Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Nema mjesta za Mišića i Musu, krila i bekove. Niti za nekog od mladih a i sustav je isti

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 19.08.24. | 13:10

Imena na Dalićevu popisu sugeriraju kako izbornik nije previše sklon drastičnijem redizajnu Vatrenih. Nema promjene sustava igre, nema novih krila i bekova, nema niti mladih talenata

Nema previše iznenađenja na popisu Zlatka Dalića s kojim kreće u Ligu nacija, posredno i u pripreme za kvalifikacije za SP 2026. Odgovor na ono najvažnije pitanje; hoće li Vatrene predvoditi Luka Modrić zapravo je bilo sasvim izvjesno. Čim se Luka nije službeno oprostio, znalo se da će biti na popisu. Doduše, neki su baratali s informacijom da će preskočiti rujanske akcije, ali na koncu bi kapetan trebao biti na okupljanju sljedećeg ponedjeljka u Zagrebu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Kod vratara dogodila se promjena u odnosu na Euro. Tada je Kotarski bio na pretpozivu a Ivušić “unutra”. Sada su, eto, zamijenili uloge. Iako je vratar PAOK-a ušao u sezonu s čak osam primljenih golova u četiri utakmice, niti Ivušić nije briljirao pa je vjerojatno stožer procijenio kako je vrijeme za novo lice. Livaković je i dalje prva opcija, a tu je i Labrović koji je u nedjelju debitirao za Augsburg.

U obrani nema Juranovića koji je operiran. Nema više niti Vide koji se oprostio. Od igrača koji su bili na Euru tu su Gvardiol, Sosa, Stanišić, Šutalo, Pongračić i Erlić. Povratnik je Duje Ćaleta-Car iz Lyona koji je vlasnik 24 nastupa za Vatrene od kojih je posljednji bio u prijateljskom srazu s Tunisom u ožujku ove godine. Nije ga bilo na Euru, kao niti u Katru. Zapravo, Ćaleta-Car je posljednji puta bio u ozbiljnim kombinacijama tijekom kvalifikacija za SP 2022.

Popis otkriva kako Dalić ima poduplana mjesta na stoperskim pozicijama (Šutalo, Erlić, Pongračić i Ćaleta-Car), Stanišića koji može igrati desno, odnosno Gvardiola za lijevu stranu kojem je alternativa Sosa. Dakako, pod uvjetom da nastavi koristiti Gvardiola na bekovskoj poziciji... U veznom redu nema više Brozovića a na njegovo mjesto vratio se Kristijan Jakić. Bio je u uskom krugu kandidata za Euro, zbog reprezentacije je promijenio klub i postao standardan u Augsburgu. Izbornik je to honorirao pozivnicom. Konkurencija će mu biti Petar Sučić iz Dinama koji je prije nekoliko mjeseci obznanio svoj odabir između Hrvatske i BiH. Redovito nastupa za Dinamo, trebao je ovo ljeto otići u Serie A i pozivnica se čini sasvim logična.

Igor Matanović prošle je sezone zabio 14 golova za Karlsruher u 2. Bundesligi. Ovo ljeto vratio se u Eintracht s kojeg je otišao na posudbu a sljedeći ponedjeljak bit će prvi puta biti na okupljanju A vrste. Za onu mladu nastupio je šest puta. Matanović je klasični centarfor i kao takav konkurencija Petkoviću i Budimiru.

Izbornik je uručio poziv Ivanu Peršiću koji je trenutno bez kluba što je bilo logično. Znamo kakav odnos njeguje izbornik sa svojim senatorima. No, zato je dopisao i nekoliko imena koji će čekati iz prikrajka da im se aktivira poziv.

Borna Barišić je uvijek tu negdje, kao i Nikola Moro. Toni Fruk hvata formu, kao i Marko Pjaca koji je bio na Euru a sada je na pretpozivu. Identičnu sudbinu dijeli s dojučerašnjim suigračem iz Rijeke Marcom Pašalićem.

Iznenađenje je pretpoziv Robertu Ljubičiću koji je na zimu napustio Dinamo i skrasio se u AEK-u iz Atene. S formom iz Dinama bio je blizu, odlukom da izabere Hrvatsku u odnosu na Austriju jasno se stavio na raspolaganje Daliću a očito su igre u Grčkoj utjecale da mu se kuvertira pretpoziv za Ligu naciju.

Od imena koje su se očekivala na pozivu ili barem pretpozivu nema Josipa Mišića iz Dinama. Očito nije bilo slučajno Dalićevo ignoriranje Mišića sve ovo vrijeme. Veznjak Dinama ne uklapa se u planove izbornika i sada je to sasvim jasno. Pozivu se nadao Marin Ljubičić iz LASK-a, ali nije ga dočekao. U napadačkoj liniji nije bilo mjesta za Petra Musu koji je zabio 13 golova za Dallas u MLS-u u 23 nastupa. Bio je dio reprezentacije tijekom kvalifikacija za Euro, ali očito je kod njega zaživjela ona “daleko od očiju, daleko od srca”.

Neki su očekivali da će Zlatko Dalić odigrati riskantnije pa otvoriti vrata reprezentacije mladim talentima koji polako dolaze na veliku scenu. No, nije bilo mjesta za Antona Matković ili Marina Šotičeka. Baturinu ne računamo jer on je od ranije priključen reprezentaciji. Ne znači da ih neće biti u sljedećim rundama Lige Nacija.

Što se sustava tiče, čini se da niti tu neće biti prevelikih izmjena. Barem tako sugeriraju imena koja su pozvana. Od novih lica to su stoper Ćaleta-Car koji je popunio mjesto Domagoja Vide. Tu su Kristijan Jakić i Petar Sučić koji su kandidati da zamjene Brozovića, odnosno Matanović koji će zaoštriti konkurenciju na poziciji špice. Nema novih krila, nema novih bekova (Stanišić je jedini kandidat za desnu stranu). Izvjesno je da Zlatko Dalić ide u novo natjecanje po oprobanom receptu.

Na koncu, čini se da i stručni stožer slijede logiku "crnog četvrtka" u kontekstu HNL-a. Hajduk i Rijeka više nemaju niti jednog reprezentativca, Dinamo ih ima troje (Petković, Baturina, Sučić). Doduše, Rijeka ima dvojicu na pretpozivu (Pašalić, Fruk) dok bi ondje sigurno bio i Niko Sigur da nije ozljeđen.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Zlatko DalićHNSHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniLiga nacija

Ostale Vijesti