Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Štiglec i Runje složni: „Baturina je glavna figura Vatrenih, Dinamo je dvije razine iznad HNL-a, infrastruktura je najveći problem“

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 08.09.24. | 10:05

Govorili su za poljske medije o stanju u hrvatskom nogometu

Poljska reprezentacija se priprema za utakmicu 2. kola Lige nacija protiv Hrvatske, koja je na rasporedu večeras od 20.45 uz izravan prijenos na Novoj TV. A dok se igrači uvježbavaju, poljski mediji pokušavaju doći do gotovo svakog igrača koji je poveznica njihove i naše države kako bi saznao što se to krije iza naše reprezentacije. Nakon što je Vrdoljak dao svoje mišljenje, sada su za Sport.pl izjave dali i Ivan Runje, legenda Jagiellonije Białystoka i Dino Štiglec, koji je odigrao 87 utakmica za Śląsk Wrocław.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Domagoj Vida i Marcelo Brozović već su završili svoje reprezentativne karijere, no Luka Modrić još traje u kockastom dresu. No, to nije iznenadilo sugovornike poljskog novinara Filipa Mecude.

"Luka je najbolji hrvatski nogometaš u povijesti i tu se nema što pričati. Sve ovisi o njemu. Ako kaže da želi igrati, igrat će. Mislim da ima takav status da može raditi što hoće i sve dok je spreman, onda je OK. Mislim da će sada imati važnu ulogu izvan terena. Morat ćemo uvesti nove igrače. Ako im itko može prenijeti ovo iskustvo onda je to on. Mislim da neće sve utakmice odigrati 90 minuta, a i on sam zna da je vrijeme za mlade i želi im biti mentor", rekao je Runje, a Štiglec dodao:

"Bit će u ovoj momčadi koliko god bude htio. Mislim da može puno dati i mlađim igračima jer trebaju odgovarajuće vodstvo i mentorstvo. Modrić i dalje može biti taj."

Prokomentirali su i kako vide budućnost naše reprezentacije:

"Tu je Martin Baturina iz zagrebačkog Dinama. Nedavno je imao ponude Arsenala i Fiorentine. Nudili su 20 milijuna eura, ali Dinamo ga je srećom zadržao. On je glavna figura momčadi, stilski sličan Modriću, to su vjerojatno dva imena koja su nositelji ove nove momčadi u nadolazećim godinama", smatra Runje, a Štiglec apelira na nedostatke:

"Nedostaje nam krilnih igrača. Definitivno bi bio koristan i desni branič. Imamo praktički sve ozlijeđene. Vidjet ćemo što će Dalić učiniti. Reći ću ovo - imamo dobre mlade igrače, ali oni su još nisu spremni. Nitko neće odmah zamijeniti Modrića. U momčadi do 21 godine ne vidim igrača koji bi se danas mogli priključiti prvoj momčadi i odmah pružiti kvalitetu. Naravno tu je i Baturina. Ima kvalitetu, ali osim njega mi imamo problem koji bi mogao trajati sljedećih nekoliko godina. Luka Sučić sada je u Real Sociedadu, može se razvijati."

Nisu zadovoljni niti izdanjem hrvatskih klubova u Europi, budući da će samo Dinamo i ove sezone igrati u Uefinim kontinentalnim natjecanjima.

"Što reći? Kod nas to nije ništa novo, nažalost. Samo Dinamo održava te koeficijente i može redovito igrati u Ligi prvaka, odnosno europskim kupovima općenito. Hajduk, Osijek i Rijeka - jedan od tih klubova jednostavno je morao u Ligu konferencija, ali nije. Nisu napravili ono što su Legia i Jagiellonia napravili u Poljskoj. Puno novca ulažemo u igrače. Hajdukov primjer - OK, otišao je Perišić, ali tu su Rakitić i Livaja. Puno tih iskusnih, dobrih igrača. To pokazuje da u ovom sustavu nešto ne funkcionira. Dinamo je ispred ove lige. Sada je dobio 35 milijuna eura za Ligu prvaka i dvije je razine iznad cijele lige, neće me čuditi ako bez problema nastavi osvajati prvenstvo sljedećih 15 godina", kazao je Runje s kojim se složio i Štiglec:

"Dinamo je jači od ostalih hrvatskih momčadi, ali ne toliko da drugi ne igraju u Europi. Ova godina je bila jako loša. Hajduk ima jako veliki proračun. Novca imaju i Osijek i Rijeka. Ali znate samo kako je... Loši izbori trenera, loši trenuci za klubove. Ovo je jako loša godina za nas. Rijeka je ispala protiv ljubljanske Olimpie, a ima bolju momčad od njih. Tako je i s Hajdukom koji je izgubio od Ružemboroka, a ima puno veći budžet."

Jasno su rekli i koji je najveći problem hrvatskog nogometa.

"Infrastruktura", odmah je rekao Runje pa pojasnio:

"Imamo toliko uspjeha 10 godina, a nemamo svoj nacionalni stadion. Stadion Dinama ima jednu cijelu tribinu zatvorenu. Jedan od najgorih stadiona u Europi. Što se tiče stadiona Hajduka, on je također jako star. Poljska ima sreće jer će se utakmica protiv vas odigrati na stadionu koji je prije godinu dana otvoren u Osijeku. Što se tiče razlike u ligama, u Poljskoj svaki od autsajdera može nešto osvojiti. Reći ću ovako - Dinamo je bolji od svih poljskih momčadi, a Hajduk, Rijeku i Osijek možete usporediti s najboljim klubovima u Poljskoj."

Štiglec je dodao:

"Ako imate bolje stadione, kao u Poljskoj, igrač ima i više motiva za igru. Utakmice su bolje, bolje ih je gledati na televiziji. Nemamo stadione, nemamo moderne akademije. Sve je jako staro. Naša vlada ne želi ništa učiniti da stvari budu bolje. Imamo ljude koji žele igrati nogomet, žele se zabaviti s nogometom, a naša infrastruktura izgleda kao da kasnimo 30 godina. Imamo gore stadione od Bosne, Srbije i Slovenije. Ovdje trebamo ulagati. Naš susret protiv Poljske u nedjelju igra se u Osijeku na privatnom stadionu koji je izgradio privatni investitor. Oni i Rijeka imaju dva stadiona za koja se može reći da su dosta dobra."

Razliku u ligi kratko je pojasnio:

"Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek - ova četiri kluba predvode ligu, a ostatak lige dijeli velika razlika."

Što su još rekli pročitajte OVDJE.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaDino ŠtiglecIvan RunjeHNLpoljska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti