Denis Kapetanovic/PIXSELL
Denis Kapetanovic/PIXSELL

INTERVJU – Ivan Čurjurić: Na Malti su uvjeti kao i na Cipru, no Rijeka je dovoljno kvalitetna da pobijedi Gziru

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 22.07.21. | 10:23

Pred europski dvoboj Rijeke na Malti porazgovarali smo s jedinim hrvatskim nogometašem koji će u idućoj sezoni igrati prvu maltešku ligu - bivšim igračem Hajduka, Zadra, Zagreba i brojnih inozemnih klubova, Ivanom Čurjurićem.

Jedini hrvatski nogometaš koji će sezonu 2021/22 provesti na Malti, sredozemnom otoku bogate, živopisne pa čak i mistične povijesti je Ivan Čurjurić, 31-godišnji Zadranin koji je profesionalni nogometni put započeo u Hajduku te je nakon 10 klubova iz pet različitih država ovoga ljeta stigao na Maltu.

Čurjurić je potpisao za Valettu FC najtrofejniji malteški klub, a na topli mediteranski otok stigao je nakon što je prethodne tri sezone proveo u Premijer ligi BiH igrajući za Željezničar, Zrinjski i sarajevski Olimpik.

“Kontaktirala me je jedna menadžerska agencija, dobio sam ponudu iz Vallette koja je bila stvarno korektna. Privukle su me ambicije kluba. Dosta smo se brzo dogovorili. Valleta ima dobrog trenera, Portugalca Tozea Mendesa i očekujem da ćemo imati dobru sezonu”, rekao nam je Čurjurić.

Valletta je osvojila rekordnih 25 naslova prvaka Malte, 14 malteških FA kupova i još pregršt ostalih lokalnih trofeja. Nakon dvije uzastopne titule (2019. i 2020.), prošlu sezonu klub iz glavnog malteškog grada završio je na šestom mjestu i nakon 15 godina kontinuiranog igranja Europe, prvi put će se natjecati samo u domaćim natjecanjima.

“Napravila se rekonstrukcija momčadi, klub se dobro pojačao i cilj je napasti sam vrh tablice, a minimalni cilj je povratak u Europu. Kako je Malta bivša britanska kolonija, ovdje je sve u skladu s natjecanjima u Engleskoj. Prvenstvo počinje 14. kolovoza, nema zimske pauze, igra se na Badnjak, Novu godinu, postoje dva kupa…”

 U prvom pretkolu Kupa UEFA sada već daleke 2000. Rijeka je izvukla upravo Valettu. Iako se očekivala lagana pobjeda momčadi s Kvarnera, Riječanima je 3:2 pobjedu u prvoj utakmici na Kantridi donio Admir Hasančić, pogotkom iz jedanaesterca u 88. minuti utakmice. Valetta je na Malti uzvratila s identičnim rezultatom u 90 minuta, no Rijeka je na kraju prošla u iduće pretkolo slavivši nakon produžetaka s konačnih 5:4.

Rijeka se danas vratila na Maltu, ovaj puta protivnik je Gzira koja će ostati u lošem sjećanju svim navijačima Hajduka i Siniši Oreščaninu koji je nakon rutinskih 2:0 na Malti, na Poljudu izgubio 1:3 i ostvario jedan od najtežih poraza hrvatskih klubova u europskim natjecanjima.

Kakav je malteški nogomet i što Rijeka večeras može očekivati?

“Klubovi na Malti su dosta dobro organizirani. Recimo, moja Valetta ima sjajni trening kamp s najmodernijom tehnologijom. No, iako u prvenstvu Malte igra dosta stranaca, posebno Brazilaca i Portugalaca koji rade razliku na svojim pozicijama, kvaliteta nogometa nije na razini HNL-a, čak niti BiH Premijer lige. No, niti jedna liga nije lagana, tako niti ova”, rekao nam je Čurjurić i naglasio najveću opasnost koja će prijetiti Riječanima u večerašnjoj utakmici:

“Utakmica će se igrati u dosta teškim uvjetima. Visoke temperature čak i nisu toliki problem, i u Hrvatskoj zna prijeći 35 stupnjeva Celzija. Problem je u nesnosnoj vlazi. Vrlo je teško disati i igrati utakmicu u takvim uvjetima. Igrat će se na umjetnoj travi koja je vrhunske kvalitete, prema najvišim FIFA-inim standardima. Gzira je fizički dobra ekipa, no tehničkom kvalitetom ipak zaostaje za Rijekom. Očekujem čvrstu utakmicu na Malti, no Rijeka je kvalitetnija i Gizra po meni na Rujevici nema što tražiti. No, isto se pričalo prije Poljuda 2019….”

Čurjurić je u HNL-u odigrao 97 utakmica, najviše za Zadar, klub iz rodnog mu grada, a u inozemstvo je otišao iz NK Zagreba. Tog ljeta 2013., s 23 godina prešao je u ciparsku Nea Salaminu iz Farmaguste. Igrao je pola sezone u grčkoj PAS Lamiji, da bi se vratio na Cipar, prvo u Agiju Napu, a potom ponovno u Salaminu.

Dino Stanin/PIXSELLDino Stanin/PIXSELL

S obzirom na to da je pred hrvatskim prvakom Dinamom uzvratna utakmica na Cipru, dosta se u domaćim medijima apostrofiraju te nesnosne vrućine i uvjeti. Postoje li razlike u temperaturama i uvjetima na Malti i na Cipru i kako je zapravo igrati u ljetnim mjesecima na mediteranskim otocima?

“Na Malti su temperature i uvjeti isti kao i na Cipru. Kao što sam već naveo, nije problem u visokim temperaturama, vruće je i u Hrvatskoj preko ljeta. Problem je u vlazi. Moram reći da je ‘ludost’ ovo što Ciprani rade. Iz perspektive igrača koji je igrao na Cipru, to mi je nevjerojatno. Tamo se utakmice inače igraju u 20, čak i 21 sat. Razumijem da je to svojevrsna taktika kako bi se otežalo Dinamu, no za mene to nije normalno”.

Kako domaći mediji najavljuju utakmicu protiv Gzire, prisjećaju li se 2019. i Hajduka?

“Čim se na Malti spomene hrvatski klub, odmah se u tom kontekstu spominje i Hajduk. Međutim, iako su domaći mediji optimistični, svjesni su da je Rijeka favorit, prema Transfermarktu puno vrjednija momčad. No Gzira je jako motivirana, u klubu jedva čekaju utakmicu i nadaju se ostvariti pozitivan rezultat”.

Malta je dosta mala otočna država, površine svega 316 kilometara kvadratnih i populacije tek nešto veće od pola milijuna ljudi. Kakva je situacija s rivalstvima na otoku, jesu li ona izražena kao u Grčkoj i Turskoj ili su ipak blaža?

“Najveći derbi je onaj između Valette i Hiberiansa. Na Malti su sve privatni klubovi, u većinskom vlasništvu jedne osobe. I uspjeh kluba dosta visi o tome koliko vlasnik odluči izdvojiti novaca za određenu sezonu. Međutim, barem koliko sam primijetio u razgovoru sa suigračima, svi žele da se promovira malteški nogomet i da malteški klubovi prođu dalje. Po meni je to normalno kao što mislim da bi i mi trebali navijati za sve hrvatske klubove koji igraju Europu”.

Kao što smo već naveli u uvodu, Čurjurić je profesionalni nogometni put započeo u Hajduku. Kako gledaš na situaciju u klubu, pojačanja, ambicije u novoj sezoni?

“U Hajduku sam dobio prvi profesionalni ugovor i mogu reći da sam pravi dalmatinski Hajdukovac. Na trenutnu situaciju u klubu gledam s dvije strane. Prije svega, drago mi je da se dovode provjereni i kvalitetni igrači. S druge strane, na otvaranju prvenstva odigralo se neriješeno s momčadi koja je prošle sezone zamalo ispala iz lige. A ambicije su velike. Pred Hajdukom je još jako puno posla i ništa ne dolazi preko noći. No, svi znamo kakav je grad Split, kakvi su navijači Hajduka. Žele rezultat odmah. Čak i ako si na pravome putu, to se neće cijeniti ako nemaš rezultat iza sebe. Po meni Hajduk čeka jedna dosta neizvjesna sezona”.

Kao rođeni Zadranin najveći dio svoje karijere proveo si u Zadru. Bio si standardni prvotimac kluba dok su u njemu igrali Marin Tomasov, Dragan Župan, Antonio Ježina… kako gledaš na niželigaški status Zadra u posljednjih nekoliko godina?

“Mislim da je nakon svega što se događalo sa Zadrom posljednjih godina, jedino ispravno bilo da se krene od najniže lige s čistim računima. Dečkima u klubu priključio se i moj prijatelj Danijel Subašić. Mislim da je klub na dobrom putu. Sada se ušlo u Treću ligu, a to je puno ozbiljnija liga od županijske, treba i puno više novaca da se dovedu kvalitetna pojačanja. Klub je na dobrom putu, ali trebat će mu još dosta vremena i kvalitetnog rada da se vrati na mjesto gdje je bio”.

Dino Stanin/PIXSELLDino Stanin/PIXSELL

Kada je Čurjurić u Zadru nerijetko igra brojne malonogometne, ali i futsal turnire. U Zadru postoji vrlo jaka organizacija Futsal Zadar koja okuplja brojne ekipe s područja Zadarske županije.

“Futsal Zadar je jedna fenomenalna organizacija koja bi mogla biti primjer svima u načinju vođenja i funkcioniranja. Želim puno sreće u daljnjem radu Marku Šimurini, Toniju Krunešu i ostalim dečkima koji su uključeni u tu priču. Žao mi je što Zadar nema futsal prvoligaša, barem drugoligaša. Zadar i okolica imaju dugačku tradiciju igranja futsala i malonogometnih turnira, i mislim da grad zaslužuje jedan ozbiljan futsal klub”.

FutsalZadar.comFutsalZadar.com

Vratimo se na nogomet. Igrao si u Hrvatskoj, na Cipru, u Grčkoj, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini, gdje ti je bilo najljepše i najugodnije igrati?

“Teško je reći jer mi je više manje svugdje bilo lijepo. U HNL-u mi je bilo super, upisao sam gotovo sto nastupa, no tada sam bio mlad, dijete... Mogu reći da su mi najbolje nogometne godine bile na Cipru, a od svih klubova u kojima sam igrao izdvojio bih ipak Željezničar i Zrinjski u BiH. To su dva velika kluba, dugačke tradicije. Tamo sam se jako lijepo osjećao. Pogotovo u Zrinjskom u kojem sam proveo dvije godine”.

Za kraj, prognoze naših klubova u Europi?

Hajduk je po meni veliki favorit protiv Tobola. Siguran sam u prolaz Bijelih. Istu stvar mislim za Rijeku. Iako su Maltežani optimistični, razina našeg nogometa je puno veća i Rijeka je apsolutni favorit. Dinamo? Ima dobar rezultat iz prve utakmice, iako Plavi nisu baš blistali. Do 65. minute je bilo dosta mučenja. Omonia je dobra i čvrsta momčad. Imaju lijepi stadion, igraju pred svojim vatrenim navijačima... Dinamo je također veliki favorit, no ne smiju u uzvrat ući kao da će lagano proći”, rekao nam je za kraj Čurjurić kojem smo zaželjeli sreću u prvenstvu Malte kojeg Valleta otvara sredinom kolovoza protiv aktualnog prvaka Hamrun Spartansa.


Tagovi

Ivan ČurjurićHNK RijekaGzira UnitedHajdukHNK ZadarKonferencijska liga

Ostale Vijesti