Davor Javorović/Pixsell
Davor Javorović/Pixsell

Jakirović ima priliku raditi po Bjeličinu receptu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 15.08.24. | 09:48

Sad kad Dinamo ima vrlo širok kadar, na nekim pozicijama i više od dva igrača, trener ima dovoljno prostora za rotacije. Hoće li Jakirović igrati na dva fronta s dvije različite momčadi?

U Maksimiru vladaju mir i idila. Kao nikad dosad u ovo doba godine, rekli bismo, sve izvana izgleda lijepo, savršeno. Igrači dolaze, Dinamo je doveo po jedno novo ime na gotovo svim deficitiranim pozicijama (čeka se još napadač), tko će od njih doista biti i pojačanje, vidjet ćemo ubrzo jesu li samo prinove ili istinska pojačanja. Zadnji je stigao Jan Oliveras, mladi Španjolac na lijevom boku, kojemu će trebati možda i najviše vremena za prilagodbu, jer nije još igrao pravi, seniorski nogomet. K tome, još nitko od ključnih igrača nije otišao, Dinamo djeluje igrački moćno, Sergej Jakirović ima situaciju sličnu onoj kakvu je, recimo, prije šest godina imao Nenad Bjelica.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo u petak (21 sat, MaxSport 1) igra protiv Šibenika, ispada da je to borba za vrh nakon trećeg kola, jer i Šibenčani imaju stopostotni bodovni ulov nakon prvih 180 minuta. Bit će to ujedno i zadnja Dinamova provjera prije dvoboja s Qarabagom 20.kolovoza u Maksimiru, u play-offu Lige prvaka. S jedne strane Dinamo ovog ljeta ima privilegij da kasno kreće u europske bitke, gotovo mjesec dana kasnije nego inače, zato u Maksimiru i nema stresa, nema nervoze, a čitav je prijelazni rok odrađen na vrijeme. No, s druge strane, Dinamo još uvijek ne zna koliko vrijedi u europskim okvirima, pitanje je jesu li mu HNL izazovi dovoljni testovi za Europu i Qarabag, nedostaje li možda jedna ili dvije utakmice prije play-offa, koje bi mu pokazale 'prolazno vrijeme' i što još treba popraviti prije 'sudbonosnog' dvoboja. Ipak, kad se sve zbroji, Dinamo je u idealnoj situaciji, ne bi u Maksimiru, da im netko ponudi, mijenjali ovakav raspored. Na ruku im ide i što tri utakmice zaredom igraju u Maksimiru (Šibenik, Qarabag, Gorica), prije uzvrata u Bakuu ne moraju nikamo putovati. Idealno, sve baš izgleda idealno, hoće li tako i ostati?

Od petka, dakle, Dinamo ulazi u svoj gusti ritam utakmica, koji će do Božića prekidati jedino reprezentativne stanke. Borba na tri fronta, utakmice svaka tri-četiri dana, znamo da je lani bilo puno problema, pogotovo u prvom dijelu sezone. No, sad Jakirović ima puno igrača na raspolaganju, spomenuli smo Bjelicu i njegovu 2018., ovaj 'roster' podsjeća baš na to ljeto. I Jakirović ima priliku raditi po Bjeličinu receptu. Sjećamo se, Bjelica je tada imao, praktički, dvije momčad, jedna je igrala HNL, druga Europu, naravno, neki su igrači igrali i jedno i drugo. Ali, bio je to njegov način da drži tenziju u svlačionicu, da se nitko ne osjeća otpisanim ili prekobrojnim, da nema puno nezadovoljnih, svi su imali zavidnu minutažu, a svatko je imao priliku nametnuti se treneru i za najjače utakmice. Bjeličin se recept tada pokazao vrlo uspješnim, Dinamo je autoritativno koračao i ligom i Europom, veliki broj utakmica nije ostavio traga na momčadi i formi.

Jakirović je najavio da će dosta rotirati momčad, ima u svlačionici puno kvalitetnih igrača. Možda nema logike da već protiv Šibenika krene taj proces, jer, dosad ritam nije bio ubitačan i udarnoj postavi treba još jedna utakmica kao priprema za Qarabag. Stoga, pretpostavljamo da će u petak u Maksimiru Jakirović istrčati s najboljih 11 ili većim dijelom tog društva. No, već nakon prve utakmice s Azerima bilo bi logično očekivati promjene u momčadi, odmor za dio igrača s najvećom minutažom i pripremu za uzvrat. Qarabag je ozbiljan protivnik, ali prilika za ulazak u Ligu prvaka je velika i Modri moraju paziti na svaki detalj da bi tu priliku i iskoristili. Jakirović sad ima ono što lani nije imao, širok kadar kao jaki adut u toj borbi za Ligu prvaka. I treba ga dobro dozirati! Ne sumnjamo da je i on na tom tragu.



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićNK ŠibenikHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti