Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Rijeko prolij se po Ljubljani!

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 29.08.24. | 08:05

Ali, jasno je svima, u utakmici koja slijedi nije bitno tko je bolji, a tko lošiji, tko je kvalitetniji, a tko manje kvalitetniji. Utakmica je to koja se pobjeđuje onim jednim prekršajem, onim jednim istrčanim sprintom i bespogovornim poštivanjem dogovora iz svlačionice da se osvoje baš svaki skok i baš svaka druga loptu. Rijeka ovo može, Rijeka ovo mora, a sve one primitivne poruke navijača slovenske momčadi trebaju iskoristi kao eliksir samopouzdanja koje na njih ni u kojem trenutku ne smije prestati djelovati. No, kapetan Smolčić sve je najbolje, najtočnije i najjednostavnije sumirao – dosta priče, u ovoj utakmici treba pobijediti!

Nisu sve utakmice iste. I nikada nemojte povjerovati onima koji vas pokušavaju uvjeriti u suprotno. Da, u prvenstvu se tri boda isto pišu i protiv prve i protiv posljednje momčadi, ali nije baš da je san svakog igrača, djelatnika kluba, navijača ili nekog običnog čovjeka koji diše neki klub potpuno isti prije svake sljedeće utakmice. Nekada, kada protivnik nije toliko atraktivan, onaj uobičajeni poziv s prijateljem kako bi se razmijenili dojmovi se i ne dogodi, dok s druge strane postoje ogledi kada se priča o toj jednoj utakmici tri, dva, a onda opet i dan prije utakmice. Kada se analizira, kada se razmjenjuju mišljenja, kada jedan drugog međusobno bodre i kada svi znaju da uspjeh koji se može dogoditi neće determinirati samo narednih sedam dana u klubu, već ozračje u cijelom kraju.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nema takvih utakmica puno, svega nekoliko u sezoni, ponekad čak ni toliko. Neki klubovi na tu jednu utakmicu čekaju godinama, ali Rijeka takvih problema nema, jer u narednih nešto više od 10 godina klub ne samo da se nametnuo kao jedna od sila hrvatskog nogometa, već su svoje ime izgradili i diljem starog kontinenta. I to pobjedama. U velikim i važnim utakmicama. Baš kao što to moraju napraviti ovog četvrtka u Ljubljani.

Sportaši koji su dovoljno kvalitetni i usporni da svoje snove pretvore u stvarnost pa tako ‘poslom’ učine igru koju smo svi mi odmalena zavoljeli nerijetko ističu kako im je najveća želja natjecati se protiv najboljih. Košarkaši žele do NBA lige, MMA borci do UFC-a, biciklisti želi voziti Tour ili Giro, dok trkači žele osigurati norme koje će im omogućiti da se na Olimpijskim igrama bore za odličja. Za besmrtnost. Nije Konferencijska liga finale SP-a, nije ni finale Lige prvaka, ali je zato natjecanje u kojem igrači Rijeke mogu naići na sebi ravne. Čak i na neke malo bolje. U ovom trenutku. No, na putu do te Konferencijske lige, nove runde europskih utakmica te okršaja na prekrasnim stadionima i zemljama gdje je nogomet puno više od samo sporta, sada stoji Olimpija. I to jedna sasvim pristojna Olimpija. Ali, ništa više od toga.

Rijeka je u ovaj dvomeč ušla kao favorit. S razlogom. Ali, kako su Riječani karakterno takvi da im ne odgovara da kroz život prođu poput noža kroz maslo, u prvoj utakmici su si zakomplicirali život. Bili su bolji, dominantniji, prvih sat vremena u potpunosti je pripalo njima, ali onda su gostima nesvjesno prepustili samo jedan mali prst kojeg su oni potom zgrabili i onda sa sobom kući odnijeli aktivan rezultat. Premda tih 1-1 nije nešto zbog čega su trebali očajavati, govor tijela onih 22 igrača koji su se prilikom posljednjeg sučevog zvižduka našli na terenu je odgovorio na pitanje tko je zadovoljan, a tko ne. Nogometaši Olimpije su proslavili taj remi kao da su pobijedili, kao da su grupnu fazu već osigurali, dok su Riječani obješenih lica pozdravili svoje najvjernije navijače kao da su u netom završenom ogledu inkasirali dva ili tri pogotka. Ali, to je tako u sportu. Kada znaš da si od nekoga bolji, pogotovo kada to osjetiš na terenu, u duelu, kad vidiš da suparniku možeš provući loptu kroz noge ili ga varkom tijela poslati u izvidnicu centra grada, tada je na remi normalno gledati kao posrtaj.

Ali, ovog četvrtka se u Ljubljani mora odigrati i to drugo poluvrijeme, a sve ono što Riječani trebaju napravit kapetan Smolčić sumirao je u jednoj kratkoj, ali zato vrlo glasnoj i svima razumljivoj rečenici:

“Dosta priče, na terenu moramo pokazati da smo bolja momčad.”

Ali, jasno je svima, u utakmici koja slijedi nije bitno tko je bolji, a tko lošiji, tko je kvalitetniji, a tko manje kvalitetniji. Utakmica je to koja se pobjeđuje onim jednim prekršajem, onim jednim istrčanim sprintom, bespogovornim držanjem dogovora iz svlačionice da se osvoji baš svaki skok i baš svaka druga lopta. U ovakvim utakmicama, samo taj put sigurno vodi do uspjeha.

Ako idemo analizirati igrača po igrača, Rijeka je kvalitetniji takmac. I od Elfsborga, a naročito od Olimpije. Uostalom, koji bi to prvotimac slovenske momčadi bio prvotimac Rijeke? Vjerojatno nijedan. Ali, malo će to značiti za ovu priču ako Slovenci na kraju budu ti koji pred svojim primitivnim, ali isto tako i neizmjerno nebitnim Zelenim zmajevima budu uspjeli slaviti...

Znamo da u ovakvim utakmicama motiva nikome ne nedostaje, ali kako bi na kraju došli do tog slavlja, Riječani prvo moraju na terenu ostaviti svoje srce, a potom cijelu utakmicu odigrati pametno, lukavo. Onako kako to Slovenci ne mogu, jer to iskustvo nemaju. Ovog četvrtka moraju se proliti po Ljubljani i utopiti slovenske iluzije kako su oni al-pari momčad s njima. Moraju im pokazati tko je Rijeka, kroz što su sve zajedno prošli i za što je sve ova momčad spremna. Doći, pobijediti, proslaviti. I već sutra na njih zaboraviti. Jer, konstatirali smo već, od njih su bolji, od njih su veći, od njih su lukaviji. Sada samo moraju biti i gladniji.

Rijeka ovu Olimpiju ‘ima’, jer njihova najveća snaga je domaći teren, neprijateljski nastrojena publika i snovi koje snivaju. I lijepo je to, neka toga i dalje, ali ova Rijeka je momčad koja ima viši strop, koja ima više goriva i koja ima neusporedivo veći potencija od svojeg protivnika. A sada je na njima da to i pokažu.

Pisali su ti Zmajevi, Zmajčeki ili kako im je već ime kako je Rijeka ‘šugava’, kako je to jedna obična ‘siročad’, a iz kluba su onda krenuli s teroriziranjem oko ulaznica jer su osujetili da im se sprema debakl na tribinama. No, brige nema, navijači Rijeke će u Ljubljanu svakako doći, svoje dio posla odraditi, a onda Marcu, Toniju, Franji i ostalima prepustiti da im odrede kakvi će im naredni mjeseci biti. Treba li igračima još motivacije nakon svega ovoga unazad sedam dana? Uvjereni smo da ne, ali, kako je ono rekao kapetan Smolčić – dosta priče, sada je vrijeme da se to i pokaže!

Očekivani sastavi:

Olimpija (4-2-3-1): Vidovšek - Silva, Ratnik, Muhamedbegović, Sualehe - Doffo, Agba - Florucz, Pinto, Motika - Pedro Lucas

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić – Smolčić, Galešić, Radeljić, Devetak – Petrovič – Pašalić, Hodža, Fruk, Janković - Ivanović

Utakmica Olimpija - Rijeka bit će pod kontrolom švicarskih arbitara, a glavnu riječ imat će Urs Schnyder. Njemu će pomagati Marco Zürcher Benjamin Zürcher, četvrti sudac je Sven Wolfensberger, dok će u VAR sobi biti Fedayi San Johannes von Mandach. Utakmica se igra s početkom u 19 sati, a gledati ju možete na Max Sportu 1.



Tagovi

HNK RijekaRijekaOlimpijaOlimpija LjubljanaKonferencijska liga

Ostale Vijesti