Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

„Bila je to neka druga razina za nas, ovaj Hajduk se sad bori za trofeje“

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 09.07.22. | 12:10

Prošlo je devet godina od posljednjeg susreta Dinama i Hajduka u Superkupu. Velika je razlika u momčadima i situaciji kakvoj se nalazio Hajduk onda i danas, a uoči današnje utakmice razgovarali smo s jednim od aktera utakmice iz 2013. na Maksimiru

Superkup je natjecanje u kojem Hajduk nije zaigrao od 2013. godine. Puno se toga promijenilo u periodu između dva osvojena trofeja za Bijele. Od teških dana loših rezultata, financijskih problema do nadogradnje i početka novog puta u kojem su ambicije na dobrim temeljima. Velika je i razlika između momčadi koja je istrčala 2013. godine na Maksimiru te one koju ćemo tek gledati. U tom rosteru igrača tek su trojica istih. Među igračima koje Igor Tudor onda imao na raspolaganju bili su Lovre Kalinić i Dino Mikanović, a pripreme je prošao i Josip Elez. Kalinić je imao onda 23 godine, Mikanović je bio 18-godišnjak kao i Elez koji je tog ljeta otišao u Lazio.

Igor Tudor se nakon odrađenih priprema na slovenskom Pohorju odlučio na prvu utakmicu sezonu poslati mladu momčad. Taj 'dječji vrtić', kako su onda popularno zvali, bila je jedna od najmlađih postava Hajduka. Pred 13 tisuća gledatelja Tudor je poslao na Dinamo sastav s pet tinejdžera među kojima je bio i 17-godišnji Tonći Mujan te 18-godišnjaci Mario Pašalić, Antonio Milić, Tomislav Kiš i Jean Evrard Kouassi. Bili su to uglavnom nadolazeći 'bili tići' koji su godinu prije osvojili juniorsko i kadetsko prvenstvo, a od njih su mnogi imali velika očekivanja. Međutim zbog tadašnje situacije u klubu nije bilo puno prostora ni vremena za značajniji razvoj. Čim bi netko bljesnuo i stigla ponuda za njega razmišljalo se o prodaji.

„Bilo je to prije deset godina. Onda nitko nije razmišljao o prodajama i odlascima, samo kako će zaigrati za Hajduk i uživati. Tek kasnije kroz karijeru su takve stvari postajale važnije. U tim ranijim godinama bilo nam je samo važno igrati nogomet“, kazao nam je Tonći Mujan, jedan od aktera Superkupa 2013. godine.

Sezonu prije Hajduk je završio na četvrtom mjestu s 25 bodova zaostatka za Dinamom koji je bio prvak. Osvojen Kup u finalu s Lokomotivom donio im je utakmicu Superkupa na Maksimiru za otvaranje nove sezone. S obzirom na iskusnu momčad Dinama s druge strane malotko je očekivao značajniji otpor Hajdukovih mladića u toj utakmici. Međutim, igrala je Hajdukova mlada momčad vrlo disciplinirano sa značajnim posjedom lopte, kombinatorno, težili su igri, nadigravanju, nadmudrivanju sa značajno iskusnijim internacionalcima koji su nosili Dinamov dres.

„Bilo je to za nas onda jedno veliko iskustvo. Jedva smo čekali da krene utakmica, a rezultat nije na kraju bio povoljan za nas. Tadašnja situacija je bila značajno drugačija. Ovaj Hajduk sad se bori za titule i trofeje. Već je tu blizu Dinamu, a tad su oni bili dosta jači. Međutim, kad se vratimo na to razdoblje dosta igrača je iz te generacije napravilo dobre karijere. Bili smo onda na početku nečega, većina je tek poslije pružila ono svoje najbolje, a neki nisu ispunili očekivanja. Sad je Hajduk puno jači nego onda. Klub se stabilizirao, ima zdravije temelje i sad se beru plodovi toga“, povukao je Mujan paralelu ondašnje i današnje momčadi.

U momčadi Dinama su onda bili igrači poput Joea Šimunića, Arijana Ademija, Marcela Brozovića, El Arbi Hillel Soudanija i Juniora Fernandesa. Bili su tu i 18-godišnji Tin Jedvaj, a s klupe su ulazili Andrej Kramarić, Domagoj Antolić i Alen Halilović. Nije bilo lako Tudoru onda pripremiti momčad protiv imena koja su mu bila s druge strane, ali našao je način kako pružiti otpor tada značajno snažnijem protivniku.

„Odradili smo onda i dobre pripreme u Sloveniji, a prije utakmice se i ne mogu sad baš detaljno sjetiti Tudorovih uputa. Sjećam se da je inzistirao da se pokušamo nadigravati s njima i da im pružimo otpor u čemu smo uspjeli. Zapamtio sam i detalj u kojem sam vidio onda klasu Joea Šimunića. Bio je to moj prvi dodir da igram protiv takve klase igrača s preko 100 nastupa za reprezentaciju. Bile su tu situacije u kojima vam se čini da ga možete napasti u presingu, uzeti mu loptu, napraviti nešto, ali on je to rješavao s takvom lakoćom. Bila je to neka druga razina za nas“, zaključio je Mujan.

Regularni dio utakmice završio je 1:1. Dinamo je poveo golom bivšeg hajdukovca Duje Čopa u 29. minuti, a Hajduk je izjednačio golom Mije Caktaša u 75. minuti iz penala koje je izborio Kouassi nakon duela s Addyjem. Nakon toga se pristupilo penalima u kojima je Dinamo bio stopostotan, a junak vratar Pablo Migliore koji je napustio Maksimir nakon samo dva mjeseca. Za Dinamo su s bijele točke pogađali Šimunić, Čop, Halilović i Antolić, dok je za Hajduk zabio Vršajević, a neprecizni su bili Jozinović i Ivan Tomičić kojem obranio Migliore.

Superkup 2013. stadion Maksimir, 6. srpnja

Dinamo – Hajduk 1:1; 5:2 nakon jedanaesteraca

Gledatelja: 13 000

Sudac: Ante Vučemilović – Šimunović

SASTAVI:

Dinamo: Migliore - Jedvaj, Addy, Šimunić, Ibanez - Ademi - Soudani, Brozović (od 90. Kramarić), Husejinović (od 68. Antolić), Fernandes (od 77. Halilović) - Čop

Hajduk: Kalinić - Vršajević, Milić, Milović, Jozinović - Anđelković - Kouassi, Pašalić (od 69. Sušić), Caktaš, Mujan (od 85. Mikanović) - Kiš (od 55. Tomičić)

Žuti kartoni: Addy (58.) / Jozinović (26.), Mikanović (87.)

Strijelci: 1:0 Čop (34.) / 1:1 Caktaš 11m (76.)

Hrvatski nogometni superkup

Subota, 9. srpnja

Dinamo – Hajduk 20.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

HajdukSuperkup 2022SuperkupHrvatski SuperkupDinamo ZagrebDerbi

Ostale Vijesti