Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Na Brazil bez bijele zastave: Hrabro, koncentrirano i požrtvovno

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 17.09.24. | 08:00

Hrvatska u drugom kolu igra protiv reprezentacije koja je u zadnje 23 utakmice upisala 22 pobjede i zabila 121 pogodak. Ali, nitko nije nepobijediv, pa tako ni Brazil...

Nakon poraza u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva u Uzbekistanu, Hrvatska se nalazi u nezahvalnoj, ali ne i bezizlaznoj situaciji situaciji. Futsal Vatreni nisu uspjeli slaviti u 'ključnoj' utakmici protiv Tajlanda i prolaz među 16 najboljih reprezentacija svijeta tražit će protiv najtrofejnije, Brazila, s kojim igramo danas (utorak, 17 sati, HTV 2), ali i najslabije rangirane reprezentacije turnira Kube protiv koje ćemo se sučeliti u posljednjem kolu, u petak od 14.30.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dobra je vijest ta da u drugi krug, osim dvije najbolje rangirane reprezentacije svake skupine, prolaze i četiri od šest najbolje rangiranih trećih reprezentacija. Tako da, koliko god poraz protiv Tajlanda 'boli', nije fatalan i sve je još uvijek u našim nogama.

Loša je vijest ta da tri boda, vjerojatno, neće garantirati prolazak u drugi krug natjecanja već će bitna biti i gol-razlika. Dakle, Hrvatskoj današnja utakmica protiv Brazila nije 'za prestiž' i 'uživanje' već u ovom dvoboju moramo tražiti pozitivan rezultat ili, u lošijem slučaju, poraz uz što manju gol razliku.

U razgovoru s trenerima klubova HMNL-a prije početka prvenstva, svi su se složili kako će Hrvatska svoju šansu za prolaz u drugi krug trebati tražiti protiv Tajlanda i Kube, dok bi protiv Brazila, prvog favorita za zlato, trebali 'uživati' u igri i pokušati ostvariti što bolji rezultat, jer nitko nije nepobjediv. S obzirom na to da je Tajland prošlo-svršeno vrijeme, Hrvatskoj ne preostaje drugo nego ostvariti što bolji rezultat protiv Brazila i pobijediti Kubu sa što većom razlikom.

“Brazil je veliki motiv, velika je stvar igrati protiv najboljih momčadi u ovom našem sportu. Za nas je to izazov, želimo vidjeti gdje smo u odnosu na vrh svjetskog futsala. Neće nam biti lako”, rekao je proslavljeni hrvatski trener Kujtim Morina, pomoćnik Marinku Mavroviću u A reprezentaciji.

Ovo prvenstvo potvrdilo je da je razlika između elitnih reprezentacija i onih iz drugog, trećeg ili četvrtog ešalona svjetskih reprezentacija i dalje velika. Brazil je s 10-0 svladao Kubu, Portugal s 10-1 Panamu, a Argentina i Iran s pomalo iznenađujuće visokih 7-1 Ukrajinu, odnosno Venezuelu, dvije ozbiljne reprezentacije.

“Čeka nas najteži mogući protivnik, kandidat za osvajanje titule svjetskog prvaka, predvođen vrhunskim igračima na svim pozicijama koji igraju u najvećim klubovima na svijetu. Međutim, naša momčad ima karakter, nije se predala i pokušat ćemo se predstaviti u najboljem mogućem svjetlu. Pokušat ćemo ponoviti igru iz prvog poluvremena utakmice protiv Tajlanda pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Borit ćemo se za svaku loptu, to je jedini način. Brazil svaku momčad može staviti u probleme. Pogotovo se to odnosi na njihovu napadačku igru i lakoću stvaranja prilika, a svaka, i najmanja neopreznost s naše strane može završiti njihovim pogotkom. Međutim, ne dočekujemo tu utakmicu s bijelom zastavom, ulazimo u utakmicu sa željom, posebnim gardom na terenu. Želimo, bez obzira na poraz od Tajlanda, dokazati da ova momčad ima što pokazati”, rekao je Morina, a da Futsal Vatreni dočekuju Brazilce puni motiva potvrdio je i jedan od dvojice kapetana Franko Jelovčić.

“Brazil je ogroman motiv, riječ je o igračima vrhunske klase, najboljima u ovom sportu. Brazilska momčad je prepuna zvijezda: Pito, Dyego, pa sva tri vratara... Ovo je veliki ispit za našu momčad i siguran sam da ćemo, poslije poraza od Tajlanda, reagirati na pravi način. Tražit ćemo pobjedu pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Mane brazilske momčadi? Možda nisu dovoljno agresivni i obrana im nije jača strana. S druge strane, mi ćemo morati odigrati obranu na vrhunskoj razini. Većina brazilskih igrača ima prolaz u igri, vrhunske udarce”.

Futsal Seleçao otvorio je, rekli smo, Svjetsko prvenstvo s 10-0 pobjedom nad Kubom. Kubanci i nisu bili toliko loši, što je bitno za znati uoči međusobne utakmice u posljednjem kolu, no brazilski golman Willian bio je fantastičan, i obranio je svih sedam udaraca koji su išli u okvir njegovog gola.

U toj utakmici briljirali su igrači španjolske ElPozo Murcije, bek Marcel i zadnji Marlon. No, Brazil je reprezentacija koja na svakoj poziciji ima dva do tri elitna rješenja, tako da će Hrvatskoj prijetit opasnost sa svih strana. Pito, Ferrao, Arthur Dyego Zuffo, Rafa Santos, Neguinho... Riječ je o igračima koji bi u svim ostalim reprezentacijama bili nositelji igre....

Međutim, i Hrvatska je protiv Tajlanda pokazala svoju kvalitetu. Futsal Vatreni stvorili su dosta prilika, imali 36 udaraca, a u najvećem dijelu utakmice igrali smo i dobru obranu. Protiv Brazila Hrvatska će sigurno imati manje udaraca, a Brazilci će sigurno više prijetiti nego Tajlanđani.

Hrvatskoj danas treba utakmica kakvu je Tajland odigrao protiv Hrvatske. Futsal Vatreni trebaju biti izrazito efikasni, odnosno iskoristiti šanse u kojima će se naći, a trebamo se nadati i kako će Zoran Primić, hrvatska jedinica, odigrati utakmicu kakvu je odigrao tajlandski vratar, odnosno, da će svojim obranama 'izluditi' Brazilce i unijeti nervozu u njihove redove...

„Čeka nas jedan od najvećih izazova u karijerama, ali, s pravim pristupom, voljom i htijenjem možemo se nadati pozitivnom ishodu“, rekao je hrvatski vratar za FutsalBalkan.

Nadamo se da će tako i biti...



Tagovi

Futsalbrazilska futsal reprezentacijaHrvatska futsal reprezentacijasvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti