Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Sramotan poraz! Opasno se igrate ugledom Dinama, ode li Jakirović, ne smije biti jedini!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 05.10.23. | 21:45

Dinamov trener jasno je rekao da razmišlja o ostavci. Ali, ima ih još, koji bi trebali staviti mandat na stol

"Prespavat ću i donijeti odluku je li ovo bila moja zadnja utakmica na Dinamovoj klupi!", jasno i glasno kazao je Sergej Jakirović nakon teškog, sramotnog poraza u Prištini od Ballkanija. Bio je to jedan od najgorih poraza, koje smo doživjeli s Dinamovim putovanjima Europom, crvenjeli se među domaćim navijačima kao da smo mi igrali i još se dugo pokušavali sjetiti nekog sličnog. Bilo ih je, nekad davno, ali Dinamo je s godinama zaboravio takva izdanja, Modri su postali prava europska momčad, gubili od velikana, a suparnike ranga Ballkanija uglavnom rutinski pobjeđivali. No, ovaj šamar, šamarčina u Prištini, pokazala je i potvrdila da je ovaj Dinamo daleko do grba, imena i kvalitete, kojom je zadnjih godina podizao ugled u europskim okvirima i ušao u TOP 30 klubova na Starom kontinentu. Svaka čast kosovskom prvaku, ali ovako izgubiti, bez pravog udarca na gol, bez prilike, s toliko grešaka i početničkih kikseva, to je nedopustivo!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Svi oni koji su kreirali ovaj rezultat, zapravo, rezultate u zadnje vrijeme, opasno se igraju s ugledom Dinama! Srozavaju ga i vraćaju na vremena kad su ovakvi porazi bili uobičajeni, kad je svako gostovanje u bilokojoj europskoj, nogometnoj provinciji završavalo porazom. Ispadanje od AEK-a bila je najava da kola jure nizbrdo, posrtaj u Pragu dodatan dokaz da Dinamo više nije europskih uglednik, ali Konferencijska liga činila se dobrom prilikom za reset, za povratak prema eliti. I da, teško je očekivati svih šest pobjeda, uvijek se može negdje dogoditi poraz, ali izgledati ovako, kako je Dinamo izgledao u Prištini, to je neoprostivo.

Ali, to je slika i prilika svega onoga što se već neko vrijeme događa u Maksimiru! Kako Dinamo izgleda na planu vođenja, tako je u Prištini izgledao na terenu. Bez vizije, ideje, bez moći i energije, kao da se pomirio sa svojim poniranjem. I, da, Sergej Jakirović, kao trener, odgovara za igru, za izbor igrača, pravo je pitanje zašto su njegovi igrači u takvom padu formu, zašto igraju tako neprepoznatljivo, zašto niti Hajduku niti Ballkaniju ne mogu stvoriti pravu priliku, zašto Dinamo, konačno, nema igru. Može se kao olakotna okolnost uzeti izostanak nekoliko važnih, čini se i nezamjenjivih igrača, istina je i da Jakirović nije sam slagao momčad i pitanje je bi li njegov odlazak u tom smislu išta donio, to sigurno ne bilo rješenje svih problema. Već je otišao Bišćan, a taj novi koji, eventualno, došao nakon Jakirovića jednako bi bio bespomoćan do zime i novog prijelaznog roka, generalno, teško nešto radikalno može promijeniti preko noći. Odlazak Jakirovića bio bi samo novo mazanje očiju.

Ne, Jakirović sigurno nije jedini koji je kriv, iako od svoje odgovornosti ne može pobjeći, ali se iza nje ne smiju više skrivati niti svi ostali, koji su potpisnici debakla. Predsjednica Vlatka Peras, Uprava te Dario Šimić, kao najodogvorniji za sportsku politiku kluba, oni su 'slagali' ovaj Dinamo, potpisivali odlazne i dolazne transfere, provodili ideju da momčadi treba svježa krv, a da sve najbolje igrače treba pustiti, oni su stvorili jednu prosječnu momčad, koje se više ne boje niti na domaćim, kamo li na europskim travnjacima. 'Pojačanja' koja su stigla, to uglavnom nisu, brojne su pozicije u momčadi manjkave i nekonkurentne, apsolutni 'Hall of fame' promašaja i kriviv poteza, u samo šest mjeseci, Dinamo se srozao za nekoliko stepenica i tom se padu ne vidi kraj. U svakom slučaju, ako ode Jakirović, ne smije biti jedini, ovo je uistinu opasno poigravanje sa svim onim što je Dinamo, u nogometnom smislu, postao, pogotovo u zadnjih pet godina! Dosta je umatanja u ukrasni papir, alibija i prebacivanja odgovornosti, Dinamo mora hitno povući neke poteze, na svim razinama, odnosi se to i na dio igrača, koji definitivno ne pripadaju Dinamu. Inače bi ovo mogao biti samo početak! I tek jedan od teških, sramotnih poraza.



Tagovi

GNK DinamoFK BallkaniKonferencijska ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti