Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Kako će Valdas uklopiti Lukasa u momčad Bijelih?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 11.01.22. | 11:33

Prvo zimsko pojačanje Hajduka pojačat će konkurenciju na nekoliko položaja u veznom redu.

Prve informacije o Lukasu Grgiću (26) govore da je riječ o borbenom, čvrstom igraču sredine terena koji se najugodnije osjeća na poziciji „šestice“. Ispred zadnje linije, u prostoru u kojem se u fazi obrane najčešće razbijaju napadi protivnika dok u fazi napada igrači koji pokrivaju taj prostor često započinju akcije te daju ritam i balans igri. U prvom dijelu sezone Hajduk je baš u tom dijelu momčadi imao najviše oscilacija tako da je dovođenje Grgića logičan potez, jasan i nogometnim laicima. Je li dobar ili ne, pokazat će vrijeme, odnosno Grgićeve predstave kada dobije prigodu kod trenera Valdasa Dambrauskasa.

Činjenica je, na osnovu dojma iz prvog dijela sezone u kojem su Hajdukovi veznjaci igrali od solidnog prema lošem, da Splićanima treba igrač čvrstog garda, pozitivno drzak i agresivan. Netko tko će dobro reagirati na ničije lopte ili na takozvane druge lopte nakon što ih protivnik ispucava iz zadnje linije na veznjake ili napadače. Također, potreban je Bijelima igrač koji će u visokom ritmu istrčati cijelu utakmicu, taktički dovoljno obučen da zna zatvarati prostor i pokrivati koridore u koje bi mogla doći lopta. Je li Grgić taj, još ćemo vidjeti, sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius dugo ga je pratio i konstatirao da je drukčiji od igrača koji su već u kadru Bijelih. Ipak, postoje određene sličnosti s Josipom Vukovićem i Marcom Fossatijem s kojima će vjerojatno dijeliti minutažu. Hoće li Grgić postati rotacijski igrač ili će odmah čvrsto ugrabiti mjesto u početnoj postavi ovisit će o njegovom radu na treninzima i utakmicama; trener Dambrauskas odmah ga je uključio u trenažni proces. Stigao je na Poljud u vrlo dobrom fizičkom stanju, jezik mu nije barijera i sve su naznake da će se brzo prilagoditi novoj sredini.

Gdje će ga i koliko koristiti litavski trener tek ćemo doznati, ali možemo se poigrati nekim formacijama na osnovu dostupnih informacija.

Grgić u formaciji 4-2-3-1

Najčešće upotrebljavana formacija u dosadašnjih sedam utakmica otkad je Dambrauskas sjeo na klupu Hajduka. S dvije „šestice“ kojima je primarni zadatak čuvati leđa napadačima i smanjiti pritisak na obranu. U idealnoj situaciji iz prvog dijela sezone to je trebao biti tandem Vuković – Fossati, ali zbog raznih okolnosti malo su igrali zajedno. Fossati se vratio u Hajduk tek u rujnu, Vuković se potom ozlijedio pa je zaigrao tek u posljednjim utakmicama polusezone. Mijenjali su ih silom prilika Krovinović i Atanasov kojima više odgovaraju ofenzivnije uloge u sredini terena. U proljetnom dijelu sezone slika bi trebala biti bolja, Fossati i Vuković su zdravi i spremni, Grgić je došao da im puše za vratom. Prednost mu je što je ljevak, to je uvijek dobro za balans u momčadi i lakše otvaranje napada.

Dakle, u formaciji 4-2-3-1 s Grgićem bi Hajduk mogao izgledati ovako:

Grgić u formaciji 4-3-3

Jedna od opcija koja se otvara dolaskom Grgića je formacija s trojicom veznih igrača, s tim da se 26-godišnji Austrijanac može koristiti na dvije pozicije. Kao klasični zadnji vezni ispred obrane odnosno kao lijevi vezni. Naravno, ovisno o taktici i protivniku, ova se formacija može promatrati kao izuzetno napadačka ako podignete visoko zadnju liniju i inzisitrate na posjedu lopte. A može biti i obrambena ako igrate protiv momčadi koja teži posjedu lopte pa čekate priliku iz kontranapada po oduzetoj lopti. Što bi značilo da u sredini terena trebate čvrste i motorične igrače, a u prednjoj liniji hitre i prodorne igrače.

Stoga smo ovdje odlučili ponuditi dvije verzije formacije 4-3-3 (4-1-4-1) s Grgićem u postavi.


Grgić u formaciji 4-4-2

Formacija koju smo zamislili s četiri igrača u sredini postavljena u rombu, Grgić u njoj može igrati na dvije pozicije, identične kao u formaciji 4-3-3. Ova opcija je napadački orijentirana, naročito ako se realizira povratak Nikole Kalinića u Hajduk. Krovinović na polušpici, Livaja i Kalinić u napadu, to bi vjerojatno potpisali brojni navijači Bijelih. Naravno, dolazak Kalinića značit će i promjene u formacijama koje smo prethodno naveli, ali čini se da bi ova kombinacija u napadu Bijelih mogla biti vrlo ubojita.

Uloga veznjaka u ovom je slučaju najčešće takva da se podignu visoko prema napadu, da prihvaćaju odbijene lopte i pritišću vezni red protivnika. Grgić bi se u tome mogao dobro snalaziti bez obzira bio na zadnjem ili lijevom veznom

4-4-2 s Grgićem u postavi

Sve ovo su naravno pretpostavke, na Grgiću je da se dokaže treneru Dambrauskasu i izbori mjesto u početnoj postavi. Za svaku momčad je dobro da je konkurencija jača i brojnija, nije ni Hajduk u tome iznimka. Grgić je doveden ciljano i planirano, vezni red Bijelih je njegovim dolaskom kompletiran, vidjet ćemo je li poboljšan.


Tagovi

HajdukLukas GrgićHNLPrva HNLanalizaTaktička analizapripremeHrvatskahrvatski nogomet

Ostale Vijesti