Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Osijek tone sve dublje: “Kule vrati se, sve ti je oprošteno”

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 26.08.24. | 11:00

Osijek je u devet prvenstvenih utakmica u četiri natjecateljske razine u ovoj sezoni upisao sedam poraza i dva remija. Seniori su uzeli bod Gorici a pioniri Kustošiji. Sve ostalo su porazi što sugerira kako je voda doša do grla na svim razinama.

Osijek opasno tone! Mršavi bod u četiri uvodna kola od kojih su tri odigrali pred svojom publikom sugerira da je na Pampasu nešto ozbiljno pošlo po krivu. A nije da nismo upozoravali... Očito smo svi skupa nasjeli na slatkorječivost stručnjaka iz Portugala koji je dobio odriješene ruke da napravi red na Opus Areni a svjedočimo jednom velikom kaosu kojem se ne nazire kraj! Na svim razinama. Opasno se netko poigrava s ugledom Osijeka koji nije posljednji na ljestvici tek zbog jednog gola više od Belupa. Europa je već stara vijest a bliska budućnost sugerira odlazak na Poljud ovaj vikend. O školi da i ne pričamo. U zaključku; gore ne može...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Kada je Jose Boto stigao u Osijek, u siječnju ove godine, njegov CV i preporuke su sugerirale kako su na Pampasu izvukli “jack pot”. Upravo je nevjerojatno zvučalo da je glavni skaut Benfice i Šahtara a potom sportski direktor PAOK-a stigao u HNL. I dobio odriješene ruke.

Papir sve pamti, pa smo malo zaronili u arhivu i izvukli neke rečenice sportskog direktora iz uvodnih dana u Osijeku, poput one:

“Cilj je napraviti dobru momčad, rekao bih top momčad u Hrvatskoj, a da putem ne radimo gluposti”.

No, velika većina onog što je Boto napravio do sada upravo su upravo - gluposti. Ako je do lipnja uzeo vrijeme da skenira situaciju, ono što je napravio nakon toga jest toliko krivih koraka i loših odluka koje su imale za epilog da Osijek bude tu gdje je danas - na dnu.

Počelo je šup kartom Zoranu Zekiću, istom onom za kojeg je u razgovoru za Sportske novosti koncem siječnja rekao

“Sretan sam što trener i ja imamo gotovo identične zamisli kako bi momčad trebala igrati”.

Gdje je puklo, zapravo i ne znamo. Možemo samo pretpostaviti kako je sportski direktor htio trenera prema svom ukusu. No, zato smo sigurni kako Zeka ne bi blagonaklono gledao na kadrovske poteze oko kojih Boto sada nema opozicije, kao što smo sigurni da Zekić ne bi izgubio dobivenu utakmicu protiv Zire, ali to je već druga priča. Očito Jose Boto nije pobornik one kako su “dvije glave pametnije od jedne” ili pak one “što će mi netko tko misli isto kao i ja, trebam nekoga tko misli suprotno”...

Doveo je Coppitellija, apsolutno neiskusnog trenera koji do dolaska u Osijek nije odradio jednu utakmicu u seniorskom pogonu. I koji pada iz greške u grešku. Ovo čemu smo svjedočili u utakmici protiv Rijeke je bio jedan, blago govoreći, cirkus!

“Nemaš ideju, imaš kaos i pokušavaš na improvizaciju napraviti nešto”, prilično je jednostavan zaključak ponudio Samir Toplak nakon utakmice.

Nije samo do trenera. Ovdje bi i Guardiola bio u problemima s obzirom na kadar koji ima. I koji je stvaran zbrda-zdola. Kao da se htjelo sve završiti do početka priprema. Osim što se Boto riješio Zekića, bilo je tu još nekoliko upitnih odluka. Recimo, potpisali su Mkrtčjana iako nas Armenac ničime nije impresionirao. Očito niti Coppitellija kada mu prinova Hasić igra na mjestu stopera uz Jelenića.

Potpisan je Andre Duarte koji je sada u Ujpestu. Olako se riješilo i Prekodravca u trenutku dok imaš desetkovanu momčad. Kaže Boto prije nekoliko dana da je Prekodravac bio sedmi vezni i treći desni bek. A da je taj Prekodravac bio sinoć na Pampasu ne bi desnog beka počeo Omerović, nastavio Jugović da bi priču na toj poziciji zaključio Hasić. Zašto ga se toliko brzo guralo na izlazna vrata, teško je racionalno objasniti. Prijelazni rok još traje i Prekodravac je mogao u Šibenik za desetak dana...

O Ramonu Mierezu sve je rečeno. Sportski direktor je njegov odlazak okarakterizirao "klasičnim samoubojstvom". Međutim, koliko znamo Mierez je imao čvrsti ugovor i bez potpisa nekog iz uprave - on nije mogao napustiti Osijek. Ako si znao što ti nosi njegov odlazak u predvečerje važne europske utakmice, onda ga nisi smio pustiti. To bi bio potez čovjeka koji zna što i kako se radi posao. Jose Boto očito ne zna.

Odlaskom Miereza i evidentnim padom forme Nejašmića, na scenu treba stupiti trener sa svojim znanjem, idejom i iskustvom. No, sve što smo sinoć vidjeli od Coppitellijeva rukopisa jest stidljivi presing bez neke organizacije. Bez agresije (četiri prekršaja Osijeka u cijeloj utakmici) koja suparniku nudi lako osvajanje drugih lopti i opciju da napravi rusvaj u međuprostoru. Pa šetali su se ondje igrači Rijeke kao da su na Korzu...

Svima je jasno da se nešto u Osijeku mora promijeniti jer slijedi borba za goli život a i perspektiva ne nudi ništa dobro. Naime, loši rezultati seniorske momčadi malo su zamaskirali činjenicu da puno bolje nije niti u nogometnoj školi koja ima reputaciju jedne od najboljih na ovim prostorima.

“Stvar kojom sam najviše impresioniran je kvaliteta koju Osijek ima u našim mladim igračima, to je naše blago”, rekao je Boto za SN.

E pa to blago je u pet utakmica u tri generacije osvojilo tek bod. Uzeli su ga pioniri protiv Kustošije. Kadeti su izgubili na premijeri od istog suparnika dok juniori u tri uvodne utakmice prvenstva ne znaju za bod!

Dakle, u Osijeku puca na seniorskoj razini, ali i onim nižim... Ukupno, to je devet utakmica u četiri generacije u kojima je Osijek osvojio dva boda. Voda je došla do grla i očito se treba nešto promijeniti. Uostalom, sliku aktualnosti na Pampasu najbolje sugerira duhovita opaska jednog od navijača koji je nakon derbija s Rijekom zaključio:

“Kule vrati se, sve ti je oprošteno”.



Tagovi

NK OsijekJose BotoHNLLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti