Peter Schatz / Pool / via / firosportphoto/ PIXSELL
Peter Schatz / Pool / via / firosportphoto/ PIXSELL

Duhovi lisabonske osmice još uvijek proganjaju Barcelonu

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 23.10.24. | 08:02

Ako je tada Flickov i Lewin Bayern bio goropadan, isto se može reći i za ovaj Kompanyjev - sve o ovom Bayernu znaju i dinamovci. Flick i Lewandowski su prošlog puta bili na „pobjedničkoj strani povijesti“, a isto žele i večeras (21 sat)

Svi povezani s Dinamom još uvijek se osjećaju istraumatizirano nakon one večeri na Allianz Areni. Rane su prilično svježe, a devetka i dalje odzvanja između ušiju. Rekordni poraz stajao je Sergeja Jakirovića glave, zamijenio ga je Nenad Bjelica, što je imalo određeno blagotvorno djelovanje na plavu vojsku, međutim, niti izbliza dovoljno da se prebriše onih devet slušanja can-can glazbe, kakva se obično pušta na Allianz Areni nakon što se domaćin upiše na semafor.

Bila je to demonstracija moći, sile i modernog nogometa u režiji dobro podmazanog bavarskog stroja kojim upravlja Vincent Kompany.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ako su kojim slučajem uhvatili tu utakmicu na TV-u, navijači Barcelone su imali deja vu, podsjetilo ih je to na jednako traumatičnu kolovošku večer 2020. godine u Lisabonu, kada su uslijed savršene oluje – pandemije, financijskih problema, situacije s Leom Messijem, natrčali na Bayern koji ih je do nogu potukao.

Dvije su ipak razlike u tim porazima Dinama i Barçe: španjolski velikan je tada inkasirao osam komada, a razlika u vrijednosti rostera Zagrepčana sada i Katalonaca tada je cirka 750 milijuna eura.

„Ovo je bila očajna utakmica. Užasna. Sramotna. Ovako više ne možemo, na ovakav način ispasti iz Europe... Svi se moramo zagledati. Ne želim upirati prstom ni u koga, ali ovaj klub treba opsežne strukturalne promjene na svim razinama. Nitko nije nedodirljiv, ponajmanje ja. Ako je potrebna svježa krv kako bi se promijenila dinamika momčadi, ja ću prvi otići. Na samom smo dnu. Svi se moramo zapitati što je najbolje za Barcelonu, a to je najvažnije“, sipao je žuč Gerard Pique nakon povijesne blamaže.

Manu Fernandez/Pool via REUTERSManu Fernandez/Pool via REUTERS

Tadašnji trener Barçe Quique Setien poslan je na burzu tri dana nakon tog poraza, dok su se još iste večer mobilizirali razjareni sociosi Blaugrane, zatraživši hitne i urgentne promjene na svim razinama kluba. Preko 20.000 tisuća članova kluba je potpisalo peticiju u kojoj se traže izvanredni izbori, jasno poručivši tadašnjoj vrhušci kluba „dosta je“. Ubrzo je cijeli odbor kluba podnio ostavke, a u ožujku naredne godine Josepa Bartomeua – čovjeka koji je Barçu doveo na 'prosjački štap', zamijenio je Joan Laporta.

Tog ljeta se dogodio i još jedan bolan rastanak, vjerojatno najbolniji u povijesti kluba – Leo Messi je u suzama napustio klub svog života i prijavio se na parišku adresu.

Barcelona je od te lisabonske večeri uistinu prošla kroz određene strukturalne promjene, iako je financijski i dalje škripcu, samo ne tolikom kao što je tada bila zbog čega je i ostala bez Messija. Laporta pokušava konsolidirati budžet, na terenu su neki novi klinci, poput najvećeg dragulja španjolskog nogometa Laminea Yamala, tu si i Pedri, Gavi i Dani Olmo, dok je ona generacija predvođena Messijem daleko u retrovizoru.

U međuvremenu su se na klupi mijenjali treneri, potrošilo se ikonu kluba, Xavija, poprilično jeftino, a na njegovo mjesto je ovog ljeta zasjeo Hansi Flick – isti čovjek koji je te večeri promarširao Lisabonom i pregazio Barcelonu.

Nijemac je trener impresivnog rezimea, a koji je ekspresno revitalizirao Barcelonu, vrativši joj nekadašnji sjaj i od pomalo otrcanog kluba napravio veliku prijetnju europskoj eliti.

Flickova Barcelona započela je La Ligu na impresivan način, s devet pobjeda i samo jednim porazom u deset utakmica, a pritom su postigli 33 pogodaka. Vodeći sastav Španjolske ponudio je stilski prikaz napadačkog nogometa pobjedom od 5-1 nad Sevillom u zagrijavanju za Bayern, ali i El Clasico koji je na rasporedu u subotu.

Flickova Barça je brza, agilna, s velikim brojem igrača u završnici i čovjekom koji je sinonim za 'devetku' posljednjih desetak godina – Robertom Lewandowskim.

REUTERS/Manon CruzREUTERS/Manon Cruz

Možda najvažnija promjena u igri Barçe jest povratak Lewandowskog u golgetersku formu. Prošle sezone se mučio pred suparničkim vratima, teško je pronalazio put do mreže, a Flick ga je ohrabrivao da ne oklijeva u tim situacijama. Poljski napadač mu je uzvratio sa 14 pogodaka u 12 utakmica u svim natjecanjima.

„Robert je apsolutni profesionalac, a golovi su njegov posao i to sjajno radi godinama unazad, ne samo ove godine. On je golgeter, napadač koji živi od pogodaka“, komentirao je Flick igru svog napadača.

Njemački strateg dao je dodatni impuls Lewandowskom tako što je oslobodio talent i hitrinu Raphinhe i Yamala na krilima te pomaknuo cijelu momčad 20-ak metara prema naprijed, zbog čega Lewandowski ima više prilike 'visjeti' u kaznenom prostoru. Poljski napadač dobiva puno više prilika za postizanje pogotka u odnosu na prošlu sezonu, a jednom kada ih je počeo i zabijati, samopouzdanje mu se vratilo na nekadašnji nivo.

Međutim, Flick ne smatra da će večerašnji ogled Barcelone i Bayerna biti nadmetanje Lewe i Harryja Kanea.

„Nikada nije riječ o pojedinim igračima, nego čitavim momčadima“.

A sinergija cijele momčadi bit će mu potrebna u ogledu protiv goropadnog Bayerna. Ako je tada Flickov i Lewin Bayern bio goropadan, isto se može reći i za ovaj Kompanyjev - sve o ovom Bayernu znaju i dinamovci. Flick i Lewandowski su prošlog puta bili na „pobjedničkoj strani povijesti“, a sada se moraju izboriti s duhovima lisabonske osmice koji i dalje proganjaju navijače Barcelone.



Tagovi

Liga prvakaBarcelonaBayernHansi FlickVincent KompanyRobert LewandowskiHarry Kane

Ostale Vijesti