REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

Prvi 'Der Klassiker' sezone: Bitka za prvo mjesto Bundeslige obilježena ozljedama na obje strane

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 08.10.22. | 08:03

Od 18:30 gledat ćemo jedan od najboljih susreta koje nudi njemački nogomet

Pozornica je spremna za prvo izdanje 'Der Klassikera' kada će Borussia Dortmund u subotu ugostiti Bayern München.

(5.10) B. Dortmund (4.00) Bayern (1.65)

Prvi put nakon mnogo godina, Bayern München je loše startao u ligi. Iako su se oporavili u velikoj 4:0 pobjedi protiv Leverkusena (a potom i 5:0 u Ligi prvaka protiv Viktorije Plzen), i dalje su treći u njemačkoj ligi. Bayern München je obilježen ozljedama od početka sezone. Prvo je to bio Leon Goretzka, a sada Lucas Hernandez. Francuski branič je pretrpio ozljedu aduktora i mogao bi propustiti i Svjetsko prvenstvo. Osim njih, ozlijeđeni su i Kingsey Coman i Bouna Sarr, a Thomas Müller i Joshua Kimmich pogođeni su koronavirusom, iako bi se trebali oporaviti do ovoga susreta.

Sadio Mane, Leroy Sane i Jamal Musiala izgledaju kao ključ Bayernovih uspješnica ove sezone, a prati ih Alphonso Davies, a svemu poseban bavarski ton dodaje iskusni Thomas Müller. Teško je, zapravo, naći slabo ime u Bayernovoj momčadi, kojoj su prvotni kiksevi vjerojatno bili tek 'dječje bolesti' dok se nova imena, a bilo ih je, nisu navikla na njemačke travnjake.

Dortmund je također započeo sezonu kao Bayern München, pobijedivši u pet i izgubivši tri utakmice. Samopouzdanje im zasigurno donosi pobjeda u Ligi prvaka protiv Seville nakon koje su Andalužani dali otkaz treneru, no u Bundesligi nisu baš tako efikasni. U posljednjem su kolu kiksali protiv Kölna 3:2, a ranije jedva slavili 1:0 protiv Schalkea, dok su Leipzigeri bili bolji s velikih 3:0. Pobjeda nad direktnim rivalom zasigurno bi promijenila sliku na sjeveru Njemačke, ali to neće biti lako.

Mahmoud Dahoud, Marco Reus, Matt Hummels i Giovanni Reyna su na klupskoj listi stradalih. To je zadalo probleme Edinu Terziću. Da stvar bude gora, jedno od njihovih najboljih pojačanja, Sebastian Haller obolio je od raka testisa i ne zna se kada će opet zaigrati.

Jude Bellingham glavna je Borussijina uzdanica. Taj 19-godišnji, novopečeni kapetan, osim što je kreator u momčadi, upisao se i s pogocima na listu strijelaca i žuto-crnima je nazamijenjiva stavka. Njegova požrtvovnost na terenu donijela mu je veliko povjerenje kod Edina Terzića. No u ovom će susretu Nico Schlotterbeck možda biti i bitnije ime kako bi posložio obranu domaće momčadi protiv sjajnih bavarskih napadača. Naime, Borussija je zabila tek 11 golova do sada u Bundesligi, što je doista nezavidno, ali odlaskom Erlinga Haalanda, napad im je zasigurno osiromašen.

(5.10) B. Dortmund (4.00) Bayern (1.65)

Trećeplasirani Bayern je bodovno izjednačen s Dortmundom, iako s znatno boljom gol-razlikom (+17 u odnosu na +1). U dosadašnjih osam susreta zabili su 23 gola.

Domaći stadion Borussije Dortmund ima jednu od najboljih atmosfera u Europi, akustično zdanje pod četiri žuta krana s kapacitetom od 81 tisuće gledatelja, i može zastrašiti svaku gostujuću momčad. Ipak, Bayern München jedna je od rijetkih momčadi koja se može nositi s tim pritiskom. Ovo je prvi Der Klassiker sezone, ali s ranjenim snagama i jedne i druge strane i nakon polovičnog ulaska obje momčadi u prvenstvo u velikooj će mjeri odrediti odnos snaga na tablici i usmjeriti put i prema onom konačnom - naslovu prvaka Njemačke.

MOGUĆE POSTAVE:

Borussia Dortmund (4-3-3)

Bayern (4-2-2-2):


Bundesliga, 9. kolo

Petak, 7. listopada

Hoffenheim – Werder 20.30

Subota, 8. listopada

Bayer Leverkusen – Schalke 15.30

Mainz – RB Leipzig 15.30

Bochum – E. Frankfurt 15.30

Augsburg - Wolfsburg 15.30

B. Dortmund - Bayern 18.30

Nedjelja, 9. listopada

B. M’gladbach – Köln 15.30

Hertha – Freiburg 17.30

Stuttgart – Union Berlin 19.30


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Borussia DortmundBayernBundesliga

Ostale Vijesti