Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Gattuso je odradio sve kao pravi 'direktor'

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 14.09.24. | 08:00

Teški dani su iza Hajduka koji se neće zaboraviti kao ni ova pobjeda u Maksimiru s potpisom talijanskog trenera i najboljeg igrača Livaje

Godinama Marko Livaja nosi Hajduk u koji je došao ispuniti dječački san i osvojiti titulu prvaka Hrvatske, prošle sezone je bio blizu, ali su kola krenula nizbrdo u drugom dijelu prvenstva.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Opet je Livaja bio presudan svojim pogotkom za slavlje u Maksimiru protiv Dinama i Sergeja Jakirovića na klupi koji je morao čestitati Gennaru Gattusu. Talijanski trener čekao je prvu gostujuću pobjedu s Hajdukom i ona mu se dogodila upravo protiv najvećeg rivala.

Ne pamti se odavno ovako dobro pripremljena taktika za gostovanje u Zagrebu, a pečat je osim strijelca Livaje, dao trener Gattuso partijom s talijanskim štihom. Eto, zašto ga je Nikola Kalinić doveo na Poljud, pa premda je sportski direktor smijenjen, Gattuso je ovu pobjedu posvetio upravo njemu.

Činilo se da bi događaji na relaciji predsjednika Ivana Bilića i Kalinića mogli utjecati na ishod Derbija na negativan način, ali dogodilo se upravo suprotno. Splitska momčad imala je osim Livaje raspoloženu obranu i dva vezna igrača u centrali, Ivana Rakitića koji je donio iskustvo i rasteretio Filipa Krovinovića, dok vratar Ivan Lučić nije imao puno posla ni pravih intervencija.

Može se reći da su domaći napadači bili neraspoloženi, ali i da su ih Splićani nadigrali defenzivom, organiziranom igrom. Jer Gattuso je u najavi tražio od igrača da pokažu osobnost, a upravo to se i dogodilo.

O Livajinoj klasi nema potrebe govoriti, on je 'lokomotiva' koja vuče Hajduk, a kada mu se još pridruže Filip Uremović i Dominik Prpić koji je stigao asistirati za gol, te zajedno s kolegom zaustavio Bruna Petkovića i Sandra Kulenovića, onda je to dokaz da je Kalinić bio u pravu kada je govorio da su željeli graditi momčad oko trojice igrača. Naprijed Livaje, u sredini Rakitića i otraga Uremovića.

Novi sportski direktor François Vitali ima posloženo stanje na terenu, pokazao je to ovaj Derbi, a stanju u blagajni ovisit će kako će 'trgovati' tijekom zimskog prijelaznog roka. Hajduk je prvi na ljestvici, Gattuso još nema poraza u prvenstvu, upisao je premijernu pobjedu vani, ni manje ni više nego protiv Dinama, te je pretpostavka da bi se nakon takvog trijumfa trebao održati na ili pri vrhu kako bi se prekinula dominacija rivala, 19 ljeta bez titule.

Ali, i sami autori trijumfa Gattuso i Livaja, govore da još ništa nisu napravili, jer daleko je kraj prvenstva, treba ovo ponavljati i koristiti Dinamovu zauzetost Ligom prvaka.

Nije lako bilo Gattusu kada su mu rekli da neće biti najavne konferencije za medije kako se ne bi pretvorila u odu Kaliniću, no karizmu i jezik talijanskog trenera nitko nije mogao zaustaviti nakon dvoboja, pa je rekao sve što je imao, a nadređenima će biti lakše podnijeti hvalospjev bivšem sportskom direktoru kada je upisana pobjeda kontra najvećeg rivala. Gattuso je nastupio kao pravi 'direktor'...

Pamtit će navijači Hajduka ovaj petak trinaesti kao moguću prekretnicu k željenom cilju, a Dinamovi po dva promašaja Marka Roga, jer su možda mogli do boda, no sreću je momčad u dresu s dezenom psa dalmatinca isprovocirala pravim pristupom.



Tagovi

HajdukGNK DinamoDerbiGennaro GattusoMarko LivajaSergej JakirovićHrvatska nogometna ligaNikola KalinićIvan BilićFrançois Vitali

Ostale Vijesti