REUTERS/Miguel Vidal
REUTERS/Miguel Vidal

Ipak se krčka, Livaju na kraju čeka - Grčka

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 06.08.24. | 08:02

Hajduk do ulaska u Konferencijsku ligu mora odigrati što bolje, a ima jamstvo u najboljem igraču kojega su zvali da se vrati u njihovu ligu ne tako davno

Još četiri utakmice Hajduk dijele od potencijalnog ulaska u Konferencijsku ligu kojim bi splitski klub dodatno financijski 'prodisao' te ne bi bio prisiljen na prodaju 'obiteljskog srebra', nego bi se mogao osnažiti za napad na trofeje i što veću konkuretnost u europskom natjecanju.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

No, to je sve 'kondicional', jer treba najprije proći Ružomberok s kojim Bijeli u četvrtak igraju u Slovačkoj (18.30 sati - MAX Sport 1, HDTV), odnosno steći što bolji rezultat za uzvrat koji je na Poljudu 15. kolovoza u 21 sat na istim televizijskim platformama. Uzvrat 'pada' na blagdan Velike Gospe, a time i teze zlogukih proroka i trollera koji tvrde da Bijeli prije tog datuma ispadaju iz Europe.

Ove sezone, ostankom Ivana Perišića, koji mora pronaći staru formu da bi Hajduk na lijevoj strani bio bolji, dolaskom iskusnog Ivana Rakitića kao dodane vrijednosti koji je podignuo ionako golemu Hajdukovu klasičnu europsku euforiju, Bijeli 'pucaju' na najviše ciljeve s trenerom Gennarom Gattusom koji je doveden da ih po mogućnosti ostvario, a uvođenje reda već je počeo primjenjivati, jer i to je bila jedna od Splićanima bitnih stavki.

Dakako, moraju Bijeli pod novim trenerom još uvijek pronaći pravu igru, što bi, čini nam se, sa što većim angažmanom, spremom i uigranošću popularnog Rakete, mogli i dobiti. Samo trebaju vremena kojeg u Europi nema puno, jer najbolji moraš biti u kolovozu kako bi kasnije ubirao plodove.

Na tom putu izuzetno je bitan jedan igrač – Marko Livaja – koji se vrhunski spremio u rukama Talijana te izgleda da bi mogao biti onaj stari. Premda još nije doveden klasični napadač s kojim bi Livaja mogao djelovati povučenije, što mu više paše, jer je takav igrač, Hajdukov 'kotač promjena' na bolje u posljednjim godinama, vuče momčad, a to će biti potrebno u iduće, nadaju se navijači, četiri europske utakmice.

Pod uvjetom da eliminiraju Ružomberok koji u svojim redovima nema nijednog egzotičnog stranca osim trenera Ondreja Smetane koji je Čeh i nekoliko njegovih sunarodnjaka, te je u pitanju atletska i radna momčad koja se u sustavu 3-4-3 najčešće brani i pokušava iz kontranapada, Bijele bi čekao pobjednik para između armenskog sastava Noah i atenskog AEK-a koji prvi susret igraju već ovog utorka u 18 sati.

I tu dolazimo do teze iz naslova i junaka te još uvijek najboljega igrača Hajduka Livaje koji je dugo igrao u Grčkoj, baš za AEK s kojim je osvojio naslov prvaka, igrao Ligu prvaka i bio obožavan. Neka smo ne tako davno pisali 'Nešto se krčka, Livaju zove Grčka', a u pitanju je bio PAOK čiji su se gazde ozbiljno zainteresirali za igrača provjerenog u njihovoj zemlji. Slična teza mogla bi vrijediti i sada. Samo što ga Grčka ne 'zove', nego mu je suđena.

Namjeste se tako u životu situacije, susreti s bivšim ljubavima, prijatelljima i poslodavcima, te je zanimljiva kakva će biti reakcija AEK-ovih navijača kod kojih je Livaja imao status Zeusa, jer igrao je u najboljim godinama i produktivnoj formi tamo.

Ukupno je za AEK odigrao 147 utakmica, postigao 42 pogotka i upisao 29 asistencija te bio prijetnja svim suparnicima. A valja istaknuti da je više od pola susreta odigrao na poziciji druge špice što odgovara njegovim karakteistikama.

Sada bi se trebao, bude li sve po planu, vratiti u Atenu, ali ne zbog kampanje Adidasa, kao proljetos kada je nastala enigma zašto se naslikava po Grčkoj, dok Hajduk gubi tlo pod nogama i trofeje, već da bi Bijele poveo u Konferencijsku ligu.

Da će biti lako – neće, osjetio je to prošle sezone Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka kada ih je izbacio Domagoj Vida, no ukoliko Hajduk do tih utakmica pronađe pravu formu i eventualno centralnog napadača, uz činjenicu da je uzvrat na Poljudu, simpatizeri Bijelih imaju kakvu-takvu nadu i vjeru u konačni uspjeh.

Atenski dvoboj AEK-a i Dinama pao je u sjenu jer je skupina BBB-a unatoč zabrani nazočnosti gostujućih navijača, otputovala u Grčku, izgubljen je jedan život, a zagrebački navijači 'robijali'. No, vjerujemo da UEFA ni ovaj put neće dopustiti prodaju ulaznica gostima na oba susreta, te da će policije dviju zemalja odraditi bolji posao nego lani sprječavanjem bilo kakvih 'izletnika' koji imaju namjeru sve osim gledati utakmicu u miru.



Tagovi

HajdukMarko LivajaRužomberokGennaro GattusoNikola KalinićAEK AtenaPAOKgrčka nogometna ligaKonferencijska ligaHrvatska nogometna ligaDomagoj VidaGNK DinamoLjetni prijelazni rok 2024.NK LokomotivaIvan RakitićIvan Perišić

Ostale Vijesti