Saša Miljević/PIXSELL
Saša Miljević/PIXSELL

Ovo je Gattusov 'povratak' u Italiju, kao da nije niti došao u Hrvatsku

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 27.08.24. | 08:01

Hajduk se može vratiti u igru pobjedom nad Osijekom i po mogućnošću da Dinamo ne dobije u Rijeci kako bi Derbi u Maksimiru nakon reprezentativne stanke imao rezultatsku važnost

Tako se namjestilo, ždrijeb Hrvatske nogometne lige htio je da se Hajduk u 4. i 5. kolu sastaje s Istrom 1961 i Osijekom koje, gle slučaja, baš kao i Bijele, vode talijanski stručnjaci.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dvoboj sa starim znancem Paolom Tramezzanijem već je u Puli odradio, završilo je s Istrom 1961 mršavih 1-1 premda je u igri bilo napretka po broju stvorenih priilika, ali realizacija 'šteka'. Da nije bilo Marka Livaje i njegova gola na asistenciju Šimuna Hrgovića, naslovnice bi 'vrištale' da je vrijeme za rastanak s Gattusom, a ovako Talijan 'jaše' i dalje.

Predobro se zaštitio ugovorom koji bi u slučaju otkaza skupo koštao Hajduk, nastavlja sportski direktor Nikola Kalinić suradnju s Gattusom i dalje, unatoč ispadanju iz Europe, natjecanju u kvalifikacijama Koferencijske lige koje su nudile povijesnu priliku za ulazak u grupnu fazu.

Nema sumnje, a vidi se i po igri, da je talijanski strateg sa svojim stožerom, pripremao vrhunac forme za ovaj četvrtak i uzvrat play-offa KL, a ovako ga igraju Ružomberok koji je izbacio Bijele i armenski Noah koji u Slovačku nosi tri gola prednosti što znači da bi i Bijelima bilo muke s njima.

Susret protiv Ružomberoka se dogodi jednom ili dvaput u tisuću utakmica, kada ništa ne ulazi i suparnik te autogolom eliminira, ali mora se dalje. Gattuso još čeka na pojačanja, ne zna odlaze li mu Rokas Pukštas i Emir Sahiti, koji očito ne mogu postići cijenu koja bi zadovoljila rukovodstvo kluba, pa da se iz tih sredstava investira u centralnog napadača i krila koja su mu potrebna.

Ovako su rehabilitirani Leon Dajaku i Yassine Benrahou koji su s dobrim primanjima trenirali odvojeno jer se nisu uklapali u viziju struke Hajduka, a vidjet ćemo hoće li biti u kadru za utakmicu s Osijekom. Umjesto pojačanja, Gattuso je dobio dva igrača koja se ne mogu ni prodati ni darovati, kako se zna reći u Dalmaciji za robu s greškom.

Međutim, nisu baš oni totalno roba s greškom, imaju neki učinak u Hajduku, pa nam se prije čini da ih je Kalinić odstranio zbog pristupa, poznavajući ih iz svlačionice kada je još igrao i kada su bili na čuvenom izletu na Hvaru dok su bili ozlijeđeni, a Hajduk bio na gostovanju pri kraju prvenstva.

Ali, kako je – tako je. Vidjet ćemo koliko će još Gattuso dobiti vremena prije nego što se počne ozbiljno razmišljati o Mariju Careviću, koji se isprofilirao kroz Šibenik koji je ispred Hajduka na tablici, ali je imao i na televiziji priliku brendirati se svojim opservacijama o hrvatskom nogometu. Vjerojatno je on idući trener Hajduka, no za Bijele bi bilo bolje da što dulje izdrže s Gattusom kojemu treba vremena da bi iduće sezone pokušao izboriti plasman u skupinu nekog europskog natjecanja što bi donijelo novu dimenziju klubu koji marketinški puno bolje radi nego što postiže rezultate na terenu.

Nećemo o slučaju Ivana Perišića koji je od miljenika postao izdajnik, nego o činjenici da je idući protivnik Hajduka još jedan talijanski trener koji vodi Osijek. Radi se o Federicu Coppitelliju kojega je umjesto Zorana Zekića doveo sportski direktor Jose Boto, pa su zajednički unazadili klub rezultatski unatoč sjajnim uvjetima, najboljima koji se mogu naći u Hrvatskoj.

Istina, prodali su Ramona Miereza bez kojega je momčad neprepoznatljiva, rastali se s Kristijanom Lovrićem, a Portugalac 'mete' sve što nema njegov blagoslov.

Iz Italije je doveo mladog trenera koji je sjajne rezultate radio u primaveri, osvajao trofeje, ali seniorskog iskustva nema, te bi ga Gattuso trebao lako nadmudriti i dobiti ove subote na Poljudu kako bi 'kupio' dodatni mir pred stanku nakon koje se 14. rujna igra s Dinamom u Maksimiru.

Pobjeda Hajduka nad Osijekom i da po mogućnosti Rijeka ostanje neporažena u nedjelju na Rujevici s aktualnim osvajačem dvostruke krune, trenerom Sergejem Jakirovićem, probudila bi nadu, da se nešto ipak može napraviti u Maksimiru, a samim tim i u prvenstvu.



 


Tagovi

HajdukNK OsijekGennaro GattusoFederico CoppitelliPaolo TramezzaniMarko LivajaŠimun HrgovićRokas PukštasEmir SahitiNikola KalinićNK ŠibenikMario CarevićHNK RijekaGNK DinamoSergej JakirovićJose BotoRamon MierezKristijan LovrićZoran ZekićDerbiHrvatska nogometna ligaIvan PerišićLjetni prijelazni rok 2024.Leon DajakuYassine Benrahou

Ostale Vijesti