Dražen Novosel/NK Varaždin
Dražen Novosel/NK Varaždin

Kovačević: “Čeka nas najteži mogući suparnik, ali želimo li u Europu moramo ga svladati”; Škaričić: “Frigan? Imamo mi kvalitete i u obrani”

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 12.05.23. | 11:56

U nedjelju u Baroknom gradu gostuje trećeplasirana Rijeka, koja Varaždinu bježi šest bodova tri kola prije kraja prvenstva

Trener Mario Kovačević i branič Luka Škaričić (21) istrčali su pred novinare dva dana prije prvenstvene utakmice protiv Rijeke, pretposljednje ovosezonske Varaždinaca pred svojim navijačima u Baroknom gradu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Varaždin je davno prebacio plan osvojenih bodova za ostanak, a u preostala tri kola pokušat će osvojiti što više od mogućih devet bodova kako bi se pomaknuo s trenutnog šestog na četvrto mjesto, dokopao se Konferencijske lige. Međutim, nije svejedno koje će mjesto zauzeti neovisno o Europi, jer ove sezone, prema ugovoru o tv-pravima, premira se plasman, pa tako prvoplasiranom pripada 1.231.667 eura, drugoplasiranom 1.141.416, trećeplasiranom 1.051.16, četvrtoplasiranom 1.006.038, petoplasiranom 915.787, šestoplasiranom 870.661, sedmoplasiranom 825.535, osmoplasiranom 780.410, devetoplasiranom 690.158, a posljednjeplasiranom 645.033 eura. Nije isto biti peti ili osmi, primjerice.

“Veseli nas ova utakmica, veseli nas borva za što bolju poziciju, da u zadnjim kolima ne razmišljamo samo o golom opstanku nego da uhvatimo što bolju poziciju, jer još smo u igri za četvrto mjesto”, započeo je trener Mario Kovačević.

“Čeka nas najteži mogući suparnik, koji ovog proljeća igra najbolji nogomet u ligi, ali to smo htjeli. Vjerujem u svoje igrače, moramo protiv najtežih suparnika pokazati da smo zasluženo tu gdje jesmo i ako želimo nešto više takvog suparnika moramo i želimo pobijediti pred našom publikom, uza svo poštovanje kvalitete Rijeke”.

Što se terpreme, ima problema, no vraćaju se kartonirani koji su propustili Šibenik, Matija Kolarić, Luka Jelenić i Jozo Stanić, iako je potonji upitan jer je osjetio nešto na treningu jučer, ali Kovačevića posebno me veseli što je ponovno u konkurenciji Igor Postonjski, kapetan momčadi

“Naravno, teško je očekivati da će Postonjski moći igrati cijelu utakmicu, no izvadio je vijke, nema više bolova u nozi i sigurno nam može pomoći već ovu utakmicu, a pogotovo preostala dva kola”.

Probemi su ozljede, no dobra je stvar oporavak od bolesti Tonia Teklića, iako neće vjerojatno biti spreman za cijelu utakmicu.

“I prije Šibenika nam je nedostajalo puno igrača, a sad su nam izvan stroja dva ponajbolja ovog proljeća, Šego, koji se ozlijedio već u prvom poluvremenu u Šibeniku, a u utorak je na treningu gležanj izvrnuo Mitrovski, a otprije nemamo Puclina, Drožđeka, Banovca, Herreru, Vuka, dakle većinom su to igrači koji igraju na krilnim pozicijama, pa nam je to problem i što se tiče načina i sustava igre, jer dosad smo igrali s dva krila. No, imamo još dva treninga da se što bolje pripremimo, a pokazali smo i protiv Šibenika, što stalno ponavljam, da su igrači koji su dosad manje igrali puni želje i volje da dobiju priliku, pa će tako, siguran sam, biti i u nedjelju.”

Rijeka nije bila sretna po Varaždin jesenas, ali ni proljetos.

“Rijeka je vrh hrvatskog nogometa, dovela je puno igrača ljetos, pa potom na zimu, presložila se, nadogradila se, isplivali su joj mladi igrači, uz iskusnog Dilavera… Ljetos smo je na Rujevici pobijedili, zadnje dvije su otišle na njihovu stranu, vrijeme je da sad opet mi pobijedimo, iako respektiramo Rijeku. No, ne moram to ja govoriti, rezultati ovog proljeća sve govore o Rijeci i radu mog kolege Jakirovića, koji zna svoj posao, igra Rijeka dobro u oba smjera”.

Kroz tjedan je u prijateljskoj utakmici protiv Međimurja Kovačević isprobao 10 juniora, možda netko od njih starta u nedjelju. Pouke iz zadnja dva poraza su izvučene.

“U prvoj varaždinskoj utakmici utakmicu je usmjerio crveni karton Lamine Ba u 45. minuti, cijelo drugo poluvrijeme smo bili s igračem manje, primili već u 47. Minuti gol, pa doživjeli težak poraz, a na Rujevici prije dva mjeseca presjekao nas je primljeni gol u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, a u nastavku smo prerano krenuli va banque. Žao mi je te utakmice, no sad je prilika za revanš”, kazaoje Kovačević te poručio:

“Nije se lako boriti za četvrto mjesto u Ligi 10, izgaramo da dostignemo to mjesto. Na neki način mi je i drago čuti poneko nezadovoljstvo navijača, ali već to što se borimo za Europu znači da vrijedimo. Trenutno nam je energija maksimalno usmjerena prema Rijeci, da se razvesele navijači koji vjerno prate Varaždince na stadionu u Zagrebačkoj, a onda ćemo kalkulirati što dalje.

Luka Škaričić je na posudbi iz Hajduka, ove je sezone odigrao samo 128 minuta u prvenstvu te 210 u Kupu. Imao je ove sezone puno peha s ozljedama, no sad veli da se osjeća super i da može dati svoj maksimum.

“Rijeka je neugodan suparnik, slažem se da možda igra najbolji nogomet u HNL-u u ovom trenutku, a meni se baš namjestilo da sam debitirao u HNL-u protiv Rijeke na Rujevici kad smo pobijedili, tako da ću ja u nedjelju imati još veći motiv protiv Rijeke ako budem nastupio. Ozračje u svlačionici kod nas je uvijek dobro, bez obzira na puno ozljeda, no siguran sam da će svi koji nastupe dati 100 posto te da će tri boda ostati u Varaždinu”.

Bit će posla za obranu, posebno s Friganom, ali i Ampemom, Obregonom…

“Osobno poznajem Frigana iz U20 reprezentacije, neugodan je, brz, žilav, agresivan, ali imamo mi kvalitetne igrače u zadnjoj liniji koji će dati sve od sebe da ga zaustave te da pobijedimo”, poručio je mladi hrvatski reprezentativac. (nl)



Tagovi

Mario KovačevićLuka ŠkaričićNK VaraždinHNK RijekaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti