Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Neki su igrači potrošili sve kredite!

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 06.10.23. | 13:30

Dinamov trener ima kratak kadar, ali i u njemu je puno onih, koji pokazuju da ne mogu slijediti Dinamove ambicije

Najbolje svoju momčad upoznaš u porazima! To je mantra, koju smo puno puta čuli od raznih trenera, a može se preslikati i na ovaj težak (2-0) Dinamov poraz u Prištini. Ako ništa drugo, Sergej Jakirović je u utakmici s Ballkanijem dobio mnoge odgovore, neke, vjerojatno i konačne. Dvoboj i rasplet na 'Fadilu Vokrriju' pokazao je da neki igrači, jednostavno, nisu za klub Dinamovih ambicija, a neki su igrači izgubili sve kredite koje su dosad imali. Iako je činjenica da Jakirović nema širok kadar i da neke igrače, unatoč katastrofalnim igrama, ne može odmah prekrižiti, jasno je da će neke morati otpisati ili ih baciti sasvim u drugi ili treći plan. Oni svoje šanse nisu iskoristili i pitanje je hoće li ih ikad dobiti!

Sadegh Moharrami veliki je tragičar tjedna. Prvo mu je u Splitu pobjegao Emir Sahiti i zabio pobjednički gol za Hajduk, onda mu je u Prištini pobjegao i Kreyziu. Ne jednom nego triput, na isti način ušao mu je iza leđa, jednom je poentirao. Iranac je vrlo simpatičan momak, dobroćudan i samozatajan, pošten, on uvijek daje maksimum. No, broj njegovih kikseva i propusta sad je uistinu premašio sve granice, sjećamo se da je bio veliki krivac i za gol AEK-a u Zagrebu i pitanje je što on Dinamu više može ponuditi. Ovdje je pet godina, nije uspio doseći višu razinu nogometne vještine, u očitom je padu i teško da može biti Dinamova budućnost. Problem jest što je, uz ozlijeđenog Ristovskog koji igra stopera, on još uvijek jedini desni bek, ali na zimu će Dinamo tražiti novo rješenje na toj poziciji, pod 'mus'. Moharramijevo vrijeme je prošlo, on je dokazao da nije klasa za jaki, europski Dinamo.

Boško Šutalo veliki je gubitnik ovih Dinamovih posrtaja. Prezimenjak reprezentativca Josipa, nakon njegova odlaska, označen je kao njegov nasljednik, igrač s pedigreom transfera od četiri milijuna eura i igara u Serie A oporavio se od teške ozljede i nakon duge stanke upao u momčad. U prvo vrijeme imao je alibi zbog te pauze, trebalo mu je dati kredit i vrijeme da se vrati, da se prilagodi. I, ako se onaj kiks za četvrti gol Sparte u Pragu i mogao opravdati tom 'rupom' u igračkom kontinuitetu, sad opravdanja više nema. Kiks u Splitu, veliki gaf u Prištini, Šutalo je ispucao povjerenje. Naravno, njega se Dinamo neće odreći ili ga prekrižiti, ali daleko od toga da će imati 'povlašten status' i zajamčeno mjesto u momčadi. Bez obzira na tanku konkurenciju.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Bohdan Mihajličenko još je jedan od tih čije akcije u Maksimiru rapidno padaju. Ili su potpuno pale, sam je sebi napisao presudu. Jakirović ga je već u Osijeku 'locirao' kao problem, tamo ga je zamijenio nakon pola sata, praktički ga i otpisao, što je jasno i pokazao stavljanjem Ljubičića na lijevi bok. No, ipak je odlučio Ukrajincu dati još jednu šansu, što ga je sad koštalo. Kakva partija u Prištini, ispod svake razine, Miha je kao strano tijelo, kao da na pripada ovom društvu! Vjerujemo da nakon Ballkanija neće više tako brzo dobiti priliku, ako je uopće više i dobije, to će biti iz razloga što nema tko!

Sandro Kulenović opet je pokazao da je Dinamo za njega previsoka stepenica. Vratili su ga u Maksimir, jer nisu doveli napadača, u Lokomotivi na posudbi uvijek igra dobro i zabija, ali čim odjene Dinamov dres, kao da izgubi kvalitetu i moć. U Splitu i Prištini nije došao niti u pravu šansu, a kad je i bio u nekoj izglednoj prilici iz koje se moglo nešto izroditi, Kulenović je zakazao. Ili izgubio loptu, ili pucao u blok ili se poskliznuo. Nema Dinamo vremena čekati napadača, dobio je priliku zbog ozljeda Petkovića i Drmića i očekuje se da napravi - nešto. On nije napravio ništa! Vjerojatno će do zime, zbog potrebe, još nešto i odigrati, ali trenutno je teško zamisliti da će i nakon siječnja imati neku veću ulogu u Dinamovoj momčadi.

Luka Menalo i Mahir Emreli nisu još u toj kategoriji, oni još uvijek mogu biti korisni džokeri s klupe, iako su i oni u Prištini potpuno zakazali. Menalo u prvom poluvremenu, Emreli u drugom tek za nijasnu bolji. Za obojicu možda i nije čudno da se teško vraćaju u formu, prošli su zadnjih mjeseci u Dinamu put od otpisanih do povratnika, međutim, baš zato moraju koristiti svaku priliku da dokažu da su se zasluženo vratili. Protiv Ballkanija bili su daleko od toga da ih se može pohvaliti, nisu donijeli baš ništa u igri prema naprijed. I svakako se moraju zamisliti za svoj status u Dinamu! Emreli bi možda trebao dobiti šansu u špici, tamo se dosad najbolje snalazio.

Apostrofirat ćemo i Martina Baturinu. Naravno, ne kao igrača, kojega treba otpisati, naprotiv, Baturina je i dalje Dinamov dragulj, igrač za sadašnjost Dinama i budućnost hrvatskog nogometa, igrač, oko kojega se treba graditi nova momčad. No, činjenica jest da je Baturina izvan forme, nestalo je njegove probojnosti, lucidnosti, završnice, djeluju potpuno nemoćno. Postoji za to objašnjenje, Baturina igra, praktički, svaku utakmicu, imao je težak potres mozga i vjerojatno je sve to ostavilo traga na njemu. No, možda bi Jakirović trebao Baturinu ostaviti poneku utakmicu na klupi, malo ga odmoriti, pokazati mu da nema zajamčeno mjesto u momčadi. Podizanje Baturinine forme važan je detalj u vraćanju kvalitete i pobjedničkog mentaliteta Dinamu, bez njegova učinka Modri će teško pobjeđivati na europskoj razini.

Koja su još rješenja ostala Jakiroviću, što može promijeniti? Sigurno, Joaquin Sosa i Mauro Perković, koji dosad nisu uopće dobili priliku (ne računamo utakmicu s Ponikvama) mogli bi u idućim utakmicama dobiti šansu i minutažu. To bi bilo logično. Petar Sučić je ulaskom s klupe u Prištinu donio novu energiju i logiku na sredini terena, možda i on dobije veće trenerovo povjerenje. Kao i Tibor Halilović! Antonio Marin ušao je na lijevi bok, odigrao pristojno, ali jasno je da je njegovo mjesto na krilu ili 'desetki', a još uvijek ne znamo točko koliko može Japanac Kaneko. Igrao je premalo da bi se mogao donijeti konačan zaključak, premda dosad nije pokazao puno. Kao ni Francuz Maxime Bernauer, koji slovi kao najveći promašaj prijelaznog roka, ali ne bismo se čudili da i on, možda već i protiv Istre, dobije priliku od prve minute. Iako je vrlo malo šanse da će se promijeniti mišljenje javnosti i struke o njegovoj kvaliteti.



Tagovi

GNK DinamoFK BallkaniKonferencijska ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti