Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Od Bišćana do Jakirovića: Samo su trojica senatora preživjela u prvih 11! Čeka li Ristovskog novi ugovor!?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 13.08.24. | 08:40

Koliko se u godinu dana, od šokantnog ispadanja u Ateni, promijenio Dinamo, najbolje govori pogled na startne postave onda i danas

Baš na Veliku Gospu, u četvrtak, napunit će se godinu dana od prve utakmice trećeg pretkola Lige prvaka protiv grčkog AEK-a. Trebao se toga dana igrati uzvratni dvoboj, međutim, zbog onih tužnih i skandaloznih događaja na atenskim ulicama tjedan dana ranije, termini su pomaknuti i Dinamo je 15. kolovoza igrao prvi susret u Maksimiru. Uzvrat je bio četiri dana kasnije. Znamo kako je sve završilo, Dinamo je u Zagrebu izgubio 1-2, u Ateni do nadoknade vodio 2-0 i imao u rukama prolaz, a onda šokantno primio dva pogotka i ispao. Dva dana kasnije Igor Bišćan dobio je otkaz na klupi, u Maksimir je došao Sergej Jakirović.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Godinu dana kasnije Dinamo se priprema za dvije utakmice play-offa Lige prvaka. Stres nije jednak lanjskom, jer, Modri nisu morali prolaziti dva pretkola, Jakirović nije niti zaigrao u fazi nakon koje je Bišćan već bio bivši. Dinamo ima zajamčenu Europsku ligu, ali i velike izglede da zaigra u novom formatu Lige prvaka. Ako se vratimo godinu dana unatrag, primijetit ćemo koliko se Dinamova momčad u tom razdbolju promijenila. Naime, iz prvih 11 koji su započeli dvoboje s AEK-om, u obje utakmica igrala je ista startna postava, u udarnoj momčadi i danas su samo trojica. Oni će, po svemu sudeći, igrati i ove godine u play-offu Lige prvaka. To su trojica senatora: Stefan Ristovski, Josip Mišić i Bruno Petković! A od ostalih iz udarne atenske postave samo je Dario Špikić još uvijek u kadru, danas više u drugom planu.

Dakle, protiv AEK-a je istrčalo ovih 11: Livaković - Mohharami, Ristovski, J.Šutalo, Mihajličenko - Mišić, Ljubičić, Bulat - Špikić, Petković, Ivanušec. Nije Igor Bišćan tada vjerovao Martinu Baturini, koji je iza sebe imao ljeto bez odmora (Euro U21), Petar Sučić tek je uopće izborio ostanak u Maksimiru, daleko je još bio od naslovnih uloga. U međuvremenu, otišli su odmah Livaković, Josip Šutalo i Ivanušec, Jakirović je brzo po dolasku na klupu potjerao Mihajličenka, Moharrami se teško ozlijedio i još uvijek se oporavlja. Ljubičić je na zimu otišao baš u AEK, Bulat je na posudbi s otkupom u Standardu. Uglavnom, godinu dana kasnije, s Jakirovićem na klupi, Dinamo će, nakon svih turbulencija koje je prošao u tom razdoblju, ne bude li nekih nepredviđenih događaja (ozljeda, recimo) u dvobojima za Ligu prvaka izgledati ovako: Nevistić - Ristovski, Theophile, Mmaee, Pierre-Gabriel - Sučić, Mišić - Pjaca, Baturina, Hoxha - Petković. Momčad, koja je startala u obje utakmice u HNL-u i koju Jakirović i priprema i uigrava za Europu. Puno je igrača prošlo kroz Jakirovićeve ruke u ovih skoro godinu dana - kad se samo sjetimo da je, primjerice, na klupi u Prištini bio Urugvajac Joaquin Sosa - a samo su trojica senatora i dalje u prvih 11. Dobro, treba reći da je i Baturina tada bio nominalno starter, nije bio u te dvije utakmice s AEK-om.

A kad već pričamo o trojici senatora, o Petkoviću, Mišiću i Ristovskom, jasno je da baš njih Jakirović i dalje vidi kao osovinu, oslonac ove momčadi. Petković je neki dan produžio ugovor do 2026., Mišić je ovog ljeta bio blizu povratka u grčki PAOK, međutim, ostao je u Dinamu, njemu ugovor također traje do lipnja 2026., a u prve dvije utakmice sezone opet je pokazao uzlaznu formu i koliko je važan za Dinamovu igru. Ostao je, dakle, Stefan Ristovski! Jakirović mu neizmjerno vjeruje, toliko da je sjajnog Pierre-Gabriela prebacio na lijevi bok, jer želi imati Rileta u momčadi. Vratio mu je to Ristovski u Osijeku, odigrao je odličnu predstavu, okrunio je pogotkom za pobjedu u zadnjim sekundama. Jedno od popularnih pitanja zadnjih tjedana u Maksimiru jest i hoće li Modri, nakon Petkovića, ponuditi novi ugovor i Ristovskom? Istina, on će u veljači iduće godine, četiri mjeseca prije isteka aktualnog ugovora, napuniti 33 godine, najstarija je karika ovog senatorskog trija i treba vidjeti kakvi su njegovi, kakvi, pak, klupski planovi. Definitivno, Ristovski je jedan od Dinamovih zaslužnika, potpornih stupova svlačionice, važna karika momčadi i bilo bi dobro i za klub i za njega što prije riješiti tu dvojbu. U Osijeku je pokazao da se na njega još uvijek može ozbiljno računati, a Jakirović mu, očito, bezrezervno vjeruje!



Tagovi

GNK DinamoBruno PetkovićStefan RistovskiJosip Mišić

Ostale Vijesti