REUTERS/Pedro Nunes
REUTERS/Pedro Nunes

Tko je Hrvat koji stoji Dinamu na putu u Ligu prvaka? Igrao je za Hrvatsku, a ljetos je bio blizu Rijeke...

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 14.08.24. | 16:00

Mrežu Qarabaga čuva Fabijan Buntić, nekad mladi reprezentativac, rođen u Njemačkoj. Nikad nije branio u HNL-u, ali je prije dolaska u Azerbajdžan bio na radaru kluba s Rujevice. Da je Labrović malo ranije otišao...

Dinamu će na putu do Lige prvaka stajati azerbajdžanski Qarabag. Azeri su poslali Modrima poruku 'sedmicom' u Razgradu, pobijedili su nakon produžetaka Ludogorec 7-2, nadoknadili domaći poraz (1-2) iz prve utakmice i prošli u play-off. Pritom su platili i visoku cijenu, ozlijedili su se Marko Vešović i Marko Janković, potom i branič Cafargulijev, svi su oni upitni za dvoboj u Maksimiru 20.kolovoza. Međutim, nama je najzanimljiviji Fabijan Buntić, Hrvat na vratima Qarabaga. Golman, koji ima svoju reputaciju u nogometnom svijetu, a u Hrvatskoj je manje poznat, u HNL-u nikad i nije branio.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Buntićev otac Renato, podrijetlom je iz Imotskog, branio je neko vrijeme u Osijeku, a onda otišao u Njemačku. Tamo se prije 27 godina rodio Fabijan i već s pet godina počeo trenirati u očevoj golmanskoj Akademiji. Branio je u Stuttgart Kickersima, prešao u 'pravi' Stuttgart, potom za Ingolstadt u drugoj Bundesligi. Prije dvije godine otišao je u portugalsku Vizelu i tamo ostavio vrlo dobar dojam, privlačio je pažnju obranama protiv portugalskih velikana Porta, Benfice i Sportinga, slovio kao jedan od najboljih vratara lige. Svojevremeno je i u Njemačkoj bio u fokusu, kao talentirani vratar pa je bio u situaciji da može birati hoće li braniti za Njemačku ili Hrvatsku. Izbor je pao na - Hrvatsku. Tako je Buntić branio nekoliko utakmica za Hrvatsku U18 i U19 reprezentaciju, izbornici su mu bili Zoran Vulić i Ferdo Milin, a u toj generaciji bio je i tada Hajdukov golman u usponu Karlo Letica. Iako nije dobio puno prilika, Buntić je u jednom intervjuu prije dvije godine na tu temu rekao:

"Uvijek mi je bio san igrati za Hrvatsku. Da danas opet biram, ponovno bih izabrao Hrvatsku", rekao je za Sportske novosti Jurici Radiću u listopadu 2022. kad je odlično branio u Vizeli. Nikad nije branio u HNL-u niti je donedavno imao kontakte s klubovima iz naše lige. Međutim, kako doznajemo, ovog je ljeta bio ozbiljna opcija za dolazak u Rijeku. Tražili su Riječani zamjenu u slučaju odlaska Nediljka Labrovića, Buntić je bio u užem izboru. Međutim, dok je riješen transfer Labrovića u Augsburg, Buntić je već sve dogovorio s Qarabagom. Dao je riječ, usmeni je dogovor već postojao i, kad je Labrović napustio Rujevicu uoči Eura, Buntić se već smatrao novim golmanom azerbajdžanskog prvaka pa opcija dolaska u Rijeku više nije bila aktualna.

Za Qarabag je službeno potpisao 1.srpnja i, zanimljivo, još nije debitirao u domaćem prvenstvu, zasad je branio 'samo' u četiri europske utakmice. U ligi je na vratima u jednoj utakmici branio povratnik u klub Mammadylijev, koji ima problema s ozljedom lakta i nije potpuno spreman pa ga je u drugom susretu zamijenio 17-godišnji Mammadzada. U oba susreta Buntić je bio pričuva, ali u Europi ima punu minutažu, 390 minuta. I očekuje se da bi i u Maksimiru trebao biti prvi izbor i zadnja brana Bruni Petkoviću i društvu na putu do Lige prvaka. Prvi put u životu istrčat će u Maksimiru, što mu je, ne sumnjamo, kao djetetu iz dijaspore bio jedan od nogometnih snova. Ali, vjerojatno se nadao da će to biti u nekoj drugoj ulozi.



Tagovi

GNK DinamoFabijan BuntićQarabagLiga prvaka

Ostale Vijesti