Germanijak.hr
Germanijak.hr

Germanijak u Salzburgu: Tražeći Kloppa, sreli smo igrača koji je ušutkao Maksimir. Uvjeren je u trijumf Modrih!

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 23.10.24. | 12:00

Hoće li Jürgen Klopp doći u Salzburg, ili će možda izabrati dvoboj Leipziga i Liverpoola? Ili ostati na odmoru? Navijače i medije to zanima više od same utakmice

Jedan od simbola Salzburga, kompanija 'Salzburg Schokolade', svjetski poznati proizvođač Mozartkugli, već je nekoliko godina u stečaju. A od kraja ove godine mogla bi dodatno zaviriti u propast, ugasiti neke pogone i otpustiti radnike. Drugi simbol 'grada soli', koji smo tako u malo opuštenijoj varijatni prozvali austrijskom Tuzlom, svakako je tvornica nogometnih talenata, koja se krije pod brendom Red Bull. I koja, također, zadnjih godinu dana nešto 'šteka'.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Ne možeš stalno, kao na traci, proizvoditi igrače i biti uspješan. Nisu to Mozartkugle, nekad mora doći do zastoja", slikovito nam je krizu salzburškog kluba prikazao jedan do rijetkih navijača Red Bulla, koje smo na dan utakmice sreli šetajući okolicom hotela. Pa, eto, ako su stale i Mozartkugle, što ne bi i nogomet? Salzburg je grad, u kojemu nikako ne možete osjetiti nogometnu euforiju, vjerojatno ona nije vezana samo na aktualni trenutak kluba. Osjetit će se ona sigurno tijekom dana, do utakmice, kad počnu pristizati Dinamovi navijači i po običaju okupirati kafiće u centru grada. Iako, Salzburg nije München, miran je i hladan čak i prema Ligi prvaka, a mnogi lokali u centru rade dvokratno. A kad pričate s austrijskim novinarima ili čitate medije, lako ćete razaznati tko je trenutno najveća zvijezda. Naravno, Jürgen Klopp. Nijemac je nedavno, pomalo šokantno, preuzeo brigu nad cijelim globalnim, sportskim sektorom Red Bulla pa tako i nad Salzburgom, kojemu očito treba određeni reset. Ili samo refresh. Pišu tako i pričaju Austrijanci da je Klopp, iako službeno počinje raditi od 1.siječnja, već počeo tražiti pojačanja za Salzburg. I da mu je taj klub trenutno prioritet u obitelji Red Bull. Te da bi prva pojačanja mogla doći iz Barcelone, to su Alex Garrido i Noah Darwich. Također, raspitiuju se Austrijanci hoće li Klopp večeras pohoditi Salzburg i gledati uživo utakmicu s Dinamom.


"Da nema utakmice Leipziga i Liverpoola, bilo bi logično da Klopp dođe ovdje. Ovako, možda se ipak odluči za Leipzig", povela se rasprava za jednim novinarskim stolom, a bave se tim pitanjem i domaći izvjestitelji. Nitko ne sumnja da je trener Lijnders s Nijemcem, za kojega kaže da mu je kao brat, razmijenio nekoliko savjeta i ovoj utakmici, ali, hoće li Klopp uživo gledati Dinamo u Salzburgu... To nitko ne može potvrditi. Štoviše, moguće je da neće niti u Leipzig, već će ostati na Mallorci, gdje sa suprugom provodi odmor. Kako god, ta priča o Kloppu u Red Bullu vratila je malo krv u lice nogometnim zaljubljenicima u Salzburgu, jer, inače vlada određeni defetizam, pesimizam. Koliko smo uspjeli zaključiti, trener Pep Lijnders ne uživa neku ljubav domaćeg puka, a niti mediji nisu mu baš naklonjeni.

"Sretan sam što sam stariji pa sam doživio onu momčad s vašim Ottom Barićem i brojnim Hrvatima. Ako mene pitate, nikad nitko nije nadišao poplarnost gospodina Barića, a aktualni trener nikad mu se neće ni približiti čak da i postane prvak Europe", strastveno nam na terasi hotela priča Florian Bakowitz, postariji gospodin, koji, vjerojatno ima i neke hrvatske korijene, iako je rođeni Austrijanac, iz okolice 'grada soli'. Listajući Salzburger Nachrichten zaustavio se na stranici, kojom dominira Nenad Bjelica.

"Vi imate dobrog trenera, Bjelica je ovdje u Austriji ostavio trag, šteta što se nije dulje zadržao. Uvijek bih radije na klupi Hrvata, nego Nizozemca. Vi imate tu neku posebnu emociju, koja nedostaje ovim ljudima da bi se dodatno zapalili za nogomet."

Kad smo već kod Salzburger Nachrichtena, taj je utjecajni lokalni list utakmici posvetio manje od jedne stranice. Glavni je taj tekst o Bjelici i njegovom neslavnom rekordu protiv Salzburga, a ispod razgovor s Nikolom Jurčevićem, još jednom legendom nekadašnje Austrije Casino Salzburg. Na lijevom stupcu, uz kratku najavu utakmice, tekst posvećen policiji i Bad Blue Boysima,od kojih Austrijanci, očito, strahuju. Dakle, više o Hrvatima i Dinamu, nego o Red Bullu! Tek poneka izjava Pepa Lijndersa, umotana u glavni tekst.


Sve u svemu, hladna najava utakmice, koja bi Salzburg mogla baciti u još dublju krizu. čemu se nadamo, ili ga iz nje izvaditi, čemu teže domaći navijači. A mi smo, u kišno, ali toplo jutro odlučili malo prošetati gradom, možda, tko zna, negdje sretnemo Jürgena Kloppa. Navijači su se tek počeli okupljati, domaći uglavnom okupirani poslom i svakodnevnim problemima, nisu još niti pokupovali sve ulaznice za utakmicu, nije nemoguće da Red Bull Arena neće biti ispunjena do zadnjeg mjesta. Naravno, Kloppa nismo pronašli, ali smo još u utorak navečer naletjeli na zanimljiv dvojac.

Ronald Šiklić, nekad solidan lijevi bek, koji je karijeru započeo u Dinamu, a igrao u Šibeniku, Slavenu Belupu, praškoj Slaviji, Ukrajini, Poljskoj... Poznat je i kao idejni autor one čuvene umne mape, koju često kao jedan od razloga uspjeha ističe Joško Gvardiol, a danas je pomoćnik Ivice Banovića u Dinamovim juniorima i došao je s momčadi na utakmicu Youth lige. Štoviše, radio je neko kratko vrijeme i u Akademiji Red Bulla, a društvo mu je u ovoj šetnji Salzburgom radio čovjek, kojega nismo odmah prepoznali. Iako ga odnekud pamtimo.

"Sjećaš li se Dušana Šventa? On je moj prijatelj, živi ovdje u Salzburgu pa smo se kratko našli", kazao nam je Šiklić, predstavljajući nam bivšeg slovačkog napadača, reprezentativca, kojega Dinamovi navijači dobro pamte. Naime, baš je Švento odigrao ključnu ulogu u onim prvim dvobojima Dinama i Salzburga, još 2009., kad je nakon remija u prvoj utakmici (1-1) u Austriji, zabio pogodak u Maksimiru. Salzburg je slavio 2-1 i otišao u iduće pretkolo Lige prvaka.

"Kako se ne bih sjećao tog gola, ali nisam znao da ga vi u Hrvatskoj još pamtite. Pa, bilo je prije 15 godina", nasmijao je Švento na naše pitanje i odgovorio na odličnom hrvatskom. Osim u Salzburgu, igrao je u Kölnu, u Slaviji je bio Šiklićev suigrač, a karijeru je počeo u rodnom gradu - Ružomberoku! Diže se od njegove karijere kosa na glavi i dinamovcima i hajdukovcima. Šalimo se, jasno, ali ne šali se Švento kad tvrdi da je Dinamo u srijedu veliki favorit u Salzburgu.

"Red Bull je stvarno u lošoj fazi, ne znam što se sve tamo događa, ali neke stvari očito ne štimaju. Puno je i mladih igrača, još se traže, igraju jako loše. Po meni, Dinamo bi trebao pobijediti, jer ima bolju i iskusniju momčad. Ne znam, opet, može ta utakmica biti Salzburgu kao neka prilika za prekid tog niza, može mu se otvoriti. Međutim, za što se god uhvatim, kako god razmišljam, Dinamo je za mene favorit i očekujem njegovu pobjedu", iskreno je kazao Švento, koji je neko vrijeme također radio u klubu, ali je sad uzeo mali predha od nogometa.

Inače, svojevremeno se, baš nakon tih utakmica 2009., spominjalo kao moguće Dinamovo pojačanje, je li to doista bila ozbiljna priča?

"Hm, ne sjećam se da je bilo nešto ozbiljno. Možda neka priča, ali ništa konkretno!"

Mi smo ipak naišli na Mozartkugle, maznuli jednu, dobro, dvije. Kad bi tako Modri večeras 'ispili' Red Bull...



Tagovi

Ronald ŠiklićDušan ŠventoRed Bull SalzburgGNK DinamoLiga prvaka

Ostale Vijesti