Andreas Gora/DPA
Andreas Gora/DPA

Tko je Danijel Jumić? Vjerna sjenka Nenada Bjelice kojem je prvu priliku dao Cico Kranjčar

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 04.10.24. | 08:00

Nakon Kärntena gdje su bili suigrači, potom Osijeka u kojem je bio šef škole te Trabzonspora i Union Berlina, Jumić i Bjelica ponovno su skupa u Dinamu.

Prema svemu sudeći Nenada Bjelice neće biti na klupi u Salzburgu. Radit će s momčadi, pripremati je za novi izazov u Ligi prvaka, vjerojatno održati posljednji govor u svlačionici prije izlaska na travnjak ali samu utakmicu vodit će njegov asistent Danijel Jumić. Ne bi bilo prvi put...

"Imam vrlo kvalitetne pomoćnike koji će to na terenu odraditi vrlo kvalitetno. Nije za mene nikakva novost. Vole Nijemci mene isključivati, haha.", rekao je Bjelica nakon maksimirskog remija s Monacom.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Danijel Jumić već je mijenjao Bjelicu u Bundesligi kada je trener Dinama bio kažnjen zbog konflikta sa Saneom. Juma je vodio Union Berlin do trijumfa nad Darmstadtom, remija s Mainzom i poraza od RB Leipziga. Sada će, eto, debitirati i u Ligi prvaka što će biti kruna dosadašnje karijere za ovog 38-godišnjaka rođenog u Osijeku a koji je s Bjelicom u kombinaciji još od Gradskog vrta u koji se Jumić priključio kao šef škole na Bjeličin poziv.

Zapravo, prvi puta skupa su bili u austrijskom Kärntenu. Dvije godine igrali su skupa i kliknuli. Ostali su u dobrim odnosima, redovito bili u kontaktu i družili se prilikom Bjeličinih dolazaka u Poreč a u koji se Danijel Jumić preselio još kao dijete iz rodne Baranje pod vihorom rata.

Ondje je i počeo svoj nogometni put koji je išao od Kopera, preko Austrije do Poreča, pa preko Slovačke i Albanije do ranog umirovljenja. Naime, nije Jumić imao niti 25 godina kada je zbog ozljede odlučio objesiti kopačke o klin i posvetiti se trenerskoj karijeri. Prava šteta jer je kao mladić pokazivao zavidan talent. Igrao je u mlađim kategorijama reprezentacije s Mandžukićem i Ćorlukom. No, nekada ne možeš protiv sudbine.

Prvu priliku dao mu je Cico Kranjčar. Legendarni napadač i trener Dinama, odnosno izbornik reprezentacije svojevremeno je sa sinom Nikom imao ljetni kamp na otoku Lošinju a kako je Danijela Jumića znao iz vremena dok mu je bio trener u Dunajskoj Stredi, Cico ga je pozvao da im se pridruži.

Jumić je bio voditelj škole u Jadranu iz Poreča a prvi profesionalni angažman došao je u Istri. Na Aldu Drosini bio je direktor škole koji je potpisao jedan od najvećih uspjeha Istrine akademije; osvajanje naslova prvaka Hrvatske u pionirskoj konkurenciji. Bila je to generacija iz koje je Rocco Žiković prodan u RB Salzburg kao najveći transfer kluba. Jumić je u jednom trenutku morao iz ureda na seniorsku klupu kada je zamijenio Budicina i osigurao ostanak Istre u elitnom društvu.

Pulu je napustio kada ga je Bjelica pozvao u Osijek gdje ga je postavio za šefa škole. Zajedno su udarali temelje škole da bi i Jumić digao sidro nakon odlaska Bjelice iz Gradskog vrta. No, brzo su bili skupa, ovog puta u Turskoj gdje mu je bio s Ninom Bulom bio pomoćnik na klupi Trabzonspora. Put ih je odveo skupa i u Berlin u kojem je Jumić vodio momčad dok je Bjelica bio kažnjen i supotpisnik je ostanka Union Berlina u Bundesligi. I on je bio vezan ugovorom do novog poziva, ovoga puta iz Maksimira gdje će Jumić samostalno debitirati u Salzburgu u Ligi prvaka.



Tagovi

Nenad BjelicaDanijel JumićGNK Dinamo

Ostale Vijesti