Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Rog bi mogao biti ključan za Ligu prvaka! A Dinamu su oko njega vezane ruke

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 10.07.24. | 08:14

Dinamo danas (17.30 sati) igra prvu pripremnu utakmicu, protivnik je bugarski CSKA 1948. A od igrača Cagliarija očekuje se povratak u formu i velika pomoć pri plasmanu u Ligu prvaka

Za 10 dana, 20.srpnja, napunit će se točno osam godina od zadnje utakmice, koju su zajedno u Dinamovom dresu odrigrali Marko&Marko. Pjaca i Rog. Modri su u Maksimiru pobijedili skopski Vardar 3-2, Pjaca je zabio dva kaznena udarca, bio igrač utakmice. Odveo je Dinamo u iduće pretkolo Lige prvaka i oprostio se od Dinama. Mjesec i koji dana kasnije, Marko Rog je s Dinamom izborio Ligu prvaka u Salzburgu i onda i on otišao iz Dinama. Nešto prije toga dvama je golovima obilježio derbi na Poljudu, bio igrač utakmice u pobjedi Modrih 0-4!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Veliki prijatelji i tandem, koji je toga ljeta donio Dinamu puno toga, igrački i financijski, opet se susreo u Maksimiru. Ili, točnije, u austrijskom Bad Radkersburgu, gdje su odradili i prvi zajednički trening nakon Pjacina povratka u Dinamo. Obojica su prošli teške ozljede i igračku kalvariju, vraćali se nogomet pa opet padali u ponor, a sad se u Dinamu od njih očekuje da se približe svojim najboljim nogometnim razinama. I jedan i drugi su veliki pozitivci, sjajno odgojeni dečki, plus za svlačionicu u tom smislu i svatko tko ih zna, stavio bi za njih ruku u vatru. Što se tiče njihova nogometa nakon svih tih nesreća i pehova, tu još postoje neki upitnici. Koliko mogu dati Dinamu u svojem drugom mandatu? I dok je Marko Pjaca sezonom na Rujevici i dolaskom do reprezentacije dao naslutiti svoje mogućnosti, imenjak Rog i dalje je zagonetka. Odigrao je prošle sezone devet utakmica, ukupno 132 minute!

Zapravo, Rog bi ove sezone trebao doživjeti ono što je Pjaca napravio lani dolaskom u Rijeku. Vratiti se nogometu u kontinuitetu, podizati formu, igrati sve više i više. Pjaca je došao do reprezentacije, tek treba vidjeti hoće li Rog tako daleko dogurati. Gledajući ga na prvim treninzima ovog ljeta, mnogi su zaključili da bi pred njima mogla biti baš takva sezona. Zdrav je, ne osjeća posljedice priprema, djeluje svježe, fizički spremno. Igrački ionako nije bio upitan. Dinamo danas (17.30 sati, MaxSport 1) igra prvu utakmicu na pripremama, suparnik je bugarski CSKA 1948 i Rog bi u njoj trebao dobiti solidnu minutažu. Da zapravo prvi put vidimo koliko može. Međutim, kad govorimo o Rogu i Pjaci moramo dodati i da postoji jedna velika razlika.

Pjaca je, dakle, Dinamov igrač. Modri su ga kupili od Rijeke, potpisao je ugovor na 2+1 godinu. A Rog je i dalje igrač Cagliarija. S ugovorom do ljeta 2026. Modri su ga proljetos doveli pomalo na ho-ruk, u situaciji kad je Dinamo bio u glibu, daleko od naslova prvaka, a Rog je bio svojevrsni odgovor na Brekala u Hajduku. Iako u putpuno drugoj situaciji od njega, još je se oporavljao od ozljede i devet mjeseci nije igrao. Kao da se Dinamu u toj priči jako žurilo, samo da dođe, bez obzira na dugoročnu nelogičnost takvog 'deala'. No, Rog je došao da bi pomogao koliko može u završnici sezone, pritom vraćao sebe u život, a onda na ljeto pokušao pomoći plasmanu u Ligu prvaka. I sad svi vjeruju da će on i biti pojačanje, da će Rog ovog ljeta pokazati da nije zaboravio igrati nogomet i da se još može vratiti u formu. Taj dečko je, uostalom, to i zaslužio.

No, u cijeloj toj priči postoji i problem, za koji Rog, naravno, nije kriv. Niti na njega može utjecati. On se na kraju kalendarske godine vraća u Cagliari. Dinamo nema pravo otkupa, Dinamo nema trenutno baš nikakvu mogućnost da ga zadrži. Zapravo, to je svojevrsni paradoks: što će Rog bolje igrati i biti Dinamu od koristi, to će bilokakav ostanak u Maksimiru biti sve teži. Jer, ruke će trljati Cagliari, ili dobiti igrača u formi, koji mu može biti pojačanje ili će mu narasti cijena pa će ga bolje prodati. Vjerojatno za iznos, koji Dinamo ne može (ili ne želi) platiti. Po sadašnjem dogovoru klubova Rog neće biti na raspolaganju u zadnja dva kola europskih skupina, koja se igraju u siječnju. A kad je takav ugovor o posudbi, onda se uvijek postavlja isto pitanje; koliko klub, u ovom slučaju Dinamo, uopće treba koristiti Roga? Vraćati u život igrača drugog kluba, dizati mu cijenu od koje sam Dinamo neće imati koristi, time, možda, i usporavati napredak vlastitih mlađih igrača, poput Vrbančića ili Pavića, možda i Stojkovića? Opet, teško je igraču i čovjeku poput Marka Roga uskratiti minute i utakmice, pogotovo ako proigra i bude pojačanje, jer njegova klasa u Europi može biti ključna.

Nećemo zaključivati toliko unaprijed, pred Markom Rogom je tek sad najvažnije razdoblje povratka nogometu. I svi bismo željeli da opet bude igrač kakav je bio prije svih tih ozljeda koljena, doista je to zaslužio ponašanjem, pristupom, kvalitetom. Dojma smo da su i u Maksimiru spremni podnijeti žrtvu, čekati Rogovu formu, neki potez ili utakmicu, u kojoj će biti igrač odluke. Bez obzira koliki bi im to, na naki način, mogao biti i teret.



Tagovi

GNK DinamoMarko RogSergej Jakirovićpripreme

Ostale Vijesti