Nel Pavletic/Pixsell
Nel Pavletic/Pixsell

Dva tjedna do Eura izbornik ima tri dvojbe s kime krenuti na La Roju

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 01.06.24. | 08:09

Točno dva tjedna od sudara sa Španjolskom na Olimpisjkom stadionu u Berlinu, izbornik ima tri velike i jednu nešto manju dvojbu oko sastava

Još je točno dva tjedna do okršaja Hrvatske i Španjolske na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Pet dana priprema prošle su u savršenom tonu. Bez i jednog incidenta, problema ili bilo čega što bi ostavilo neku mrlju.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Reprezentativci su svakog dana bili brojniji za poneko lice. Od tih početnih 12 koji su u ponedjeljak odradili prvi trening na Rujevici, u subotu je brojka narasla na 23. Čekaju se Marcelo Brozović, Mario Pašalić i kapetan Luka Modrić koji večeras u Londonu lovi naslov prvaka Europe.

Dakle, dva tjedna uoči početka bacili smo pogled kako stoje dionice pojedinih igrača za istrčavanje u početnoj postavi Vatrenih protiv Španjolske.

Ako u međuvremenu ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, ne daj Bože neke ozljede ili slično, Zlatko Dalić u ovom trenutku ima osmoricu sigurnih i tri velike dvojbe. Jasno je da će na vratima biti Dominik Livaković da će na lijevom boku igrati Joško Gvardiol a da bi tandem stopera trebali igrati Erlić-Šutalo. Jer, osim što se poznaju i donekle su uigrani, iza njih je već nekoliko ozbiljnijih iskušenja poput Francuske, Danske i Španjolske u kojima su odlično položili ispit. Ne treba smetnuti s uma da je izbornik na prvoj press konferenciji, a kada je otkrio kako je Gvardiol lijev bek, pričao biranim riječima o Erliću i Šutalu.

Doduše, tu su Pongračić i Vida koji je svojevremeno iznenađujuće istrčao protiv Nizozemske u polufinalu Lige nacija uz Šutala s desne strane i Perišića s one lijeve, ali u ovom trenutku primat u utri za dvije stoperske pozicije imaju Šutalo i Erlić.

Na desnoj strani obrani je dilema između Juranovića i Stanišića. Prvi ima svoje adute. Hitar je, brz i konstantno može ponavljati. Međutim, Stanišić dolazi kao vlasnik ponajbolje sezone od svih Vatrenih. Osvojio je dvostruku krunu u Bundesligi u dresu Leverkusena, konstantno je nastupao ovo proljeće i cijena mu je otišla u nebo. Tu će veliku ulogu igrati odabir izbornika i stručnog stožera o stilu s kojim će Hrvatska krenuti na Olimpijskom stadionu. Hoće li to biti nešto povučenije ili će Vatreni napasti Španjolsku. Neki dojam je da trenutno Stanišić ima određenu prednost u odnosu na Juranovića.

Vezni red je Sveto pismo. Trojac Modrić - Brozović - Kovačić se ne dira. Međutim, treba još vidjeti u kakvom je stanju Marcelo Brozović kojem je sezona završila prije četiri dana a u Rijeci se očekuje u ponedjeljak. Nije isto igrati u ritmu Serie A i Saudijske Arabije, ali nije niti Broz običan veznjak... No, fizički kapaciteti i mogućnosti su jedno, izostanak kvalitetnog ritma je nešto sasvim drugo. Ipak, za očekivati je da se “najbolji vezni red na svijetu” neće mijenjati na ovom velikom natjecanju.

Puno toga će ovisiti i o stanju Ivana Perišića. Da je na sto posto, Perija bi mogao sam birati hoće li na krilo ili na lijevog beka što je igrao na Ligi nacija. Sada je ipak izvjesnija opcija da će kasnije ući u igru pa Dalić traži to lijevo krilo. To mogu biti Ivanušec, Pjaca ili Kramarić ako ga se prebaci s onog desnog gdje priliku vrebaju Majer, Sučić i Pašalić.

Na koncu tu je dvojba na mjestu centarfora. Ante Budimir stigao je na okupljanje sa 17 golova na kontu u Primeri, Bruno Petković najbolji je igrač HNL-a. Budimir nosi dozu agresije i dobro poznaje Španjolce, dok Petković ima istančan smisao za suradnju i čini suigrače boljima. Koga god Dalić odabere za vrh napada, odlučit će sitnice. U zaključku, da se večeras igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Dalić bi imao tri, eventualno četiri dvojbe; lijevo i desno krilo, špica i desni branič.

Na svu sreću, dva tjedna je prilično dugo vremena da se iskristaliziraju neke stvari pa i ovi sigurni ako uđu u zonu komfora mogu biti sve samo ne to.



Tagovi

HNSHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniZlatko DalićEuro 2024

Ostale Vijesti