Robert Matić/hajduk.hr
Robert Matić/hajduk.hr

Je li 'slučaj Emir' unio nemir: Prolaz moraju potvrditi - Livaja, Perišić i(li) Rakitić!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 01.08.24. | 08:01

Gattusova čvrsta ruka za traži novu pobjedu Hajduka kod HB Tórshavna (21 sat, MAXSport 1, HDTV)

Temperatura od oko deset stupnjeva, umjetna trava, nedolazak Emira Sahitija na Ovčje Otoke – sve su to negativnosti koje mogu utjecati na Hajduk u uzvratnom susretu 2. kola kvalifikacija ze Konferencijsku ligu u utakmici s HB Tórshavnom ovog četvrtka s početkom u 21 sat (MAXSport 1, HDTV).

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ali treba gledati pozitivno, je Bijeli imaju prednost 2-0 iz prvog susreta, vodi ih Gennaro Gattuso koji ima svjetsku reputaciju, kao što je posjeduju kapetan Marko Livaja, Ivan Perišić te Ivan Rakitić, igrači od kojih se očekuje rješavanje prolaza. U utakmici na Poljudu, vidjelo se da je Hajduk nekoliko razina iznad momčadi s Ovčjih Otoka koju je taktički organizirao talijanski trener Adolfo Sormani, pa su tako u Splitu u drugom poluvremenu imali inicijativu budući da se Gattusova momčad povukla računajući da će treći gol pasti sam po sebi.

Tri razlike bi omogućilo komotniji uzvrat, a ovako Hajduk sa svježim iskustvima nakon 2-0 iz privh utakmica, te ispadanja, hoćeš-nećeš u podsvjesti ima Gziru United i Tobol koji su ih nokautirali u bliskoj prošlosti.

No, na Ovčjim Otocima to se ne bi smjelo dogoditi zbog svih prednosti koje ima splitski klub, odlučan u namjeri ulaska u ligašku fazu trećeg po snazi europskog natjecanja i veće konkurentnosti na domaćoj razini. Sad kad domaći moraju napasti, Hajduk bi mogao profitirati, možda se napokon otvori špina, pa Bijeli odigraju nadahnuto i efikasno, da golovi poteku u potocima.

Domaći trener bio je nezadovoljan izvedbom na Poljudu, jer nije bilo kolektivne igre, nije se puno vidio ni njihov najefikasniji igrač Áki Samuelsen, ukupno su imali jednu jedinu prigodu, no Sormani se hrabri, pa je tako uoči uzvarat rekao:

„Možemo igrati s njima, napraviti im problema“, optimističan je Gattusov sunarodnjak koji se nada i podršci domaće publike na stadionu koji može primiti pet tisuća gledatelja, a sigurno će biti i gostujućih navijača koji će se pojaviti kako bi podržali Bijele na njihovu europskom putu.

Put je to koji u slučaju prolaza u koji, 'bijela vojska' ne sumnja, vodi najvjerojatnije u Ružomberok idućeg četvrtka, jer Slovaci su prvi susret na domaćem terenu izgubili od Trabzospora, a Splićani idu na poraženog iiz kvalifikacija za Europsku ligu.

Vidjet ćemo koliko će efekta imati blagi nemir koji je je prouzročio 'slučaj' Emir (Sahiti), pa ga Gattuso nije vodio na put jer je prekršio klupski pravilnik o disciplini kašnjenjem na zajedničku obvezu koju je momčad imala dva dana prije utakmice. Ostali su bez desnog krila, standardnog igrača, a Gattuso mu mora pronaći zamjenu.

Nije realno da od početka na toj strani zaigra Abdoulie Sanyang Bamba koji se poput Perišića i Rakitića kasnije priključio. Međutim, Perišić koji je već davno htio igrati utakmice od početka, ovaj put bi to konačno mogao. Lijeva strana je njegova, a slutimo da bi Gattuso mogao improvizirati te staviti Rokasa Pukštasa desno, što bi otvorilo mjesto Anthonyju Kaliku iza Livaje. U defenzivnom dijelu veznog reda starteri bi trebali biti Filip Krovinović i Marko Capan, a Raketa je spreman s klupe pomoći i debitirati u bijelom dresu.

„Utakmica će biti teška, drugačija zbog klime i terena. Moramo odigrati veliku utakmicu, potreban je veliki Hajduk“, poručio je Gattuso koji je na Ovčjim Otocima već bio talijanskom reprezentacijom i Glasgow Rangersom u igračikim danima.

Bude li sve po planu, mogli bismo vidjeti Rakitića, ali i mlade poput Bruna Durdova koji može postati najmlađi Hajdukov strijelac u europskim natjecanjima, srušiti rekord Nikole Vlašića.

Nema prevelike mudrosti, jer Hajduk mora proći ovu europsku prepreku, ući protiv Slaven Belupa s entuzijazmom i optimizmom u nedjelju na Poljudu koje će tradicionalno biti dobro ispunjen dok traje europska euforija koji bi se ovaj put mogla produžiti i tijekom jeseni.

Sudac utakmice je Tim Marshall, pomoćnici su Georgios Argyropoulos i Brian Wilson, a četvrti arbitar Shane Andrews, svi iz Sjeverne Irske.

OČEKIVANI SASTAVI:

HB Tórshavn (4-3-3): Gestsson – Voss, Chukwudi, Davidson, Dam – Sorensen, Mouritsen, Skytte – Guttesen, Dahl, Samuelson.

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Moufi, Uremović, Šarlija, Diallo – Capan, Krovinović – Pukštas, Kalik, Perišić – Livaja.



Tagovi

HB TórshavnHajdukGennaro GattusoEmir SahitiAdolfo SormaniÁki SamuelsenMarko LivajaIvan PerišićIvan RakitićAbdoulie Sanyang BambaKonferencijska ligaOvčji Otoci

Ostale Vijesti