Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Dinamu su Šibenčani dužni, ali ovo je više 'generalka' za Europu, nego derbi za vrh!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 16.08.24. | 08:00

U Maksimiru bi se trebao predstaviti i Kolumbijac Juan Cordoba, igrač od kojega se, s obzirom na dužinu pregovora, puno očekuje. A koji je već 'zadivio' sve u klubu kad je, zbog nesporazuma, zaspao na svoj prvi trening u Dinamovu dresu

Dinamo kao da živi neku drugu ligu, neku drugu stvarnost hrvatskog nogometa. Dok HNL konkurenti prodaju ugled po Europi i ispadaju od kontinentalnog (ispod)prosjeka, Modri s Europom još nisu ni krenuli. Štoviše, u petak (21 sat, MaxSport 1) imat će još jednu 'generalku' za dovobj s Qarabagom idućeg utorka. Idealan je Dinamov raspored na početku sezonu, između prve utakmice i uzvrata Dinamo će također u HNL-u biti domaćin (Gorica), stoga ovi dvoboji u HNL-u i jesu, neka se nitko ne naljuti, ipak u sjeni prvi europskih ispita.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Kad se 'miješao' raspored, malotko je mogao misliti da će sraz Dinama i Šibenika biti derbi za prvo mjesto nakon tri kola HNL-a, da će momčad sa Šubićevca ući u prvenstvo sa šest bodova i u Maksimiru izazvati Modre u 'fajtu' za vrh. Ipak, bez obzira i na taj detalj, na tu činjenicu, svima je jasno da Dinamu ova utakmica prvenstveno znači zadnju pripremu za Qarabag. Naravno, tri boda se kao ambicija podrazumijevaju, kao i u svakoj utakmici.

"Maksimalan respekt Šibenčanima, uzeli su šest bodova. Imaju trenera koji je dobar i ambiciozan, poznaje dugo momčad, imat će veliki motiv, kao i svi koji će doći u Maksimir. Želim vidjeti maksimalan pristup, rasporedit ćemo minutažu, jer nas čeka utakmica s Qarabagom. Vjerujem da ćemo dobro odigrati i dobro se prezentirati te osvojiti nova tri boda", rekao je Sergej Jakirović uoči utakmice i priznao da još nije zadovoljan baš sa svime, da nije zadovoljan kako njegova momčad igra u napadačkom dijelu. I da tu postoji još mnogo prostora za pomak. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će Dinamov trener rasporediti snage u ovom 'meču', hoće li i koga odmarati za Qarabag. Jer, sad Dinamo ulazi u pakleni ritam utakmica, trebat će Jakiroviću svaki igrač, a svakom će igraču trebati odmor.

"Želimo što više igrača u ritmu, da što spremniji dočekamo Qarabag", kazao je Jakirović.

Inače, Šibenčani su Dinamu i dalje dužnici. U onoj svojoj zadnjoj HNL sezoni, prije dvije godine, na samom su kraju dvaput pobijedili Modre. Oba puta po 2-1 na Šubićevcu, jednom u polufinalu Kupa, kad je Duje Čop odveo Narančaste u finale, a Antu Čačića na burzu. Doduše, igrali su Dinamo i Šibenik još jednom do kraja te sezone, slavili su Modri u Šibeniku (4-0), ali bila je to nevažna, više revijalna utakmica za maksimirski sastav. Ipak, ne sumnjamo da se negdje u podsvijesti Dinamovih igrača, a dosta ih je današnjih igralo i tada, još razmišlja o tom 'dugu', koji bi u petak trebalo naplatiti. Na novom travnjaku, svi kažu, kvalitetnom i dobrom, Dinamo će tražiti način kako sam biti na vrhu i tako dočekati Qarabag.

Mogli bismo protiv Šibenika vidjeti i Juana Cordobu, Kolumbijca, koji je nedavno stigao nakon mjeseci pregovora i popunio rupu na desnom krilu. Mnogi su zantiželjni, žele vidjeti je li Cordoba vrijedan takvoga truda i tog novca, je li doista riječ o igraču, koji je bolji od Marina Šotičeka i zbog kojega su Modri u drugi plan bacili Marca Pašalića. Iako od riječkog krila još nisu odustali... Cordoba je već uspio 'zadiviti', naime, zaspao je na svoj prvi trening u Dinamu! Navodno je došlo do nesporazuma, odnosno, Cordoba je iz nekog razloga shvatio da je trening navečer, a ne ujutro, valjda još i pod utjecajem jet laga... Dogodi se, eto, Kolumbijcu odmah prvih dana u Maksimiru. No, sve će se brzo zaboraviti, ako bude dobar na terenu.

A Šibenik? S kakvim ambicijama dečki sa Šubićevca dolaze u Zagreb? Jasno je da će večeras biti autsajderi, ali, tko zna... Nakon odličnog starta u sezonu sigurno su rasterećeni i sitžu, što se kaže, skupo prodati kožu.

"Sigurno ćemo patiti u defenzivi u većem dijelu utakmice. Ali, imamo plan izaći u kontranapade, zaigrati ponekad visoki presing i pokušati iznenaditi Dinamo. Moji igrači trebaju uživati u nogometu, neka im to bude nagrada za odličan ulazak u sezonu", najavio je Šibenikov trener Mario Carević te glasno potcrtao da neće biti rotacija u momčadi, da neće nikoga čuvati ili odmarati za iduće, po Šibenik možda i važnije utakmice.

"Ja kao sportaš nikad se neću predati. Vjerujem da u Maksimiru možemo do dobrog rezultata", poručio je Carević.

MOGUĆI SASTAVI

DINAMO: Nevistić - Pierre-Gabriel, Mmaee, Torrente, Ogiwara - Mišić, Sučić, Baturina - Pjaca, Petković, Hoxha. Trener: Sergej Jakirović.

ŠIBENIK: Đaković - Perić, Morrison, Punčec, Žuta - Bakić, Roca - Kolega, Majić, Božić - Santini. Trener: Mario Carević.

Utakmica u Maksimiru počinje u 21 sat (MaxSport 1). Glavni sudac je Dario Bel (Osijek). Pomoćnici su Marjan Tomas (Vladislavci) i Kristijan Novosel (Valpovo). VAR sudac je Tihomir Pejin (Donji Miholjac), a AVAR Kruno Šarić (Županja).



Tagovi

GNK DinamoNK ŠibenikHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti