Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Brodić za Germanijak: "Karijera mi je živa, uživam u nogometu, nadmašio sam očekivanja. Dinamo? Iskreno, ne očekujem poziv!"

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 11.05.23. | 15:00

Napadač Varaždina i treći strijelac lige za Germanijak govori o svojim i klupskim ambicijama, usponima i padovima, mogućem povratku u Maksimir i budućoj karijeri

U sjeni mnogih zvučnih HNL-a priča ove sezone, nekako ispod radara prolazi ona o Franu Brodiću. Napadač Varaždina i nekadašnja Dinamova mlada zvijezda, zagazio je u siječnju u 27.godinu života, kažu da su to najbolje nogometne godine, prošao već puno uspona i padova, trnja i zvijezda, nada i sumnji. I kad su već mnogi mislili da će Brodićev CV podsjetiti na brojne životopise nadarenih nogometaša, koji nikad nisu ostvarili puni opseg karijere, Brodić je eksplodirao u Varaždinu. Zabio je ove sezone već 12 HNL golova, jedan je dodao u Kupu i treći je strijelac lige, iza Livaje i Frigana. I, još se ne misli zaustaviti.

"Zadovoljan sam, naravno. Zabio sam 12 golova, a neki mi je cilj na polusezoni bio da do kraja postignem 10 pogodaka. Imao sam pet u prvom dijelu sezone, pomislio sam da bi bilo dobro kad dih na proljeće zabio još pet. A evo, zabio sam već 12, a uz to sam jedini igrač s vrha ljestvice strijelaca, koji je ne puca jedanaesterce. Kad bih još i to radio, već bih bio oko 15 u HNL-u ove sezone. No, i ovako imam još tri utakmice i tri prilike poboljšati statistiku, doći i do 15 golova.", priča nam Brodić, koji i u razgovoru djeluje zadovoljno. Kako i ne bi, prije godinu, dvije bio je na rubu karijere, mučile su ga ozljede, nije znao gdje će igrati i kojim putem krenuti. Došao je u drugoligaša Kustošiju, potom u Goricu, gdje se nije naigrao. A onda se pojavio Varaždin.

"Bila je to dobra odluka. Došao sam u Varaždin i pomogao ulasku u HNL, zatim odlučio i ostati, igrati u HNL-u. Sve je ispalo super. Dobra smo momčad i škvadra, trener Mario Kovačević odlično je kliknuo s nama, dopušta nam određenu slobodu i ono najvažnije - igramo napadački nogomet. U Varaždinu sam se našao, da, mogu reći da sam oživio karijeru, uživam u nogometu, baš guštam."

Nakon teških trenutaka, brojnih ozljeda i razočaranja stigla je najbolja sezona karijere. Je li ikad razmišljao o odlasku iz nogometa, želio dići ruke od svega, kad je vidio da stvari ne idu u smjeru u kojem je zamišljao svoju karijeru?

"Pa, nisam nikad baš tako radikalno razmišljao, obožavam nogomet i želim ga igrati, nisam tip koji odustaje. Ali, da sam se ponekad pitao što će biti, to jesam. Recimo, kad sam dolazio u Drugu HNL, u Kustošiju, razmišljao sam što će biti ako se ponovno ozlijedim, hoću li se uspjeti vratiti i napraviti taj iskorak koji želim. Sve je, na kraju, ispalo dobro, igram u Varaždinu, zabijam, zdrav sam i zadovoljan. A što će biti dalje i gdje ću završiti, u kojem će mi smjeru ići karijera, na to se ne isplati trošiti vrijeme."

Priznaje da nije ni sam mislio da će ove sezone u HNL-u, u dresu Varaždina, biti tako produktivan.

"Istina, nadmašio sam svoja očekivanja. Stvarno je sve odlično."

U nedjelju u Varaždin stiže Rijeka. Pobjedom bi Brodić i društvo opet došli u ozbiljnu borbu za Europu, prilika je to koju žele iskoristiti.

"Nemamo imperativ, svoj smo primarni cilj, ostanak, ostvarili, ali igramo do kraja za Europu. Mi igrači želimo dohvatiti mjesto koje vodi u Konferencijsku ligu, utakmica s Rijekom šansa nam je da budemo u tom društvu. Ako izgubimo, onda ćemo teško do Europe, premda, možda ni tada neće sve biti izgubljeno, igraju i drugi konkurenti međusobno, No, da na kraju završimo i osmi, što je također mogući scenarij, bit će to za nas dobra sezona i najava da bi iduća mogla biti i bolja."

Rijeka je hit-proljeća, trener Jakirović potpuno je promijenio krvnu sliku momčadi s Rujevice.

"Sigurno nas čeka teška utakmica, Rijeka je odlična, Jakirović je stvarno napravio vrhunski posao. Ali, vjerujem da će, iako se spominje kiša, biti naš stadion dobro popunjen, zapadna tribina uvijek je puna i da ćemo uz podršku naših navijača upisati ta tri boda. I nastaviti se boriti za Europu."

Bilo bi i više bodova na računu da su Varaždinci pobijedili još nekoga od klubova s vrha. Protiv Hajduka i Dinama imali su prilike, nisu ih iskoristili.

"Točno, igrali smo vrlo dobro u većini utakmici protiv ta dva kluba, protiv Hajduka smo, recimo, izgubili sve četiri utakmice, iako smo ga u tri sasvim nadigrali. Protiv Dinama smo vodili u Maksimiru, imali šanse, na kraju dobili crveni karton i izgubili. Ali, to je tako, mlada smo momčad, s puno neiskusnih igrača i to se u takvim utakmicama moralo osjetiti. Vjerujem da nam je ova sezona svima škola i da će Varaždin iduće sezone takve utakmice, u kojima vodi 1:0 ili 2:1, znati okončati pobjedom."

Brodić govori kao da ostaje i iduće sezone u Varaždinu?

"Vidjet ćemo. Imam ugovor do 2024., dakle, ako me netko želi na ljeto, morat će platiti odštetu. Nemam problema s tim da ostanem u Varaždinu, kažem, lijepo mi je ovdje."

A očekuje li možda poziv iz Maksimira? Iz Dinama je otišao vrlo mlad, nije ostavio dublji trag u Maksimiru, a ove je sezone zabio više golova nego glavni Dinamovi napadači Petković i Drmić. Je li to referenca za povratak?

"Ha, tko ne bi volio jednom se vratiti u Dinamo, pokazati se i dokazati u svojem klubu, na svom stadionu. Međutim, iskreno, ne očekujem da će se to dogoditi, da će me Dinamo zvati. Dinamo gleda neke druge napadače, ima neke druge ideje i nije realno da ću se vratiti. A da bih volio, naravno."

Žali li sad za nekim potezima u karijeri ili bi opet sve ponovio i prolazio ovaj težak put zadnjih 10-ak godina?

"Ne mogu reći da žalim, jer svaki klub, svaki grad, bio je novo iskustvo, nova lekcija, nešto sam naučio, razvijao se kao igrač i čovjek. Mogu reći da je možda normalniji put da mladi igrači do 21. ili 22. godine ostanu u Dinamu pa onda odlaze u inozemstvo, ali nema pravila i nije isključeno da i oni koji odu mlađi uspjeti u inozemstvu. Ja sam imao put kakav sam imao, uspone i padove, ali sad sam u fazi kad stvarno uživam u nogometu, pun sam iskustva i vjerujem da je još dosta kvalitetnih sezona ispred mene."



Tagovi

Fran BrodićNK VaraždinGNK DinamoHNLHrvatska nogometna ligaMario Kovačević

Ostale Vijesti