Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Kako izgleda Dinamo? RPG je 'fix', Rog veliki adut, a Hoxha je Pjacu izazvao na dvoboj

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 24.07.24. | 09:45

Sad se vidi koliki luksuz imaju Modri u odnosu na prijašnje godine, koliko im znači još 10 dana priprema do početka sezone. Jakirović će protiv Šahtara dobiti neke konačne odgovore

Protivnik nije bio ista razina, Vardar je daleko od nekih davnih, ali i ne tako davnih vremena kad je Dinamu znao biti kost u grlu. Ni teren nije bio 'bogznakaj', igrači su proklizavali i padali, poput Petkovića u gol prilici, ali ne sumnjamo da će uskoro 'Sakomanova vojske' travnjak dovesti u red. Slavili su Modri 3-0 protiv Makedonaca, uvjerljivo i samouvjereno iako, naravno, ta utakmica nije mjerilo trenutne Dinamove kvalitete. Ipak je riječ o pripremnom dvoboju iz kojega ne treba izvlačiti konačne zaključke. Ali, neke stvari, definitivno, treba primijetiti i istaknuti.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Prvo - luksuz! Sad se, zapravo, vidi koliki luksuz ima Dinamo u odnosu na prijašnje godine, koliko znači tih dodatnih 10 dana priprema i kasniji početak sezone. Dok je Sergej Jakirović davao po poluvrijeme dvjema momčadima, mijenjao pozicije igračima i ostavio čak četvoricu (Baturina, Ademi, Perković, Špikić) na kućnoj njezi zbog viroze, mnogi su europski klubovi baš u tom terminu igrali svoje europske utakmice u drugom pretkolu Lige prvaka. Istom onom u kojemu je Dinamo počinjao svoje sezone godinama unatrag, A pred ovom momčadi i trenerom Jakirovićem sad je još 10 dana treninga, do prvih europskih utakmica, koje život znače, gotovo mjesec dana, sasvim dovoljno vremena da sve sjedne na mjesto. U petak i subotu na programu su utakmice protiv Šahtara, baš prave provjere za kraj priprema i odlična generalka za početak sezone.

Drugo - RPG je veliko pojačanje! Došao je, istina, u drugom dijelu prošle sezone i već tada pokazivao da nije samo običan prolaznik, a ovo što od Pierre-Gabriela gledamo ovog ljeta, samo potvrđuje te zaključke. Igrao je na lijevom boku i opet odigrao odlično, bio je asistent za gol Pjace, ali to je samo bonus. On u obrani djeluje čvrsto, moćno, da je momčadi sigurnost. Sergej Jakirović više ne može zamisliti obranu bez njega, ako su svi drugi u zadnjoj liniji podložni promjenama, RPG je 'fix'. Pitanje je samo na kojoj poziciji. Ova opcija s Ristovskim na desnoj strani i njime na lijevom boku, to bi mogao postati Dinamov standard u najvažnijim utakmicama, koliko god se RPG još bolje snalazi na desnom boku. No, ako se po utakmici s Vardarom išta može i smije zaključiti, onda je RPG pokazao da mu pozicija nije važna, a s obzirom da se Jakirović ne namjerava tako lako odreći Ristovskog, onda ta ideja 'pije vodu'.

Treće - Rog je odlična vijest! U sve tri utakmice, koje je Dinamo odigrao na pripremama ovog ljeta, Marko Rog bio je jedan od glavnih i najistaknutijih igrača. Svaki put je ušao u drugom poluvremenu i iskočio. I to sad više nije slučajno, to sad više nije bljesak, posluži li ga zdravlje, Rog bi doista mogao biti jak Dinamov adut. Ako ne za svih 90, onda barem za 45-60 minuta. Podsjeća ponekad na 'starog' Roga, željan je igre, ne preza od presinga, napada, ubada... Nedostaje mu još preciznosti u završnici, ali znamo da Rog to ima, samo treba isplivati na površinu. Apsolutno odličan džoker, igrač, kojim jednim potezom može usmjeriti Dinamovu sezonu.

Četvrto - Hoxha dao broj, ne i mjesto! Pjaca je zvijezda, Dinamovo dijete, ljubimac navijača i javnosti. Igračina, koju su ozljede zaustavile da napravi veliku karijeru. Protiv Vardara je zabio gol, prvi za Dinamo nakon osam godina i - Vardara, zaslužio je povratnički pljesak s tribine. Međutim, Pjaca ima velikog konkurenta za mjesto na lijevom krilu, na svojoj prirodnoj poziciji, a on se zove Arbër Hoxha. Albanski reprezentativac prepustio je Pjaci broj 20 na dresu, dočekao ga je prijateljski, ali mjesto u momčadi ne želi mu tek tako ustupiti. Pjaca je u ovoj utakmici zaigrao na desnoj strani, a Hoxha na lijevoj odigrao vrlo dobro i bacio rukavicu Pjaci u ovom dvoboju. Sad dok Dinamo čeka desno krilo, mogu igrati ovako, svaki na svojoj strani, ako dođe željeno pojačanje, tada će to postati dvojba. Ili, slatka briga, ovisno kako već koji trener gleda.

Peto - Torrente i Mmaee! Obojica su odigrali korektno, Španjolac je i zabio nakon kornera, što je veliki plus za Dinamovu igru. Visoki stoper, koji je konkretan u prekidima! Djeluje 'Inspektor' mirno i fokusirano, nismo dosad vidjeli nijednu veću pogrešku. No, naravno, nisu ovo utakmice iz kojih se mogu vaditi zaključne ocjene, pogotovo kad je obrana u pitanju. Vidjet ćemo kad dođu pravi ispiti. Isto vrijedi i za Mmaeea, koji je u svojem debiju skrenuo pažnju gardom i čitanjem igre, pravovremenim izlascima na loptu. Čekamo nove testove!

Šesto - Oni su mali, ali su veliki! Mislimo na Dinamove klince. Trojica su participirala protiv Vardara, dao je Jakirović šansu Mikiću, Horvatu i Paviću. Dakako i već 'starosjediocu' Vrbančiću. Oni su samo još jednom potvrdili da se s njima može računati na seniroskoj razini i u ozbiljnijim utakmicama. Ponovit ćemo, nema se tu što čekati, ti dečki zaslužuju priliku. Kako su oni zaigrali, tako se i tribina probudila i počela navijati. Nije slučajno, puni su energije i oni tu enegiju prenose i na publiku, podižu s nogu.



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićMarko RogMarko PjacaArber HoxhaLjetni prijelazni rok 2024.pripreme

Ostale Vijesti