Dobro došli u vodič kroz K-Ligu: Korejski Juve pretplaćen na titule, vojni klub sigurno ispada, Hyundai s tri momčadi

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 08.05.20. | 11:48

Pred vama je kompletna analiza starta prvenstva istočnoazijske zemlje.

Dobro došla nazad, K-Ligo. Vjerojatno nitko u Južnoj Koreji, čak ni oni najveći optimisti, nisu mogli donedavno zamisliti da će cijela planeta s nestrpljenjem iščekivati start tamošnjeg nogometnog prvenstva. Nije da su zvijezde najvažnije sporedne stvari na svijetu pohrlile u zemlju omeđenu Žutim, Istočnokineskim i Japanskim morem, već je pandemija virusa korona uspostavila novi poredak. Onaj po kojem će čak i najbolji u ovoj igri, iz karantene, preko TV prijemnika pratiti utakmice K-Lige.

Prije dva tjedna, čelnici prvenstva Južne Koreje - koja se uspješno bori sa globalnom pošasti – službeno su objavili da 37. izdanje K-Lige starta 8. svibnja dvobojem Jeonbuka i Suwona, upravo na dan kada je prije gotovo četiri desetljeća sve krenulo. Doduše, po skraćenom rasporedu. Umesto dosadašnjih 38 dvoboja, momčadi će u novoj kampanji odigrati po 27.

Dok kineska Superliga nije imala šanse početi, a japanska J-liga bila primorana da poslije odigranog 1. kola stopira prvenstvo, Južna Koreja je postala druga istočnoazijska država koja otvara prvenstvo tijekom globalne pandemije, poslije Premijer lige Tajvana. Nažalost, na početku nećemo biti u prilici vidjeti navijače na tribinama jer će se utakmice igrati iza zatvorenih vrata. Dakle, bez gledatelja, barem dok mjere opreza ne pokažu drugačije.

A, onoliko ih je. Rukovodstvo je postavilo primarne smjernice za funkcioniranje natjecanja, sve u cilju sprječavanja širenja COVID-19. Liga je navela da će pažljivo nadgledati zdravstveno stanje igrača, trenera i osoblja. Konferencije za novinare održavat će se na sigurnosnim distancama, a treneri i novinari morat će nositi maske. Mjerenje temperature bit će obavezno, dok su rukovanje, fizički kontakti prije i poslije utakmica, pa čak i pljuvanje tijekom dvoboja strogo zabranjeni. Baš kao i grupna proslava gola...

Titulu brani Jeonbuk, trostruki uzastopni prvak, odnosno kolektiv koji je osvojio pet od proteklih šest naslova, a glavna prijetnja po lovorike bit će mu Ulsan, koji je minule sezone uslijed manjeg broja postignutih golova ostao kratkih rukava i završio kao drugoplasiran. Situacija bi sada mogla biti drugačija, tim prije što su Ratnici ostali bez važnog aduta.

Ljubitelji nogometa s ovih prostora na djelu će moći vidjeti nekolicinu poznatih lica. Među protagonistima su Hrvati Igor Jovanović i Tomislav Kiš iz Seongnama, srpski internacionalci Aleksandar Pešić iz Seula i Aleksandar Paločević iz Pohanga, Crnogorci Dejan Damjanović iz Daegua i Stefan Mugoša iz Inčona, odnosno asevi iz Bosne i Hercegovine Gordan Bunoža iz Inčona i Sulejman Krpić iz Suvona.

Za one koji nisu upoznati sa korejskim nogometom, K-Liga ima nekoliko zanimljivih pravila koja vrijedi istaknuti. Sve momčadi moraju imati jednog južnokorejskog igrača mlađeg od 22 godine u sastavu i jednog na klupi. Ako se momčadi odluče da ne dodaju takvog igrača, broj raspoloživih zamjena smanjuje se za jedan. Za razliku od mnogih natjecanja, broj postignutih pogodaka, a ne gol-razlika, drugi je faktor u klasifikaciji poslije bodova. Da, dobro ste pročitali. Ovo pravilo primjenjuje se od 2016. godine, a implementirano je kako bi se potaknuo napadački stil igre.

Aktualni je prvak Jeonbuk - korejska verzija Juventusa iz Serie A. Nalazi se u vlasništvu multinacionalne automobilske kompanije Hyundai Motors i već desetljeće je jedan od sastava koji vode glavnu riječ u zemlji. Kao i Juve, Jeonbuk je osvojio najviše titula u posljednjih 10 godina.

Glavni trener ekipe je Portugalac Jose Morais, koji je vodio ekipu kompletne prošle sezone, dok je ranije bio pomoćnik Josea Mourinha u Chelseaju, Interu i Realu iz Madrida. Njihov cilj je još jedan naslov, ali će im posao biti otežan uslijed činjenice da su tijekom pauze ostali bez vjerojatno najboljeg igrača. Brazilac Bruno Lopes je za oko 5.500.000 eura završio u kineskom Šangaj SIPG-u. Za novajlije, među kojima je Nizozemac iz roterdamske Sparte Lars Veldvijk, Ratnici su izdvojili 1.500.000 eura.

Ulsan je također u vlasništvu Hyundaija. Prošle godine završio je kao drugi u ciljnoj ravnini, pa se ove nada da može stepenicu više. Tigrovima upravlja bivši južnokorejski napadač Kim Do-hon, koji je tijekom prijelaznog roka napravio uzbudljive potpise, uključujući bivšeg krilnog igrača Boltona Leeja Chung-ionga i norveškog internacionalca Bjorna Jonssena.

Jedini tim iz prijestolnice Južne Koreje u najvišem rangu je Seul. Zmajevi, međutim, nisu originalno iz glavnog grada, pošto su svoju bazu premjestili 2004. godine iz Anyanga, mjesta koje se nalazi jugozapadno od Seula. Naravno, odluku nisu podržali svi navijači. Prošlo je skoro 17 godina od ovog poteza, a i dalje postoje pristalice koje skandiraju protiv odluke kluba da preseli u Seul.

Sangju Sangmu je ono što K-Ligu čini jedinstvenom od ostalih susjednih prvenstava. Radi se o vojnom klubu, koji čine samo igrači koji su na vojnoj dužnosti. Igrači se tretiraju kao pozajmljeni igrači iz klubova s kojima su prvobitno obvezani ugovorom. Konkretno, da zvijezda Totenhema i engleske Premijer lige Heung-min Son nije pobijedio na Azijskim igrama 2018. godine, bio bi "pozajmljen" ovom klubu. Bitno je znati da Sangđu možda nije motiviran kao drugi rivali, s obzirom na to da je njegov status već potvrđen, jer je klub odlučio preseliti svoju bazu u Drugu ligu naredne sezone.

Osvajač korejskog FA kupa, Suwon, jedan je od najpopularnijih sastava u K-Ligi. Usprkos velikom broju navijača klub je već godinama u kontinuiranom padu. Suwon je u vlasništvu Samsung grupe - da, pravi pravcati Samsung - ali proračun se smanjio u proteklih pet sezona. Osvajanje FA kupa prošle godine popravilo je dojam, pošto zauzimanje 8. mjesta u prvenstvu nije bilo prihvatljivo za navijače. Klub želi u ovoj sezoni napraviti više, očekujući da će Adam Taagart, reprezentativac Australije, i najbolji strijelac prošle sezone sa 20 golova, ponovno biti na visini zadatka.

Ukratko, ovo mu momčadi koje su najznačajnije za ligu u raznim pogledima. Ligu koja ulazi u povijesnu sezonu. Cijeli svijet će obratiti pažnju na Južnu Koreju, što će biti prava prilika da velika istočnoazijska zemlja pokaže talent za široku publiku.

Iz udobnosti svog doma možete bez problema koristiti širok spektar GERMANIJINE online ponude na najbrži, najjednostavniji način, što je ovih dana vrlo bitno. Za razliku od klađenja na uplatno-isplatnom mjestu, gdje morate obaviti mnogo više koraka kako biste se okladili, preko internetske stranice ili aplikacije germaniasport.hr samo u ŠEST koraka obavit ćete sve što je potrebno kako bi igra započela. Detaljne upute pogledajte OVDJE!

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: reuters, pixsell)

 


Tagovi

Južna KorejaK-League

Ostale Vijesti