Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Hajduk je ovog ljeta odbio brzu lovu, jer vjeruje - Durdovu

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 03.09.24. | 08:01

Šesnaestogodišnji dragulj splitskog kluba prvi je put startao ove sezone u službenoj utakmici kod trenera Gattusa, je li to početak neke nove priče i budućeg projekta...

Prvi službeni nastup od prve minute povod je za pokoju rbesjeu o Hajdukovu talentu koji je sa 16 godina na radaru brojnih europskih klubova.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Bruno Durdov, rođen 11. prosinca 2007. godine, Kaštelanin je čiji otac Mate također bio nogometaš, ali je sasvim izvjesno da će ga sin nadmašiti.

Jer prvotimac je Hajduka sa 16 godina, dva puta je bio na pripremama seniora te ostao u kadru, U 17 reprezentativac koji ima broj sedam na dresu s kvadratićima, ogromni igrački i financijski potencijal Hajduka.

Još su svježa sjećanja na prijateljsku utakmicu kada je u Grazu u završnici slabijom desnom nogom zabio Fenerbahçeu za pobjedu 1-0 nad Turcima koje vodi Jose Mourinho, a tada je bila još 'živa' priča oko dolaska Edina Džeke u Hajduk, no mladi Kaštelanin ga je zasjenio. Golom je naljutio Mourinha koji se nakon susreta nije pojavio pred turskim novinarima koji su uzalud čekali, kao što Hrvatice čekaju nove epizode njihovih sapunica.

Eto ga sad nakon dva mjeseca službenih utakmicama u prvom sastavu, nadamo se planski, jer Gattuso ne vjeruje sasvim mladim igračima, smatra da još trebaju raditi, ali priznaje da ne igraju godine, nego kvaliteta, ponavljao je to i tijekom priprema u Sloveniji kada se Durdov istaknuo i sjajnim golom Ruhu iz Lviva.

Prozvali smo ga Hajdukovom Lamineom Yamalom, međutim, Barcelonin krilni igrač je prvak Europe sa Španjolskom, ali ne kao statist, već – protagonist.

Što bi se trebalo dogoditi, pa da se takvi talenti kod nas rano prepoznaju i ima ih se hrabrosti baciti u vatru? Vjerujemo da će to prepoznati Ivica Olić i Niko Kranjčar u U 21 reprezentaciji koji se ne boje pozvati i puno mlađe igrače.

Za doći do te faze, Durdovu treba kontinuitet, igranje barem pola sata u utakmicama kada je pobjednik po mogućnosti već riješen da se može opustiti, a ne da se od njega očekuje rješavanje pobjede.

Jer davno su prošla vremena kada je tada dominantni Hajduk znao povesti 3-0 i onda pružiti priliku mladima, tamo već od 60. minute, a sada se grči zabiti eto i jedan gol. Tri još u službenim utakmicama pod Gattusom nije dao, valjda će navijači dočekati 'kišu, rapsodiju golova' kako to zna nekada sjajni nogometaš i boem, a sada influencer Romano Obilinović reći u svojim objavama po društvenim mrežama.

Mladi kod Gattusa priliku dobivaju silom prilika, vjerojatno protiv Osijeka ne bi zaigrao nit Durdov da nije prodan Emir Sahiti, a Abdoulie Sanyang Bamba je na listi ozlijeđenih, oduševio je jednim pogotkom, a onda nestao s mape.

Treneri gledaju sebe, a oni koji riskiraju, prije će 'poginuti' s Durdovom na terenu umjesto Bambe ili Anthonyja Kalika koji prisilno igra krilo.

Eto, ako je na trenutak 'zamro' projekt prodaje Rokasa Pukštasa za kojega Hajduk nije dobio iznos koji bi ga zadovoljio, barem je dobro pustupio također u slučaju Durdova.

Mladić iz Kaštela imao je sigurno ponuda, a ona za koju se zna, odnosno bilo je interesa je iz Celte Vigo koja je bila spremna dati šest milijuna eura za Hajdukova dragulja. Međutim, zaključeno je da je prerano, premda među nesuđenim nadzornicima splitskog kluba ima mišljenja da je igrače, dok se još može 'utopiti' pravi trenutak prodavati ih što mlađe, jer neki relativno friški slučajevi poput Josipa Maganjića ukazuju na to da talent ne znači nužno i veliku karijeru.

Pa ni Luka Vušković koji je isto zaigrao za 16 pa potom napravio transfer s odgodom plaćenja u Tottenham koji je klupski rekord, najprije se malo pokazao, a onda su ga potom trebali sakrivati, da nešto ne uprska, govorio je sportski direktor Nikola Kalinić na predstavljanju Ivana Rakitića.

Zato će Kalinić s Gattusom i stručnim stožerom morati biti mudar u 'lansiranju' Durdova koji igrački može dati Hajduku dosta toga, jer ima sjajnu ljevicu, ali mora smanjiti broj izgubljenih lopti, pa će tako svi biti na dobitku. Osim toga, imao je i bronhitis, teško je disao i uhvatili su ga grčevi, pa je ranije od očekivanog napustio igru u 48. minuti.

Iduća je s Dinamom, baš nas zanima koliko će minuta dobiti Durdov kada je stigao Stipe Biuk i ako se oporavi Bamba te još kad se pridruži Toma Bašić te ostane Pukštas.



Tagovi

Bruno DurdovHajdukGennaro GattusoNikola KalinićFenerbahçeJose MourinhoEdin DžekoIvica OlićNiko Kranjčarhrvatska U17 nogometna reprezentacijaHrvatska U21Lamine YamalIvan RakitićAbdoulie Sanyang BambaAnthony KalikJosip MaganjićDerbiHrvatska nogometna ligaLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti