Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Osijek ima potencijal za velike stvari, a Šibenik je iznimka koja bi trebala potvrditi pravilo!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 05.08.24. | 08:13

I dok u Šibeniku niti sami nisu svjesni kako su uzeli tri boda, u Osijeku se razočarenje navijačkog puka sručilo na mladog vratara. Čavlina nije bio na razini, ali nije niti zaslužio zvižduke nakon svakog dodira lopte

Postoje one utakmice kada na kraju utakmice pogledaš semafor i ništa ti ne bude jasno. Osijek je odigrao upravo jednu takvu na premijeri HNL-a na Opus Areni. Pogledi njihovih igrača poslije dvoboja sa Šibenikom govorili su sami za sebe; šok i nevjerica.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Jer, kako drugačije objasniti dvoboj u kojem si ostao bez bodova nakon što si imao gotovo trideset udaraca na vrata suparnika. Nakon 16 udaraca iz kuta i skoro 80 posto posjeda... Ono što nije skinuo Antonio Đaković, zaustavile su grede ili vratnice, odnosno blok Šibenika koji se glavom bacao na svaku loptu. Očito im je Carević prenio svoj temperament…

Zapravo, ne sjećamo se utakmice u kojoj je Osijek imao baš takvu dominaciju, kao što bi trebali ozbiljno zaroniti u arhive i pronaći dvoboj u kojem je Osijek imao toliko udaraca van kaznenog prostora kao što je imao sinoć protiv Šibenika. Međutim, nekada sreća bude majka, nekada maćeha.

Osijeku nitko ne može zamjeriti pristup. U odnosu na neke ranije početke, vidi se da je igra protočnija, da igraju lege u brzini više. E sada, je l' to do Osijeka ili do činjenice da se Šibenik ipak povukao nakon što su stigli do ranog vodstva, pokazat će iduće utakmice. Međutim, Osijek je bio dobar! I to je činjenica.

Iako je Federico Coppitelli na svojoj premijeri u HNL-u ostao praznih ruku, teško da mu se može išta zamjeriti osim možda da je mogao promijeniti malo sustav u poluvremenu na koji su otišli s minusom. Zamjenio je Jugovića, ubacivši Bukvića ali možda bi bolja odluka bila da je Matkovića pridružio Mierezu u vrh napada a što bi otvorilo prostor Roku Jurišiću koji je bio iznimno raspoložen. Možda da razmisli o opciji da Pušić kao kreativac ne počinje utakmicu kao neko lažno krilo dok su u sredini Jugović i Soldo kojima kreacije nije forte. A tu je i Mikolčić koji je pravo osvježenje.


Zapravo, čini nam se kako je od svih ofenzivnih pozicija koje leže Antonu Matkoviću, napadač se nalazi na onoj na kojem može najmanje pružiti; lijevo krilo i to jako široko. Matković je igrač koji živi od lopte u prostor i to se teško može ostvariti u igri protiv momčadi koje se povuku a što je bio slučaj sa Šibenikom u nedjelu. Dojma smo kako je Matković trebao u špicu s Mierezom koji je bio jako dobro čuvan. Time bi rasteretio najboljeg napadača i iznenadio Šibenik koji se jako dobro spremio za prvog topnika HNL-a. Coppitelli ima mlade i potentne igrače. Može im se prilagođavati sustav igre i to treba na vrijeme uočiti, promijeniti te iskoristiti…

Riječ, dvije i o Nikoli Čavlini koji definitivno nije imao u nedjelju svoj dan. Sve što je Šibenik napravio bile su te dvije prilike koje su iskoristili ponajviše zahvaljujući lošim reakcijama vratara Osijeka. No, je l' baš Čavlina zaslužio one zvižduke na kraju? Na svaki dodir lopte? Navijači kupuju ulaznice i imaju pravo manifestirati svoju odanost na način na koji to žele. Razumijemo i razočarenje, ali to nije bilo nimalo poticajno za mladog vratara koji definitivno spada u sam vrh HNL-a prema kvaliteti. Jasno je da nisu bili od volje, ali svako ima pravo na loš dan. Čavlina se nikome ne treba dokazivati. Na svu sreću, jak je u glavi i ovo bi moglo na njega utjecati upravo na način na koji svi u Osijeku priželjkuju - poticajno!

A Osijeku će trebati pravi i raspoloženi Čavlina za ono što ih čeka u sljedeća dva tjedna u kojima raspored nudi Ziru, Dinamo, Ziru pa Goricu... I treba stati iza svojih jer iznimke će potvrditi pravila. A pravilo sugerira da Osijek danas na vratima ima najpotentnijeg mladog vratara Hrvatske, da ima najboljeg mladog napadača HNL-a Matkovića. Da ima Miereza, tog Mikolčića koji oduševljava, Jurišića na beku... Potom Omerovića, Bukvića, Soldu... Osijek u svojoj svlačionici ima potencijal koji rijetko tko ima. Valjda i trenera koji će se znati nositi s tim potencijalom koji sugerira velike stvari. I ne treba ih pokapati nakon prve greške, u prvoj utakmici nove sezone HNL-a.

Na kraju, ne bi bilo fer ne odati priznanje Šibeniku koji se hrabro borio na način koji to znaju i umiju. Poginuli su za svaku loptu. Živjeli su za taj bod, na koncu uzeli sva tri. Klupa je temperamentno ispratila svaki duel. Skakali su na svaku odluku suca a nadoknadu proveli “na koljenima” niti sami ne vjerujući da u Dalmaciju idu s tri boda. To je nogomet...



Tagovi

NK OsijekFederico CoppitelliHNLNK Šibenik

Ostale Vijesti