REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

Skomina: „Kod gola Hajduka pogriješio je VAR, Cordoba je trebao dobiti crveni zbog situacije na terenu“

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 02.09.24. | 20:10

Slovenski arbitar dao je novu analizu sudačkih odluka. Ovaj put za peto kolo koje je bilo dosta žustro

Za razliku od prošlog kola, 5. kolo HNL-a bilo je dosta interesantno i kada je riječ o sudačkim odlukama. Prvo se oglasila sudačka komisija koja je dala svoj sud o čak pet spornih situacija, od čega dva s derbija na Poljudu i jednog na Rujevici. Nakon, HNS-a, svoj sud o odlukama dao je i MAXSportov stručni komentator Damir Skomina.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Općenito nemam nekih velikih zamjerki. Izuzev prvog kola nije bilo većih propusta, koji su neizbježni", započeo je svoje gostovanje Skomina i krenuo na situacije s derbija Hajduka i Osijeka. Krenulo se s golom Marka Livaje kojem je prethodila situacija u kojoj je Prpić udario u glavu Arnela Jakupovića.

"Nisam siguran da je VAR tu ispravno postupio, da je to jasna kritična situacija. Kada imamo kriterij treba ga se držati. Bi li se sudio takav faul u inozemstvu? VAR postoji da poništi nešto što je jasno krivo. Ali po meni ovo nije bila situacija za zvati. No, kada je sudac već pogledao snimku, možda je trebao promijeniti odluku. Kod udarca u glavu nema kriterija", rekao je Skomina koji, dakle, smatra da se VAR nije trebao oglasiti, a kada se već oglasio, onda je Mario Zebec trebao i promijeniti svoju odluku.

Sporan je bio i poništeni gol Hajduka, odnosno Rokasa Pukštasa, koji je zabio iako nije bilo u zaleđu.

"Pukštas nije u zaleđu, ali kada se podvukla crta vidimo neke igrače iza linije, s ramenom i stopalom. Na igru je utjecao Prpić, koji je skočio i utjecao na obrambenog igrača, između njega i Pukštasa. Ispravno je označeno zaleđe, ali je malo nejasna ova crvena crta, s kime se ona ravna?"

Slična situacija bila je na situaciji Slaven Belupo - Istra 1961. Božić je zabio efektan pogodak za Farmaceute, koji nije priznat...

"Fifa određuje pravila, a Uefa daje upute oko ofsajda. Upute su jasne u ovakvoj situaciji. Bi li obrambeni igrač ovako reagirao da suparnički napadač nije bio kraj njega? Vjerojatno ne bi. Pravila kažu da igrač u ofsajdu ne smije utjecati na igru. To su jasne UEFA-ine smjernice. Bi li se ja složio s tom situacijom? Možda i ne bih, ali suci su dobili jasne upute".

Zanimljivo, Hrvoje Vejić i Joško Jeličić nisu se složili sa Skomininim tumačenjem.

"Igrački gledano, ovo nikada ne bi poništili", rekli su.

Prešlo se na utakmicu Dinama i Rijeke. Arber Hoxha nije dobio karton iako je s kopačkom u duelu udario Ivana Smolčića u glavu.

"Linijski sudac trebao je vidjeti raniji kontakt, faul na Smoliću prethodio je udarcu u glavu. Faul je dobro dosuđen za Rijeku, ali Hoxha nije zaslužio žuti karton, to je bio udarac iz 'remplanja'".

Rijeka je i ranije zabila gol, točnije Komnen Andrić koji se našao u zaleđu.

"Nema zaleđa kod gola, ali ga ima kod akcije koja je prethodila golu. Ovaj gol je pravilno poništen".

U 68. minuti Andrić se drugi put našao u spornoj situaciji, dobio je žuti karton jer je potkopao loptu nakon dosuđenog prekršaja.

"Pravilno je sviran faul. Ja osobno Andriću ne bih dao žuti karton, fali mi tu filinga".

Najviše buke dignula je situacija iz 90. minute kada je Juan Cordoba nakon grubog prekršaja nad Andriću dobio samo žuti karton 90.

"Da se nije igrala 90. minuta i da nije bila takva situacija na terenu, Cordoba bi trebao dobiti samo žuti karton. No, zbog prigovora vidimo da je pola klupe Rijeke dobilo dalo žuti karton. Je li to pravedno? Ako je klupa Rijeke dobila žuti karton, Andrić zbog potkopavanja, onda nije realno da i Cordoba dobije samo žuti za ovaj start. Da je Cordoba dobio crveni karton, nitko ne bi mogao tome proturječiti. Treba se uzeti kontekst situacije na terenu i dosadašnji kriterij".



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaDamir SkominaHNL

Ostale Vijesti