REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Kvalifikacije za Euro: Devet reprezentacija izborilo plasman, sedam ih je vrlo blizu, Hrvati i Poljaci u nezavidnoj situaciji

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 18.10.23. | 07:56

Čak 21 reprezenatcija u posljednja dva kola nema šanse za direktnim plasmanom u Njemačku

Nakon listopadskog ciklusa poznato je devet reprezentacija koje će idućeg ljeta igrati Europsko prvenstvo. Njih još 15 traži svoj put u Njemačku kroz direktni plasman ili dodatne kvalifikacije koje se igraju u ožujsku 2024. godine.

U nastavku donosimo kratki pregled 'statusa' reprezentacija pred posljednja dva kola kvalifikacija...

OSIGURALI EURO (Belgija, Francuska, Portugal, Španjolska, Škotska, Turska, Austrija i Engleska)

Osim, dakako, domaćina Njemačke, mjesto na europskoj smotri u listopadu su osigurali redom Belgija, Francuska, Portugal, Španjolska, Škotska, Turska, Austrija i Engleska. Sve reprezentacije svojim su igrama zaslužile ovaj plasman, a ovako rani plasman u Njemačku iznenađujuće su osigurale reprezentacije Škotske, Austrije i Turske. Posebno je to iznenađujuće za Turke budući da su u do sada izgubili od Hrvatske i remizirali s Armenijom na domaćem terenu...

BLIZU PLASMANA NA EURO (Nizozemska, Albanija, Mađarska, Srbija, Slovenija, Danska, Slovačka)

Nizozemska je kasno izborenom pobjedom u Grčkoj došla na korak do Eura. Imaju isto bodova, bolji međusobni omjer i utakmicu više od Grčke, a Njemačku će osigurati ako u posljednja dva kola pobijede Irsku ili Gibraltar. Albanija nije matematički osigurala Euro, ali kao da je. Ima tri boda prednosti ispred treće Poljske, utakmicu manje, a u posljednja dva kola gostuje kod Moldove i dočekuje Ovčje Otoke. Mađari imaju šest bodova prednosti pred Crnom Gorom i samo ih dva poraza, uz dvije pobjede Crne Gore (igraju međusobni susret u Budimpešti) mogu udaljiti od Eura. Vrlo blizu Eura je i Srbija koja ima pet bodova i utakmicu više od Crne Gore te domaći susret s Bugarskom. Slovenija i Danska, koje u idućem kolu igraju u Kopenhagenu, imaju četiri boda prednosti pred Kazahstanom koji dočekuje San Marino. Pobjednik u tom dvoboju izborit će Euro, a u posljednjem kolu Danci gostuju kod Sjeverne Irske, a Slovenci dočekuju Kazahstan, a u tom susretu dovoljan im je i bod. Slovačkoj je dovoljan bod u posljednja dva kola protiv Islanda i Bosne i Hercegovine da i matematički izbori EURO.

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

OVISE SAMI O SEBI, ALI NE SMIJU KIKSATI (Ukrajina, Italija, Wales, Češka, Rumunjska, Švicarska, Izrael)

Dosta reprezentacija izborit će Euro, ako ne kiksaju u posljednja dva kola, s time da tu imamo i nekoliko izravnih duela, kao što su onaj između Ukrajine i Italije, te u skupini I u kojoj Rumunjska dočekuje Švicarsku, a Izrael bi trebao ugostiti Švicarsku i Rumunjsku. Izrael ima pet bodova i dvije utakmice manje od Rumunjske te četiri boda i utakmicu manje od Švicarske. Ako ratom zaraćena zemlja pobijedi u odgođenim utakmicama protiv Kosova i Švicarske (trebala se igrati u Tel Avivu), a onda u posljednja dva kola svlada Rumunjsku (Jeruzalem) i Andoru, Izraelci će izboriti Euro. No, dok protiv Kosova i Andore mogu očekivati na tri boda, domaće pobjede, ako će se uopće igrati u Izraelu, protiv Švicarske i Rumunjske nisu toliko izvjesne.

NE OVISE SAMI O SEBI, NE SMIJU KIKSATI, ALI IMAJU REALNE ŠANSE (Hrvatska, Poljska)

Poljaci za plasman na Euro na domaćem terenu moraju svladati Češku, što je izvedivo, budući da se Česi nalaze u lošoj formi, no onda se trebaju nadati da Češka u posljednjem kolu ne svlada Moldovu koja bi pobjedom nad Albanijom doma ostala u igri za Euro. Situacija s Hrvatskom je jasna, ako pobijedimo obje utakmice (Latvija vani, Armenija doma) plasirat ćemo se na Euro ako Wales ne pobijedi Armeniju vani i(li) Tursku doma. No, ako Velšani u posljednja tri kola pobijede tri glavna konkurenta za Euro (Hrvatska, Armenija i Turska), onda im moramo stisnuti ruku, reći im da su zaslužili Euro, a mi se vaditi u dodatnim kvalifikacijama.

NE OVISE SAMI O SEBI, NE SMIJU KIKSATI, ALI IMAJU MINIMALNE ŠANSE (Grčka, Sjeverna Makedonija, Armenija, Moldova, Crna Gora, Kazahstan, Luksemburg, Island)

Puno se toga mora poklopiti da navedene reprezentacije izbore Euro kroz ove kvalifikacije. Osim što moraju slaviti u posljednjim utakmicama, mora im se dosta toga poklopiti da izbore Njemačku 2024.

NEMAJU NIKAKVE ŠANSE ZA EURO KROZ DIREKTNI PLASMAN (Norveška, Gruzija, Cipar, Irska, Gibraltar, Malta, Latvija, Ovčji Otoci, Švedska, Azerbajdžan, Estonija, Litva, Bugarska, Finska, Sjeverna Irska, San Marino, Kosovo, Bjelorusijia, Andora, Bosna i Hercegovina, Lihtenštajn)

Neke od ovih reprezentacija Euro će tražiti kroz playoff, no većina njih će se oprostiti od natjecateljskih utakmica sve do početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i nove sezone Lige nacija koja počinje iduće jeseni. (nr)

Oglas

Euro 2024, kvalifikacije

Četvrtak, 12. listopada

Skupina A

Španjolska – Škotska, 2-0

Cipar – Norveška, 0-4

Skupina D

Latvija – Armenija 2-0

Hrvatska – Turska, 0-1

Skupina E

Albanija – Češka, 3-0

Ovčji Otoci – Poljska, 0-2

Skupina I

Andora – Kosovo, 0-3

Bjelorusija – Rumunjska, 0-0

Izrael – Švicarska, odgođeno

Petak, 13. listopada

Skupina B

Nizozemska – Francuska 1-2

R. Irska – Grčka 0-2

Skupina F

Estonija – Azerbajdžan 0-2

Austrija – Belgija 2-3

Skupina J

Island – Luksemburg 1-1

Portugal – Slovačka 3-2

Lihtenštajn – BiH 0-2

Subota, 14. listopada

Skupina C

Ukrajina – S. Makedonija, 2-0

Italija – Malta 4-0

Skupina G

Bugarska – Litva, 0-2

Mađarska – Srbija 2-1

Skupina H

S. Irska – San Marino, 3-0

Slovenija – Finska, 3-0

Danska – Kazahstan 3-1

Nedjelja, 15. Listopada

Skupina A

Gruzija – Cipar 4-0

Norveška – Španjolska 0-1

Skupina D

Turska – Latvija 4-0

Wales – Hrvatska 2-1

Skupina E

Češka – Ovčji Otoci 1-0

Poljska – Moldova 1-1

Skupina I

Švicarska – Bjelorusija 3-3

Rumunjska – Andora 4-0

Kosovo – Izrael odgođeno

Ponedjeljak, 16. listopada

Skupina B

Grčka – Nizozemska, 0-1

Gibraltar – R. Irska, 0-4

Skupina F

Azerbajdžan – Austrija, 0-1

Belgija – Švedska, 1-1 *prekinuto

Skupina J

Island – Lihtenštajn, 4-0

BiH – Portugal, 0-5

Luksemburg – Slovačka, 0-1

Utorak, 17. listopada

Skupina C

Engleska – Italija 3-1

Malta – Ukrajina 1-3

Skupina G

Srbija – Crna Gora 3-1

Litva – Mađarska 2-2

Skupina H

Finska – Kazahstan 1-2

S. Irska – Slovenija 0-1

San Marino – Danska 1-2


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Kvalifikacije za EuroKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti