Varaždinu biti starter?

Arbër Hoxha, Marko Pjaca, Nathanaël Mbuku i Juan Cordoba. Čak četvoricu krila doveo je u Dinamo u zadnja dva prijelazna roka, a s obzirom da je Dario Špikić ostao u Maksimiru unatoč nekoliko inozemnih ponuda, sad su tamo petorica. Jedan od velikih Dinamovih ciljeva uoči prijelaznog roka bilo je upravo pojačavanje krilnih pozicija, na to su se bazirali u Maksimiru i uistinu doveli puno igrača. Cordoba je iz Kolumbije došao za 2,1 milijun eura, Marko Pjaca iz Rijeke za 1,5 milijuna, Mbukua su platili oko 450 tisuća, s tim da je i dalje na svojevrsnoj posudbi. Hoxha je došao još zimus, spominjala se svota od oko milijun eura. Sjećamo se, u igri je bio još i Marin Šotiček, spominjao se i Marco Pašalić, mogla su u svlačionici biti druga imena, ali brojčani sastav krila bio bi otprilike isti.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Sergej Jakirović na početku sezone dosta je koristio krila, dosta ih rotirao. Krenuo je s Pjacom desno i Hoxhom lijevo, igrao je Pjaca i wing-backa u sustav s trojicom, dobio je šansu i Špikić, zatim Cordoba... Mbuku je stigao kasnije i nije se još uspio pokazati. U svoje prve dvije utakmice Nenad Bjelica, očito neopterećen statusom i minutažom svojih krilnih igrača, odlučio je protiv Lokomotive istrčati s Cordobom desno i Hoxhom lijevo, dok je Marko Pjaca ušao s klupe u 63.minuti umjesto albanskog reprezentativca. Nešto kasnije ušao je i Špikić umjesto Cordobe. No, onda je Bjelica iznenadio protiv Monaca. U prvih 11 nije bilo nijednog krilnog igrača, a s klupe je prije svih njih ušao Lukas Kačavenda, koji je djelomično igrao i na krilu.

"Na klupi sam imao puno krilnih igrača, a to nisu profili kakvi su nam trebali u ovoj utakmici. Zato nisam napravio više zamjena", rekao je Bjelica nakon utakmice s Monacom na pitanje zašto nije promijenio više od dva igrača. I, nakon te utakmice postavlja se logično pitanje: Što će Bjelica s krilima? U nedjelju Modri igraju u Varaždinu, jasno je da će Dinamov trener malo zarotirati momčad i da će, vjerojatno, zaigrati s krilima. No opet, gotovo je nemoguće zadovoljiti svu petoricu. Problem i jest u tome što nijedan od njih ove sezone nije uspio iskočiti, nametnuti se kao prva opcija, svi igraju vrlo promjenjivo. Hoxha je odlično ušao u sezonu, zabio dva gola u HNL-u, a onda malo prikočio. Cordoba je u prvim utakmicama po dolasku iz Kolumbije unio energiju, živost u Dinamovu igru, bio i nekoliko puta opasan po suparnički gol, ali onda i on malo izgubio zrak. Protiv Lokomotive i nije bio loš, iako ima očit problem s postavljenom obranom i čvrstim obrambenim bedemom, jer ipak mu je osnovni forte brzina. U redu, treba mu vremena za prilagodbu, treba biti strpljiv. Igra Cordoba toplo-hladno i još ne znamo koje je njegovo pravo lice.

Što se tiče Mbukua, on je, zapravo, najveća enigma. Došao je zadnji, nije prošao pripreme s Modrima, karte su već bile podijeljene. Dosad je odigrao 37 minuta ukupno, uključujući 22 minute u Kupu u Banjolama. Dakle, još ga čekamo vidjeti u punijoj minutaži, ovo dosad nije uopće mjerljiv uzorak. Dario Špikić skupio je gol i asistenciju u HNL-u, odigrao je 313 minuta ove sezone, od toga 17 minuta protiv Bayerna u Ligi prvaka. U toj utakmici, primjerice, Marko Pjaca igrao je u drugu špicu, a Špikić i Hoxha odigrali su po 17 minuta. I, to su jedine minute Dinamovih krila u dva dvoboja Lige prvaka.

Ipak, posebno intrigira status Marka Pjace. Bjelica ga je, čim je došao, posjeo na klupu, prvo protiv Lokomotive, a onda i protiv Monaca. Sergej Jakirović imao je drugačiji pristup, kod njega je Pjaca, kao hrvatski reprezentativac, imao u glavnim utakmicama zajamčeno mjesto u prvih 11. Ako već nije igrao na svojoj poziciji na lijevom krilu, onda mu je pronašao neko drugo mjesto. Pjaca je dvama golovima protiv Qarabaga odigrao veliku ulogu u plasmanu u Ligu prvaka. Bjelica, očito, ima drukčiji stav i misli da Pjaca trenutno nije u svojoj najboljoj formi i da ne treba imati privilegije, kad je minutaža u pitanju. Što namjerava s Pjacom, ali i s ostalim krilima, Bjelica će pokazati već u Varaždinu. Ako je protiv Lokomotive slagao momčad 'na brzinu', a protiv Monaca tražio taktičke novosti i kako iznenaditi suparnika, protiv Varaždina će svojim sastavom već pomalo otkriti kako stoje stvari unutar momčadi. Pa i u hijerarhiji među krilima!



Tagovi

GNK DinamoJuan CordobaNathanaël MbukuMarko PjacaArber HoxhaDario ŠpikićNenad Bjelica

Ostale Vijesti