Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Skomina: „Poništeni gol Slavena je veliki previd suca, ovo se u profesionalnoj ligi ne smije dogoditi”

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 05.08.24. | 21:12

Legendarni Slovenac novo je 'oko sokolovo' u emisiji Studio HNL

Na televizijskom kanalu Max Sport, emitirana je prva ovosezonska emisija Studio HNL. Novitet je i da je nakon emisije uslijedila sudačka analiza odigranog kola i to od strane uglednog bivšeg suca - Slovenca Damira Skomine.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Najviše se nakon prvog kola pričalo o poništenom pogotku Slaven Belupa za 2-2 protiv Hajduka. Ovako je Skomina vidio situaciju u kojoj je Zdenko Lovrić poništio pogodak prije nego je akcija završila pogotkom.

"Ovo je situacija koja se u profesionalnoj ligi s VAR-om ne smije dogoditi. Suci imaju jasne naputke otkako se uvodio VAR, moraju pričekati da se akcija završi prije nego što je sudac prekine zviždukom. Tom odlukom onemogućio je da se VAR uključi i da nam pomogne. Ovo je kardinalna pogreška. Ovako nonšalantno dosuditi prekršaj, tako nešto smo mogli vidjeti jedinu u nekim davnim vremenima kada je bila jedna kamera na centru. Danas imamo toliko kamera, tako da kada gledam tu situaciju, ovaj gol u 82. minuti bi trebao biti priznat. Imamo situaciju za 2-2 i mijenja se tijek utakmice. Veliki previd suca", rekao je Skomina.

Što se 11-erca za Hajduk tiče, Skomina je potvrdio da se radi o ispravnoj odluci.

"Za mene je ovo apsolutno više kazneni udarac. Imamo poziciju ruke Jelića Balte, jako je bitno gledati reakciju. Ja to iz prakse govorim, Jelić Balta zna u kakvom položaju mu je bila ruka. Ali nemamo jasnu snimku ni poziciju iz kamere, kada je točno došlo do dodira. Pa smatram da je ovo kazneni udarac, ali ubuduće je jako bitno znati protokol VAR-a da mora biti jasno i čisto. VAR sudac jasno mora znati što pokazuje sucu. Jer jednom kad ti suca pozoveš, za tebe je situacija čista. Onda je tu glavnom sucu jako teško reći "ne". Bitnije je ispitati VAR i kako djeluje. Mislim da nogometni svijet u takvoj situaciji očekuje kazneni udarac pa tako i ja."

Marko Rog nije igrao na dvoboju Dinama i Istre 1961 zbog problema s brojem na dresu, koji se razlikovao od broja prijavljenog u zapisniku.

"Jako bitno je da je o tome obaviješten sudac i delegat. Igrači imaju svaki svoj broj, može se dogoditi da imaš okrvavljen dres i da se dres uništi tako da nije upotrebljiv i moraš imati drugi. Ako se dogodi da ga ekipa nema, mora se obavijestiti suca. I to je krucijalno. Da ako nemamo više igrača koji je imao, naprimjer, broj 16 nego sada nosi 23. Ne znam kako je bilo na ovoj utakmici, ali vjerujem da Dinamo nije htio dovoditi utakmicu u rizik. Možeš odigrati utakmicu pod drugim brojem, ali bitno je da delegat i sudac budu obaviješteni."



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLDamir SkominaOko sokolovosuđenjeSuciVAR suciVAR sobaVAR

Ostale Vijesti