Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Jakirović za Germanijak: “Nitko ne vjeruje da smo uspjeli dovesti Mmaeea! Pašalić? A tko ga ne bi htio!“

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 18.07.24. | 08:00

Dinamov trener nakon završenog austrijskog dijela priprema govori o odrađenom poslu, prijelaznom roku, svojim željama, mogućim odlascima glavnih igrača...

Kako je to običaj na svakim pripremama, zadnji smo dan sjeli s trenerom. Pred Sergejem Jakirovićem i momčadi još je bila utakmica protiv Krivbasa, ali ona nije mogla promijeniti ukupan dojam i previše okrenuti mišljenje o obavljenom poslu. Bez obzira na poraz 0-2 u još jednoj predstavi s dva različita Dinamova lica. Specifične pripreme, prvi put nakon 20-ak godina Dinamo je imao dugu ljetnu stanku, pet tjedana odmora pa pet tjedana treninga. Dok drugi već počinju sezonu, Dinamo se još priprema.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Vruća su, naravno, priča i transferi, dolazni i odlazni, Modri su doveli Pjacu, Filipovića, Mmaeea i Torrentea, vrebaju još neke igrače, neki su blizu odlasku. O svemu tome pričao je Jakirović vrlo otvoreno, otkrio je što očekuje od momčadi, kakvi su planovi na tržištu. No, u uvodu, o samim pripremama.

"Zadovoljan sam, napravili smo sve što smo planirali. Neću reći floskule da su svi dobro radili, moraju dobro raditi. Posvećeni smo radu, znam da im je bilo teško, ali moramo to proći za sve što nas čeka. Sve je išlo po špagi, osim te utakmice s Besiktasem. Pripremaš se za utakmicu s dobrim protivnikom, htjeli smo vidjeti gdje smo u tom trenutku. Ali, ne pripremamo se za Besiktas, nego za ono što nas čeka tijekom sezone. Odradili smo međusobnu utakmicu drugi dan, dobili kilometražu, koju smo tražili i neće nam ta utakmica nedostajati. To je viša sila, priroda", pričao je Jakirović.

Nije bilo ni puno ozljeda. Osim one Stojkovićeve u Zagrebu, u Austriji su se tek neki 'upalili'. Rog, Hoxha, Špikić propustili su trening ili dva, dakako, otprije probleme vuče Perić. Tek je Nevistić zbog leđa čitavo vrijeme radio po posebnom programu, nije branio na ove dvije utakmice u Lendavi.

"Oprezni smo s Nevistićem, od srijede je u normalnom golmanskom treningu, a u Zagrebu će krenuti s momčadi. Više preveniramo, nego što su to neke ozljede. U projekciji je da brani protiv Vardara 23. srpnja."

Kakvi su prvi dojmovi o Marku Pjaci i ostalim novim igračima?

"Što reći o njemu, samo je bitno da je zdrav. Pazimo ga, njega i Roga, kao i sve ove koji su bili ozlijeđeni, uvjeren sam da će nam Pjaca biti veliko pojačanje. On je školovano Dinamovo krilo, takav nam treba. Filipović? Malo je samozatajan, ja ga znam otprije, dobili smo ono što smo tražili. Kačavenda isto radi dobro, bitno je samo njegovo zdravstveno stanje. Torrente je školovan stoper španjolskog stila, dajemu što više minuta da igra s Kevinom, koji zna španjolski. Trebat će mu vremena za prilagodbu, ali igrao je na visokoj razini u jakoj ligi i mislim da neće biti problema."

PETKO ĆE JEDNOM OTIĆI, A SA ŠOTIČEKOM JE BILO DOGOVORENO

"To je stvar dogovora klubova, a ja bih htio da ostane. Ako smo ga toliko čekali, bilo bi u redu da ostane. Uzeli smo si dovoljno vremena, ne moramo žuriti, može biti s nama do kraja prijelaznog roka, ali moramo to dogovoriti."

Što još Dinamo traži na tržištu? Najviše se piše o desnom krilu, priča se o krilu Cordobi iz Kolumbije, eto, sad i o napadaču Carlosu iz Yverdonea?

"Tražimo još desno krilo. Naravno, ovisi i hoće li netko otići pa ćemo morati reagirati. Ima jako puno utakmica."

Što ako odu Petković i Baturina, brine li ga kako će momčad bez njih?

"Doći će dan kad će Petko otići. On ulazi u zadnju godinu ugovoru, vidjet ćemo hoće li produžiti ili će otići kao slobodan igrač. Dinamo je pokazao da može svakoga nadomjestiti, velikih je igrača bilo koji su odlazili i Dinamo je uvijek nalazio rješenje. Naravno da sam kao trener sretan što su Petko i Baturina s nama. I brine me i ne brine me hoće li otići, istovremeno, ali ne mogu o tome razmišljati. Sad su svi tu i ja radim kao da ćemo svi biti ovdje do kraja sezone."

Kakva je situacija s potencijalnim pojačanjima?

"Sve je status quo, priča se, pregovara se, najviše usmeno. Poslali smo ponudu za Kolumbijca, sa Šotičekom je bilo sve dogovoreno, a onda je nastala pat pozicija. A Pašalić... Tko ne bi volio Pašalića! U svakom slučaju desno krilo moramo dovesti, a ostalo je na dugom štapu."

Mmaee je potpisao i počeo je trenirati u Zagrebu. Kakvi su dojmovi o njemu?

"Imao je preglede, potpisivao je ugovore, od srijede trenira s našim Stipom Marinom. Dokazan stoper na ozbiljnoj razini, samo me zanima u kakvom je stanju, jer mu je prvenstvo završilo kad i nama, a nije prošao pripreme. S kim god pričamo, svi kažu da ne mogu vjerovati da smo to završili. Bio je zadnje tri godine u standardan u Ferencvarosu. Naravno da nije igrao zadnjih pola, jer mu je istjecao ugovor. Imamo četiri ozbiljna stopera, a nitko nije otpisan, polako, bit će utakmica za sve."

MLADI OSTAJU S NAMA

Zadnja linija je gotovo u potpunosti inozemna. Od Pierre-Gabriela, preko KTC-a, Bernauera, Torrentea i Mmaeea do Ogiware? Ako Ristovskog više ne smatramo strancem, tu su samo on i Perković?

"Tako je ispalo, mislim da smo doveli dobre igrače. Neću o imenima, ali htjeli smo dva hrvatska igrača u zadnjoj liniji. Ali, to je bubanje cifri, to nije realno. Nema smisla!"

Što su pokazali mladi igrači? Nama su izgledali vrlo konkurenti?

"Pokazali su da su ozbiljni potencijali, sad samo moramo planski sve napraviti, to je dugoročna strategija kluba. Kad procijenimo da ih možemo staviti, 15-20 minuta, kad rezultat dopušta, onda ćemo ih stavljati. Trebali bi ostati s nama, takav je plan, tu su još trojica koji su bili s nama na prvom dijelu priprema. Moramo se dogovoriti i s trenerom juniora, plan je da treniraju s nama, a igraju za juniore. Sve će se raditi u dogovoru, puštat ćemo ih kad će trebati taktičke treninge raditi."

Ponudu ima i Mauro Perković?

"Imate bolje infromacije od mene. On je tu i dok je tu, računam na njega. Nemam ja tu kao trener puno toga reći, ako su sve tri strane zadovoljne. Kao i u slučaju Sučića. Takav je moj život, jedan ode, drugi dođe. Sučić? Ostao je, ako je sad gotov prijelazni rok! Ali, traje do 31.kolovoza. Ma, nije to samo moje mišljenje, ovo je za trenere najgori period. Onda još traje hrvatski prijelazni rok, pa Saudijska Arabija, druge zemlje i tako do listopada. Možeš ući s jednim rosterom u pripreme, a izaći s drugim, to je tako."

Koliko je Dinamo danas bolja momčad, nego kad je tek došao u Maksimir?

"Bolji smo, jer su igrači navikli na naš rad, lakše provode naše zahtjeve. Sve se zna, nekad ne moraš ništa ni govoriti, oni već znaju zahtjeve. Moj stil je što direktnije doći do gola, ali sam svjestan da u ovoj momčadi igraš na dominaciju, svi te čekaju u bloku. Uglavnom, bit ćemo još više uigraniji nego prošle sezone. Da, imamo tri hrvatska reprezentivca, zvučno djeluje, zato smo i htjeli takve igrače da nam podignu kvalitetu. To bih i htio promijeniti, da budemo u završnici još opasniji, da pucamo na gol. Imamo sjajne šutere, to ću opet reći, nekad mi je jako žao, kad imaš dominaciju, posjed, a nisi konkretan."

IZGLEDI ZA LIGU PRVAKA SU 50:50

Prate li u Maksimiru što rade konkurenti?

"Pratim, dosta im je igrača otišlo. Osijek je prvi počeo raditi i doveo je mlade, potentne igrače, koji su u svojim klubovima nešto pokazali. Ali, nije isto igrati u Osijeku ili u tim klubovima. Ali, nitko nema pritisak kao u Dinamu! Rijeka je izgubila dosta igrača, Hajduk također. Ali, jedno su pripreme, vidim da nastane euforija kad netko nešto odigra. Vidjet ćemo kako će izgledati kad počne sezona, onda ćemo vidjeti kakvo je stanje."

Dinamove ambicije su poznate.

"Naslov prvaka je broj jedan. Naravno, kad dođeš blizu u Kupu, onda želiš i osvojiti Kup. A u Ligi prvaka, koga god izvučemo, mi ćemo se potući. Zasad su sigurni Young Boys i Galatasaray, mogu biti Bodo/Glimt, Qarabaq, Slovan Bratislava. Koga god izvučeš to će biti 50:50. Imamo iskustva, Dinamo je pokazao da može pobijediti vrhunske momčadi."

Kako ove pripreme podnose senatori, recimo, Ademi, Ristovski, Mišić, Petković...?

"Dobro su, sve dobro podnose. Malo im je svima teško zato što je bilo pet tjedana pauze, pa su pet tjedana priprema, a zadnjih 10 godina je bilo samo sedam dana odmora i odmah su počeli trenirati. To je šok za organizam. Zimi smo imali 18 dana do početka prvenstva pa nisu ni to bile klasične pripreme."

Ima li Dinamov trener već sad u glavi prvih 11?

"Znate već kako razmišljam, 16 igrača je prvih 11, nije to više kao prije. Imamo na svakoj poziciji dva igrača, različitih profila, možeš se nekad i igrati sa sastavom. Ove pripreme i služe da nešto probamo, sve ovisi s kim igramo i kakvo je zdravstveno stanje. Ali, ono što smo htjeli dovesti u zadnjoj liniji, to smo doveli."

Na lijevom boku bi moglo biti pusto, ako ode Perković? Ostaje samo Ogiwara.

"Ako Mauro ode, ili ćemo nekoga dovesti ili ćemo staviti Pierre-Gabriela tamo. Nećemo Mikića, on će biti desno."

Otišli su Kaneko, Vidović, Bulat i Šutalo. Nedostaje li mu netko od njih?

"Rekao sam da su svi ti igrači dali svoj doprinos prošle sezone i volio bih da su neki ostali. Ali, financijska potraživanja bila su velika. Mi smo pokušali. Bulat i Šutalo otišli su u odličan klub, dobar iskorak za njih, igrat će dobru ligu, to je 'mali Premiership', ako se tamo pokažu, mogu napredovati."



Tagovi

GNK DinamopripremeSergej JakirovićLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti