Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeci ne trebaju samo tri boda, već i dominantna predstava, a Misteru slavlje na Rujevici ne bi bila nikakva novost

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 18.08.24. | 08:00

Puljani u ovaj ogled ulaze potpuno rasterećeni, pritisak je u potpunosti na domaćinu.

Prošle sezone, naročito u drugom dijelu, čak i onda kada su bili vodeća momčad HNL-a, Rijeka je u veći dio prvenstvenih utakmica ulazila s mišlju 'možemo, ali ništa ne moramo'. Da parafraziramo, pritisak je uglavnom bio na protivniku, a to je Riječanima itekako odgovaralo. Oni imperativ osvajanja tri boda iz kola u kolo nisu imali, a u većem broju slučajeva bi ipak osvojili sve. I zato su u konačnici do samog finiša prvenstva bili u igri za oba trofeja.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sada, u ogledu koji dolazi, situacija je dijametralno suprotna, jer kada Paolo ante portas, i to sa svojim uigranim ratnicima, koja imaju glavu i rep i gdje svaki igrač zna što mu je raditi na terenu, Riječani ne samo da moraju pobijediti, već to moraju učiniti na dominantan način. Jer, da budemo potpuno otvoreni, samo s jednom takvom predstavom mogu zaboraviti sve ono što im se izdogađalo proteklog tjedna.

Radomir Đalović je, nakon Cosmija, Jakirovića i Sopića, četvrti trener Rijeke koji u svojem debiju na klupi momčadi s Kvarnera nije uspio ostvariti pobjedu. S tim da je ovaj posljednji meč bio daleko najvažniji kad se uspoređuju oni s kojima su ranije navedeni kretali u svoje avanture na klupi Rijeke. Protiv Elfsborga to stvarno nije izgledalo dobro, kako na Rujevici, tako i na Boras Areni, ali na radost svih navijača europska jesen je Fiumanima i dalje dohvatljiva. Do nje će morati preko Olimpije, ali prije nego što se okrenu dvomeču koji će uvelike determinirati uspješnost ove sezone, pred njima je sada okršaj s Istrom 1961 koja je u posljednjem kolu protiv Gorice pokazala kako je jedna jako ozbiljna momčad. I koja na Rujevicu dolazi jako gladna, a pritom nemaju apsolutno nikakav pritisak da baš tu moraju svoje želuce napuniti bodovima.

Kako je Crnogorac na klupi Rijeke 'rookie' u trenerskom poslu, tako je Mister Tramezzani na suprotnoj klupi 'veteran'. Doduše, njemu je tek 54, ima on još puno toga za reći u 'post igračkoj karijeri', ali iskustvo koje ima ne može se mjeriti s onim Đalovićevim. Vodio je Mister podosta klubova, od Lugana, Siona, APOEL-a i Hajduka pa sve do Livorna, Al Faisalyja i sada Istre 1961 na čiju je klupu sjeo u veljači ove godine. Iako se jedno vrijeme špekuliralo kako će ovog ljeta potražiti neku drugu adresu s kojom će dodatno oplemeniti svoj portfolio, on je u konačnici odlučio ostati u Puli, što nema koga nije razveselilo – od Demona, igrača, sportskog direktora Bjelanovića pa sve do vlasnika. Za Mistera su svi 'dignuli ruku', a on im za to povjerenje uzvraća vrlo dobrim rezultatima.

Uostalom, iako je Istra 1961 sezonu otvorila s pet pogodaka u svojoj mreži od Dinama na Maksimiru, apsolutno nitko nije propitkivao trenera, njegove odluke i je li on pravi čovjek da vodi Zeleno-žute. U utakmici koja je uslijedila, ona protiv Gorice na Aldo Drosini, pokazao je i zašto je to tako, jer iako je malo nedostajalo da gosti pukom srećom najveći hrvatski poluotok napuste s jednim bodom, u finišu utakmice ukazao se vrijedni Petrusenko, kojeg navodno prati i Girona, te je svojoj momčadi osigurao sva tri boda. I to tri boda koje je Istra 1961 u potpunosti zaslužila!

Neke informacije govore kako je za ovaj ogled upitan Kadušić, koji se osim energijom istaknuo i s dva žuta kartona u prva dva kola, dok kod današnjeg domaćina jedini požutjeli u prva dva ogleda su Majstorović, Janković i Selahi. Nemaju ni jedni ni drugi problema s kartonima, ali imaju zato s ozljedama, jer kapetana Smolčića sigurno nema (kvadriceps, trebao bi biti spreman za Olimpiju), Čabraja i Goda su također sigurno 'out', baš kao što neki igrači osjećaju posljedice putovanja u Švedsku i utakmice na 'tvrdoj' umjetnoj travi. Kod Rijeke će svakako biti nekoliko promjena u sastavu, tako je barem rekao trener Đalović. Lako moguće će startati Rukavina, Majstorović, Andrić i(li) Banda, ali sve to su u ovom trenutku samo pretpostavke. S druge strane, Mister neće puno kemijati, ako ne bude mogao Kadušić, onda bi na lijevoj strani mogao zaigrati povratnik u zeleno-žuti dres Haister, ali isto tako možda wing-backa bude odigrao prirodni stoper Koski pa da onda na njegovom mjestu vidimo Ferra ili Kellera. Nadalje, posljedice utakmice s Elfsborgom na svojoj je koži osjetio i Niko Janković, desna noga je malo natekla nakon jednog od brojnih startova stasitih Skandinavaca, stoga postoji mogućnost da u ovoj utakmici malo odmori. Iako, možda će ga Đalović trebati od prve minute, jer protiv Elfsborga je bio najbolji igrač Rijeke, baš kao što je protiv Istre 1961 najefikasniji otkako na sebi nosi Rijekin bijeli dres (četiri pogotka).

U svakom slučaju, takozvani 'derbi Istre i Kvarnera', iako to zapravo nije nikakav derbi, bi trebala biti utakmica u kojoj će svaki nepristrani gledatelj uživati, naročito iz razloga jer smo u posljednjih pet međusobnih utakmica ovih dvaju momčadi (tri pobjede Rijeke, dva remija) vidjeli ukupno 17 pogodaka, što je u prosjeku više od tri po susretu. Također valja spomenuti za kraj kako je Tramezzani dosad protiv Rijeke odradio četiri utakmice, a pritom je upisao tri pobjede (sve tri vodeći Hajduk) i jedan poraz (Ista 1961). Mister zna kako je to slaviti na Rujevici, čak dvaput mu je to pošlo za rukom, s tim da mu je jednom pobjedu osigurao Mijo Caktaš (90+4. minuta), a drugi put Umut Nayir (72. minuta).

Utakmicu će suditi Toni Dadić iz Zagreba, a njegov sugrađanin Fran Jović bit će u VAR sobi. Delegat suđenja bit će Ante Vučemilović iz Osijeka.

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić – Bogojević, Galešić, Majstorović, Devetak – Selahi – Pašalić, Banda, Fruk, Rukavina - Andrić

Istra (3-5-2): Majkić – Iovu, Marešić, Koski– Valinčić, Blagojević, Petrusenko, Kadušić– Lisica, Lawal, Filet



Tagovi

HNK RijekaRijekaIstra 1961HNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti