REUTERS/David W Cerny
REUTERS/David W Cerny

„Baturina? Koji talent! Moramo ga zaustaviti! Modrića bih htio u svojoj momčadi, a Bjelica ima prednost“

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 22.10.24. | 14:27

Trener Salzburga najavio je utakmicu protiv Dinama

Dinamovi nogometaši otputovali su u utorak u prijepodnevnim satima u Salzburg, gdje će u srijedu odigrati utakmicu 3. kola Lige prvaka protiv RB Salzburga. Trener Bjelica održat će danas u 18.30 press konferenciju povodom utakmice, a u 19 sati Plavi će odraditi i posljednji trening uoči dvoboja. Za to vrijeme, domaćini imaju isti program u nešto ranijim terminima pa je trener Salzburga, Pepijn Lijnders, najavio susret s Modrima već u vrijeme ručka.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Želimo bodove. Mislim da je jasno što tražimo. Očekujem da se borimo, da se borimo zajedno za svaku loptu. Moramo započeti utakmicu tako da navijači odmah znaju što želimo, da osjete našu glad,da osjete strast kao u zadnjoj utakmici. Nadam se da možemo započeti s visokim intenzitetom, naš presing mora biti na nivou, kao i naš kontra presing, a uz to moramo imati i dobar build-up na njihovu formaciju kako bismo iznijeli loptu svaki puta. Lijepo je što igramo kod kuće, na našem stadionu, pred našim navijačima i da svi imaju obavezu boriti se za ova tri boda jer ih jako želimo", rekao je trener u uvodu.

Koliko ste u Pragu i protiv Brestu naučili?

"Zvučat će smiješno, ali kada pogledate utakmice, mislim da smo protiv Bresta odigrali bolju utakmicu nego protiv Praga, a saznao sam da Salzburg nije pobijedio kod kuće u Ligi prvaka već dvije godine. Moramo uložiti dodatan trud i kvalitetu da to prekinemo. Ono što smo naučili je da ako želimo nešto dosegnuti, moramo biti hrabri s loptom od iza, a i jako intenzivni kad nemamo loptu. To očekujem od momčadi, da navijači vide da kada nemamo loptu da ju jako želimo, a onda kada ju dobijemo da budemo hrabri s njom od iza prema naprijed, da kreiramo. Ako pogledate, protiv Bresta smo 65 minuta igrali hrabro s loptom, ali nismo to kapitalizirali, zaslužili smo gol, ali nismo ga uspjeli dobiti. Na tome moramo graditi. Ako pogledate Twente ili Kijev, kreirali smo tri šanse i zabili gol ili dva, to moramo opet postići. Ako želimo pobjeđivati u utakmicama Lige prvaka, moramo iskoristiti prilike. Stigli smo ovdje jer smo iskoristili završnice akcija protiv Twentea i Kijeva, u tri šanse - gol. To je nedostajalo protiv Bresta."

Zanimljivo, ta posljednja domaća pobjeda bila je upravo protiv zagrebačkog Dinama (1-0).

"Vjerujem da igrači moraju 'zapaliti' navijače, a ne obrnuto. Uvijek sam to vjerovao. Navijači trebaju jedan trenutak, ili više njih, kontru, sitnicu, tako daju navijačima, a onda navijači vraćaju igračima. Znam jako dobro da vam navijači mogu dobiti utakmicu, posebno u teškim trenucima, kada oni daju tih 10, 15, 20 posto koji će vam donijeti taj potrebni djelić koji će vas odvesti gdje želite. Tako funkcioniraju ljudi,emocije. Ako radim s pet sjajnih ljudi, imam veću šansu i sam postati sjajan. Takva je ista stvar sa stadionom. Kada navijači osjete našu strast, oni daju više, a onda i igrači opet... Jedna od stvari koju sam htio napraviti kada sam stigao ovdje je da navijači osjete našu emociju i da im možemo pružiti sreću. Nadam se da možemo to i sutra i da nam oni mogu pomoći u teškim trenucima jer će se u Ligi prvaka sigurno dogoditi teški trenuci. Ako možemo proslaviti sjajnu kontru, već to će pomoći uvelike."

Je li vam Dinamo izazov?

"Imali smo dobar početak u sezonu, ali posljednji mjesec je bio teži. Početak je bio dobar i s rezultatima i izadnjem, moramo se vratiti na to. Kada pogledamo Dinamo, čuli smo da Petković možda neće putovati, ali je tu. Baturina - wow! Kakav talent! Puno je kvalitete u Dinamu. Promjena trenera donosi novu organizaciju i stil. Mogu puno toga mijenjati i miješati. Vidjeli ste protiv Monaca. Branili su se s petoricom iza, bilo je 5-3-2 u obrani, a onda napadali sa zidom u sredini, a onda protiv Istre su igrali 4-3-3 ili 4-1-4-1. Miješat će, tražit će rješenje protiv nas, ali očekujem da ćemo ih moći napasti s loptom i bez lopte."

Koga biste iz Dinama izabrali za svoju momčad?

"Sviđa mi se pitanje. Da biram hrvatskog veznjaka za svoju momčad izabrao bih najboljeg iz prošlosti i najboljeg i dalje - Luku Modrića. Ako moram birati od sadašnjih Dinamovih veznjaka, ne bih. Vidjet ćemo. To treba biti liga u kojoj se natječete s najboljima. Moramo pokazati da smo na istom nivou ili bolji. Baturina je wow. Moramo ga zaustaviti. On je sjajan igrač za Dinamo i ne samo za njih, da se razumijemo. Ali ne samo on. Baturina ima puno talenta i uvijek mi je uzbudljivo vidjeti mladi nadolazeći talent u svijetu sporta, jako to cijenim."

Hrvati su bili i velik dio Salzburga - Sučić, Šimić, sada je tu Oliver Lukić...

"Oli je veliki talent, debitirao je u kvalifikacijama. Kada trenira s nama i kada je 100 posto u treninigu s nama, onda vidite koliko kvalitete ima. Tako da, Hrvatska nudi puno dobrih veznjaka, a nadamo se da imamo jednoga tu s nama za budućnost."

Bjelica dobro poznajte austrijsku Bundesligu. Je li mu to prednost?

"Sigurno mu je to prednost, igrao je često ovdje, zna što očekivati i kako se postaviti sa svojom momčadi. On neće biti na klupi, ali je sigurno pripremao ovu utakmicu. Igramo protiv prvaka Hrvatske, to je uvijek izazov. Vjerujem u ove dečke, ali moramo doći do punog potencijala, a za to moramo investirati na terenu, svi misliti u istom smjeru, boriti se, onda možemo napraviti velike stvari. Imamo i talent i potencijal, ali prvo moramo doseći nivo koncentracije u kojemu kada smo u obrani - svi smo obrambeni igrači, kada smo u napadu - svi smo ofanzivni igrači. Ako to možemo onda sam siguran da ćemo pobjeđivati."

Učili ste od Jürgena Kloppa.

"Svi znaju da je moj odnos s njim jako čvrst. Prošli smo nevjerojatno vrijeme u Liverpoolu, postali jedna od najuspješnijih momčadi. On je za mene puno više od kolege jer smo kroz vrijeme prošli teška i lijepa vremena, naša poveznica je viša od trener-asistent. Uvijek mi je blizak, tako će i ostati. Sretan sam zbog našeg zajedničkog vremena. Bit života je u stvaranju sjećanja, a mi smo stvorili nekoliko sjajnih u Liverpoolu. To će uvijek ostati s nama. Koliki je utjecaj? Jako velik. Ponosan sam što sam radio s njime i u Liverpoolu. Uvijek ću pamtiti lijepe trenutke."

Jeste li se čuli s njim?

"Da", stigao je reći trener Salzburga prije nego li ga je tamošnji glasnogovornik prekinuo i naprasno riječ dao jednom od austrijskih novinara.

Uz trenera je na press konferenciji bio i Samson Baidoo.

"Trener je rekao najbitnije - kod kuće želimo bodove. Bitno je da nastupimo kao tim, čak i u teškim trenucima da smo kompaktni, da smo svi kao jedno, da igramo isto. Siguran sam da ćemo onda pružiti dobru utakmicu. Moramo naučiti iz prošlih utakmica. Pokazujemo to na treningu. Nogomet je takav, kada imate šanse možda i ne zabijete, ali bitno je da je volja tu svih 90 minuta, da se borimo za bodove i da želimo pobijediti", rekao je Samson Baidoo pa rekao i što misli o Dinamu:

"Mislim da prošla utakmica protiv Dinama nije bila jednostavna, da će sutra isto tako biti. Mislim da će oni dati sve najbolje od sebe. Ali mi želimo kontrolirati loptu i utakmicu, da naši ofenzivci mogu igrati slobodno, moramo im stvoriti prostor, moramo im u linijama dati i sigurnost. Protiv Monaca je Dinamo igrao kompaktno, igrali su kao momčad. Imaju iskustva. Ofenzivni su, znaju što žele i mi se moramo znati tome suprostaviti. Misloim da je bitno kako ćemo mi nastupiti. To je najvažnije.




Tagovi

Red Bull SalzburgSalzburgLiga prvakaGNK Dinamo

Ostale Vijesti