Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Recept za Monaco pali i u Salzburgu? 'Slučaj Petković' otkriva Bjeličin glavni cilj

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 23.10.24. | 08:00

Dinamo u Salzburgu ima visoke ambicije i priliku dohvatiti prvu pobjedu i otvoriti si vrata u Ligi prvaka. Ali, Dinamov trener neće ići glavom kroz zid, pokušat će do uspjeha bez svojeg glavnog igrača

Peti put će Dinamo u srijedu (21 sat) istrčati na Red Bull Arenu, ukupno deveti put u Europi suočiti se s austrijskim gigantom. Samo jednom, prije 10 godina, Red Bull je uisitnu bio dominantan i u dvije utakmice Europske lige (4-2 i 5-1) potpuno nadigrao i bacio Dinamo na koljena. Svi ostali dvoboji bili su 'u pet deka', presudio je jedan pogodak, bez obzira na odnos snaga. Modri su, ukupno gledajući, u svim tim utakmicama uglavnom izvlačili deblji kraj, slavili su tek jednom. I to baš ovdje na toj Red Bull Areni, kad je na klupi sjedio Zlatko Kranjčar, domaćin dominirao a Dinamov vratar Eduardo briljirao, nekako se golom Fernandesa Dinamo dovukao do produžetaka, a tamo je zasjao Soudani. I odveo tada Modre u Ligu prvaka!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ali, rijetko kad je Dinamo došao u Salzburg s tako otvorenim ambicijama. Rezultatska kriza i raskorak u kojoj se trenutno nalazi Salzburg, osjeća se u svakom razgovoru o nogometu u Mozartovu gradu, 'viri' u svakom retku medijskih komentara, a možete je i 'izbrojati' na licu mjesta. Više je, primjerice, bilo hrvatskih novinara na press-konferenciji Nenada Bjelice, nego austrijskih na onoj domaćeg trenera Pepa Lijndersa, a Dinamov trener zadnjih je dana veća medijska zvijezda od Austrijanaca. Ne možemo ne primijetiti, kao da i samo Austrijanci, osim onih, kojima je ovaj klub ipak pri srcu, generalno guštaju u mukama Red Bulla, koji im je uvijek djelovao kao poluumjetan klub, a njegova dominacija već lagano iritirala. Međutim, nogomet često ponudi 'nelogičan' rasplet pa u ovom slučaju, naravno, Dinamo mora biti vrlo oprezan. Jer, što ako je ova utakmica za Red Bull upravo ona, prva na putu izlaska iz krize? Ona, u kojoj će nestati sve frustracije, a austrijski klub krenuti s povratkom na svoje, pobjedničke staze? Jednom im se, kažu mora otvoriti, ali, zašto bi to bilo protiv Dinama?

"Mi smo došli po pobjedu, bodom prije utakmice ne bih bio zadovoljan. A to što je Salzburg u lošem nizu, ne znači ništa. Monaco je bio u odličnoj seriji pa smo u Zagrebu bili blizu pobjedi. Tako niti Salzburgova kriza ne mora imati nikakav efekt na ovu utakmicu. Mi znamo što nas čeka, kakva je momčad na drugoj strani, ali vjerujemo da ćemo uzeti tri boda.", oprezan je Nenad Bjelica, koji zbog suspenzije neće biti na klupi, ali će odraditi sve pripreme za utakmicu. Ukratko, Dinamo gleda sebe, ide po pobjedu i ne obazire se na probleme suparnika. Svjesni su u maksimirskom klubu da aktualni trenutak nudi veliku priliku, da bi tri boda iz Salzburga otvorila široke horizonte. Kao što bi poraz, vjerojatno, malo smanjio apetite. Međutim, nema bahatosti, nema velikih riječi i pobjede 'unaprijed', Salzburg sigurno nije toliko u 'bunaru' da ne bi večeras iz njega mogao iskočiti i zadati smrtonosni ugriz.

Ipak, Bjeličino razmišljanje uoči utakmice otkriva još nešto. Koliko god ova srijeda na Red Bull može biti prekretnica u Dinamovom putu kroz Ligu prvaka, koliko pobjeda nosila u svakom smislu, Dinamo neće ići glavom kroz zid. Pokazao je to Bjelica stavom prema 'slučaju Petković'. Ozljeda aduktora najboljeg igrača ipak je ozbiljnija nego što je izgledalo, međutim, u mnogim drugim situacijama bilo bi: 'Bruno, stisni zube i igraj, trebamo te, ovo je prebitna utakmica!' Sad je Dinamov trener prelomio na potpuno drugi način. Petković neće igrati, ako neće biti baš prijeko potrebno, tek tada će možda ući s klupe.

"Volio bih da Petkovića uopće ne moram koristiti u ovoj utakmici. On sigurno neće biti starter.", kazao je Bjelica i tim svojim stavom, zapravo, poručio da 'neće ubijati kravu zbog odreska'. Odnosno, da bilokakvu ambiciju u Ligi prvaka, želju za pobjedom i tri boda, koja mogu puno toga donijeti, neće staviti ispred dugoročnog cilja. Petkovićev nastup bio bi rizičan, ozljeda bi se mogla zakomplicirati, aduktor je uvijek neugodan i Dinamo bi bez Brune mogao ostati na duži period. Bjelica ne želi takav zaplet, očito u glavi imajući misao kako bi puno više mogao izgubiti u budućnosti, posebno u HNL-u, gdje Dinamo ima više problema od očekivanja, nego dobiti u Ligi prvaka riskirajući s Brunom. Negdje u glavi svih u Maksimiru ipak je svijest da je domaće prvenstvo važnije, da je to glavni cilj, imperativ. I da u Ligi prvaka ne treba srljati pod svaku cijenu, čak ni onda kad se, kao Salzburg danas, protivnik čini idealnom metom!

"Vjerujem u Kulenovića, on je drugi hrvatski strijelac ove godine i to treba poštovati. Siguran sam da će se potući s domaćom obranom!", rekao je Bjelica, ne otkrivajući ipak sve karte i planove. Ali, generalni je zaključak da će protiv Salzburga ideja biti slična ili ista kao protiv Monaca. Dakle, s trojicom (petoricom) u zadnjoj liniji, s trojcem Mišić-Sučić-Ademi u sredini i Baturinom iza napadača, ovaj put Kulenovića. Bez krila, koja Bjelicu dosad nisu očarala. Može li recept, kojim je Dinamo protiv Monaca stigao na korak do pobjede upaliti i u Salzburgu? Kad bi Bjelica uspio odmoriti Petkovića, a pritom i osvojiti Salzburg, bio bi to puni paket! Nikad dosad nije pobijedio ovaj klub, šest puta izgubio je u sedam utakmica.

"Da, dodatan mi je motiv da baš sad to bude prvi put!", odlučno je poručio Dinamov trener. Pa, neka se prvi pamti...

MOGUĆI SASTAV RED BULLA:

Schlager - Dedić, Piatkowski, Baidoo, Terzić - Kjaergaard, Diambou, Bidstrup - Daghim, Konate, Gloukh. Trener: Pepijn Lijnders.

MOGUĆI SASTAV DINAMA:

Nevistić - Theophile, Bernauer, Torrente - Ristovski, Ademi, Mišić, Sučić, Pierre-Gabriel - Baturina - Kulenović. Trener: Nenad Bjelica.

Utakmica Salzburga i Dinama počinje u 21 sat (Arenasport 1, HTV 2). Glavni sudac je Danny Makkelie (Nizozemska), pomoćnici su njegovi sunarodnjaci Hessel Steegstra i Jan de Vries. VAR sudac je Rob Dieperink, a AVAR Dennis Higler.




Tagovi

GNK DinamoRed Bull SalzburgLiga prvakaNenad BjelicaBruno Petković

Ostale Vijesti