Robert Anić/Pixsell
Robert Anić/Pixsell

Najava sezone - Rudeš: Najveća zvijezda sjedi na klupi, borba za ostanak bit će teška

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 17.07.23. | 08:00

Rudeš je novi član HNL-a, ima visoke ambicije, ali je po mnogima ipak glavni kandidat za ispadanje

Zanimljiva je ta rudeška priča, pod geslom 'Totalno drukčiji od drugih', krenuli su prije nekoliko mjeseci u zapadnom dijelu Zagreba baš totalno dukčije. Okupilo se društvo bivših nogometaša, reprezentativaca, Silvio Marić već je bio sportski direktor, Školu je preuzeo Fabijan Komljenović, a onda je u Rudeš stigao i Josip Šimunić, u funkciji svojevrsnog operativnog predsjednika. Ušli su Rudešani potpuno zasluženo među elitu, a onda je, kao šlag na taj skup velikih imena stigao i Robert Prosinečki, preuzeo je klupu od Davora Mladine. Svi on pod zapovjednom palicom Stipe Čondrića, glavnog direktora.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ambicija je bila svima jasna. Stvoriti respektabilan klub, prije svega stabilan, koji će prve sezone ostati u HNL-u, a kasnije graditi svoj put sve dalje od dna ljestvice. Po mogućnosti, jednog dana i na svojem stadion u Rudešu, jer nije isto biti domaćin u Kranjčevićevoj ili na Rudeškoj. Uza sve to, sve mlađe kategorije kluba također igraju na državnoj razini, u najjačoj ligi, sve je u Rudešu krenulo fantastično. No, kako dani prolaze, sve je bistrije da to nije mirno more, već plovidba valovitim morem. Prvo je neki dan, zbog međusobnog neslaganja sa suradnicima u klubu Rudeš napustio Silvio Marić, uzburkalo je to idilu na zapadu Zagreba, njegovu je ulogu preuzeo Josip Šimunić. No, problem je i što momčad dosad nije pojačana nekim jačim imenima, utakmica protiv Varaždina prošlog tjedna (0-1) pokazala je da je pred Rudešom još puno posla, ako ne želi plesati jedno ljeto.

ŠTO SE PROMIJENILO OD KRAJA PROŠLE SEZONE?

Osim što je lanjski drugoligaš (Prva NL) postao prvoligaš (HNL), promijenio se, prije svih, trener. Davor Mladina, iako je izborio promociju, nije ostao na klupi, a zamijenio ga je Robert Prosinečki. I, premda je ideja bila i da se u hodu drastično promijeni i igrački kadar, jer, ipak ono što je dobro za drugoligaški nogomet, nije dovoljno dobro za život među elitom. Međutim, upravo tu Rudeš trenutno kaska. Mnogi su mislili da će, ako već ne Marić i Šimunić, onda barem Prosinečki privući u Rudeš neka poznatija HNL imena, igrače s iskustvom i autoritetom. Zasad takvi nisu stigli u Rudeš.

Premda, promjena u svlačionici ima. Otišli su 'dinamovci' s posudbe Tomislav Krizmanić i Ivan Laća, a kao slobodan igrač u Varaždin je otišao Antonio Boršić. I on će sigurno nedostajati. A igrači koji su došli, mahom su igrači koji su lani igrali u Prvoj NL. poput Mihaljevića (Vukovar '91), Plazonje (BSK) ili Ljubanovića (Dubrava TIM Kabel). Vratio se Jakov Bašić, od njega u Rudešu dosta očekuju, stigli su iz inozemstva Oddei i Camara. Sve su to igrači koji se tek trebaju dokazati, za malo se njih može reći da su već sad pojačanja. Uglavnom, mlada momčad, željna dokazivanja, a vidjet ćemo kakve kvalitete.

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Rudeš je pripreme uglavnom odradio u Zagrebu, tek kratko skočio do Zaboka na 'jednodnevni izlet'. Od značajnijih rezultata spomenimo pobjede nad Napretkom iz Kruševca (1-0) i uvjerljiv trijumf protiv Sesveta (4-0). No, u generalki, protiv Varaždinu na svojem stadionu, upisali su Rudešani poraz (0-1), uz to što su bili nadigrani od jednog od konkurenata iz HNL-a, mogu se 'pohvaliti' da su zaradili crveni karton u 23. sekundi. I, nisu mogli biti zadovoljni nakon tog dvoboja, jasno je bilo Rudeš još nije na razini koja bi mu bila dovoljna za ostanak u ligi.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Teško je predvidjeti tko bi se od Rudešove mladosti mogao afirmirati i nametnuti u ovoj sezoni, puno je tu igrača o kojima tek i trener Prosinečki upija informacije. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se na nogomet u HNL-u naviknuti Aleksa Latković i Tomislav Gudelj, igrači koji su imali važnu ulogu u proboju Rudeša kroz Prvu NL. No, puno se očekuje i od Briana Oddeija, igrača koji ima sedam nastupa u Serie A u dresu Sassoula. Može li on biti pojačanje za Rudeš i jedan od nositelja momčadi prema ostanku, ili tek jedan od prolaznika, koji su u HNL-u dolazili kao zvučna imena, želeći spasiti karijeru, a nitko ih se više ne sjeća. Igrao je Oddei u Rudešu i zadnjih nekoliko mjeseci prošle sezone, no, sad se očekuje i da pokaže da je igrač prvoligaških standarda. Zapravo, najveća istina o igračko kadru leži u činjenici da najveća zvijezda i glavni 'igrač' momčadi sjedi na klupi, Robert Prosinečki!

CILJEVI U NOVOJ SEZONI?

Cilj je jedan jedini - ostati u ligi! Ništa više, naravno ni ništa manje od toga. A ako uz to Rudeš može i afirmirati nekog igrača iz svoje škole, plasirati ga na tržište i popuniti blagajnu, to bi bio bonus!

PROGNOZA PLASMANA?

Deveto ili 10. mjesto! Teško će Rudeš iznad toga, premda, dugačka je sezona i možda se Rudešani tijekom sezone ustabile, pojačaju, uigraju i naviknu na HNL. No, najveći im je problem i što domaće utakmice ne igraju na svojem stadionu, uz bučnu tribinu Bl. Alojzija Stepinca, već će domaćini biti u tihoj i hladnoj Kranjčevićevoj. Dakle, praktički će svih 36 utakmica igrati kao gosti!

VJEROJATNI SASTAV ZA PRVO KOLO HNL-a

RUDEŠ (4-3-3): Marić - B.Brajković, Campos, Matić, Krušlin - Vukmanović, Bašić, Pasariček - Oddei, Gudelj, Latković.



Tagovi

NK RudešRobert ProsinečkiHNLNajava sezone 2023./24.

Ostale Vijesti