Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Hajduk pobijedio Široki Brijeg, gol za pobjedu postigao junior Brkljača

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 16.01.22. | 16:26

Debitirao je Lukas Grgić, a na tribinama se okupilo više od dvije tisuće gledatelja

Hajduk je u prvoj pripremnoj utakmici u 2022. godini pobijedio Široki Brijeg s 2:1 na Poljudu. Imali su gosti dosta prilika da izvuku bolji rezultat, Bijeli su do pobjede došli tek kada su na teren izašle najjače snage. Trener Valdas Dambrauskas koristio je ukupno 21 igrača, među njima i juniore Pukstasa, Lazara i Marka Brkljaču koji je postigao gol za pobjedu.

Novo pojačanje Bijelih Lukas Grgić bio je na klupi, kao i standardni prvotimci Livaja, Elez, Lovrencsics, Fossati, Katić i Biuk. Mladi napadač Marin Ljubičić nije bio u zapisniku, kao ni Danijel Subašić i ozlijeđeni Emir Sahiti.

Pred početak utakmice publika je pljeskom pozdravila pomoćnog trenera gostiju Stanka Bubala, nekadašnjeg igrača Hajduka koji je sudjelovao u osvajanju naslova prvaka 2001. godine.

Splićani su odmah uspostavili dominaciju u posjedu, duže su u trenažnom procesu od Širokobriježana pa su mogli biti u boljem fizičkom stanju. Dvadeset se minuta igralo bez udarca prema vratima, stalno na polovici gostiju. Čim su malo Širokobriježani izašli prema naprijed Hajduk je došao do prve prilike, Mlakar je povukao loptu kroz sredinu i uposlio Dolčeka čiji udarac s 16 metara ide točno u Miškića. Potom je Čolina, koji je igrao na poziciji desnog beka, ušao u kazneni prostor u 21. minuti te uputio udarac koji je završio daleko od vrata, čak u autu na suprotnoj strani terena.

Široki Brijeg se sve više otvarao pa su u 25. minuti imali prekid s poludistance. Ubačaj je odbila obrana Hajduka, Ivan Dolček je iskoristio neodlučnost dvojice igrača Širokog Brijega i pobjegao obrani te nakon dugog sprinta mirno poslao loptu ispod vratara Miškića za 1:0.

Prednost Hajduka bila je kratkog vijeka, čim se krenulo s centra gosti su prebacili loptu na desnu stranu za Ivana Ikića koji se namjestio na ubačaj te lijevom nogom pronašao Tonća Mujana na drugoj vratnici. Nekadašnji igrač Hajduka je s pet metara glavom poslao loptu u mrežu za 1:1, pogodak nije slavio, pljesak s tribina je dobio. Slaba je bila reakcija stopera Hajduka Stefana Simića, nije dobro ispratio Mujana kojem nije bilo teško svladati Kalinića.

Novi duel Mujana i Simića vidjeli smo u 38. minuti kada je Široki Brijeg mogao povesti. Brzi kontranapad po lijevoj strani Mujan je odlučio oplemeniti driblingom, prebacio je loptu na desnu nogu da bi ga Simić u posljednji trenutak blokirao.

Još bolju prigodu Širokobriježani su imali u 40. minuti, olako su loptu izgubili Simić i Atanasov točno na sredini terena pa je Rozić povukao kontranapad tri na dva. Odigrao je na desno za Mujana, a on je vidio natrčalog Jakova Blagaića koji s 12 metara šalje loptu preko vrata. Blagaić je Hajdukov igrač na posudbi u BIH prvoligašu, bio je ljutit nakon velikog promašaja, lako je mogao dovesti goste u vodstvo.

Na poluvremenu je trener Hajduka Valdas Dambrauskas napravio samo jednu zamjenu, umjesto Atanasova ušao je Fossati. Strateg gostiju Jure Ivanković zamijenio je kompletnu momčad, samo je na vratima ostao Miškić. Nisu promjene poremetile igru gostiju, bili su opasniji na početku nastavka pa je dosta posla imao Lovre Kalinić. U 53. minuti obranio je udarac Tonija Kolege lijevom nogom s 12 metara, minutu kasnije Kolega je pokušao desnom nogom gotovo s istog mjesta, ali kapetan Hajduka je opet bio na pravom mjestu.

U 60. minuti Dambrauskas na teren šalje jake snage s klupe predvođene Markom Livajom. Debitirao je Lukas Grgić i nakon samo desetak sekundi uzeo loptu na sredini te uposlio Livaju koji iz okreta s desetak metara pogađa vratnicu. Naravno, odmah je s tribina na kojima se okupilo više od dvije tisuće navijača krenula jača podrška Bijelima.

Očekivano, Hajduk je preuzeo inicijativu te iskušanim receptom dolazio do prilika. Duge lopte Josipa Eleza na Livaju stvarala je probleme obrani gostiju, u 70. minuti Livaja je pokušao atraktivno s desetak metara, ali neprecizno. Samo minutu kasnije Livaja je opet pravovremeno utrčao u prazan prostor, primio loptu te asistirao mladom Marku Brkljači koji s 12 metara pogađa za 2:1.

Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja, Hajduk je slavio u prvoj pripremnoj utakmici uoči proljetnog dijela sezone. Po završetku utakmice momčadi su se dogovorile da će uvježbavati izvođenje kaznenih udaraca, po pet sa svake strane, da malo zabave publiku koja je došla na Poljud.

U reviji kaznenih udaraca uspješniji su bili Širokobriježani, udarac Lovrencsicsa obranio je Miškić dok je Fossati pogodio vratnicu. Sva četiri izvođača kod Širokog Brijega bila su vrlo precizna, gosti su tako dobili malu utjehu za poraz na Poljudu. 

Prijateljska utakmica:

Hajduk – Široki Brijeg 2:1

Gledatelja: 2151

Sudac: Marino Majstrović (Split)

1:0 Dolček (25.) 1:1 Mujan (27.) 2:1 Brkljača (72.)

 Hajduk: Kalinić, Čolina, Simić, Dimitrov, Melnjak, Atanasov, Vuković, Brkljača, Dolček, Krovinović, Mlakar

Još su igrali: Fossati, Katić, Pukstas, Elez, Grgić, Biuk, Livaja, Perić, Lovrencsics, Lazar

Široki Brijeg: Miškić, Jurić, Musa, Prusina, Ikić, Kolenda, Ćavar, Blagaić. Llanos, Mujan, Rozić

Još su igrali: Medić, Čuljak, Valinčić, Kolega, Martić, Paponja, Vukoja, Lukić, Lasić, Jurica, Pehar

 

 


Tagovi

HajdukŠiroki BrijegPrijateljska utakmica

Ostale Vijesti